El Dansa Metropolitana més urbà

De l’1 al 24 de març, la setena edició del Dansa Metropolitana durà la cultura urbana del carrer a l’escenari a una dotzena de ciutats de la regió metropolitana de Barcelona.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Si l’any passat el Dansa Metropolitana posava el focus en la creació d’Amèrica Llatina i la dansa clàssica i neoclàssica dels grans ballets mundials, aquest 2024 el festival fa un gir de 180 graus i se centrarà en les danses urbanes i, especialment, en l’escena urbana francesa. Tot i que va néixer sota el nom de Quinzena Metropolitana de Dansa, any rere any el festival ha anat creixent i ara la seva programació ja s’estén per tot el mes de març. Com un Grec, però dedicat exclusivament al ball i al moviment. Un cop més, doncs, una dotzena de ciutats de la regió metropolitana de Barcelona uniran esforços per organitzar de forma col·legiada el festival de dansa més gran i ambiciós de l’estat. De l’1 al 24 de març unes tres-centes activitats ompliran els teatres, centres cívics i espais públics de Barcelona, Badalona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans.

«D-Construction», l’espectacle itinerant del Dansa Metropolitana 2024 creat per la Compagnie Dyptik © Spot 22

Com és habitual, la programació serà força eclèctica, barrejant grans noms consagrats amb el talent emergent de les noves generacions de creadors. Hi haurà més d’un centenar d’espectacles de sala i de carrer, gratuïts i de pagament, i el tradicional espectacle itinerant que enguany ha estat ideat per Souhail Marchiche i Mehdi Meghari, fundadors de la companyia francesa Dyptik. D-Construction és la proposta que visitarà set municipis entre el 2 i el 17 de març. L’oferta es complementarà amb diversos projectes educatius i comunitaris i altres activitats paral·lels, així com amb les acostumades projeccions cinematogràfiques relacionades amb el món de la dansa a cinemes, biblioteques i a la plataforma en línia Filmin.

El pròxim divendres 1 de març, Sabadell, com a Capital de la Cultura Catalana d’aquest 2024, donarà el tret de sortida al festival amb una programació doble gratuïta. A la tarda, el Parc Catalunya de la cocapital del Vallès acollirà una batalla de freestyle organitzada per Soul Headquarters, un centre de formació especialitzat en danses urbanes que des del 2014 organitza el Be Soul Fest, un festival d’esport i cultura urbana. Per encetar el Dansa Metropolitana i celebrar el desè aniversari del Be Soul Fest, Soul Headquarters reunirà els quaranta millors ballarins de les passades edicions –guanyadors i finalistes– per enfrontar-los en una èpica batalla final anomenada Be Soul All*Star Battle. Després, la companyia marsellesa Accrorap, especialitzada en hip-hop, presentarà l’espectacle Prélude a la Plaça Argub de Sabadell sota la direcció de Kader Attou.

Enguany el Dansa Metropolitana presenta una setzena de produccions internacionals, on destaquen les quatre propostes franceses de Rachid Ouramdane, Oliver Dubois, Abderzak Houmi i Leïla Ka i la visita de la Sidney Dance Company, la formació de més renom del país austral, dirigida des del 2008 pel català Rafael Bonachela. També podrem gaudir de les vuit coproduccions del festival amb artistes i agrupacions com l’Esbart Rocasagna de Gelida, les companyies Unaiuna, Ancorae, LaSADCUM, El Desvío, Elelei Dance Theatre Company o els ballarins i coreògrafs Joaquin Collado i Poliana Lima.

«Corps extrêmes» de Rachid Ouramdane © Pascale Cholette

Les propostes internacionals

Després d’inaugurar el passat Grec Festival amb el funàmbul Nathan Paulin, el coreògraf Rachid Ouramdane, director del Chaillot – Théâtre national de la Danse de París, tornarà a Barcelona amb Corps extrêmes, una hibridació entre circ, dansa contemporània i escalada. En canvi, el veterà Olivier Dubois, que va fascinar tothom al Dansa Metropolitana del 2021, clourà el festival amb una revisió d’una de les seves creacions més emblemàtiques: Tragédie, un poema coreogràfic amb divuit intèrprets nus a escena estrenat amb notable èxit al Festival d’Avinyó del 2012. Més d’una dècada després, Dubois reprendrà l’espectacle amb una catorzena dels intèrprets originals de la peça.

La Sydney Dance Company, per la seva banda, ens oferirà un programa triple a Ascent, amb coreografies de Marina Mascarell, Antony Hamilton i Rafael Bonachela, seguit de l’espectacle Impermanence, amb un quartet de corda que interpretarà en directe les peces del compositor Bryce Dessner, guanyador de dos premis Grammy, creades expressament per a l’ocasió. Leïla Ka també ens oferirà un programa doble molt personal amb les peces breus Bouffées i Pode ser i, a mitjans de març, la francesa Maud Le Pladec, directora del Centre Coreogràfic Nacional d’Orleans, presentarà dos solos força peculiars a Silent Legacy. Un d’ells serà interpretat per Adeline Kerry Cruz, una nena de 8 anys que és tot un prodigi del Krump, una dansa urbana dels guetos de Los Ángeles.

Cal destacar, també, la visita de Mourad Merzouki, un dels fundadors de la companyia Accrorap i creador de La dansa dels jocs, un dels projectes estrella de l’Olimpíada Cultural que acompanyarà els Jocs Olímpics d’aquest estiu a París on, per primer cop, el breakdance serà disciplina olímpica. Al Dansa Metropolitana, Merzouki durà l’espectacle Zéphyr, creat per a la companyia Käfig, on barreja el hip-hop amb el llenguatge del circ i uns potents ventiladors que dominen l’escena. Una altra barreja de hip-hop, acrobàcies i dansa contemporània és la que presentarà Abderzak Houmi a Y’a plus d’saisons (Ja no hi ha estacions).

Durant el festival també podrem gaudir de la reconeguda companyia de dansa contemporània xinesa de la coreògrafa Xie Xin, de les creacions de la prestigiosa coreògrafa italiana Sofia Nappi o la brasilera Poliana Lima, i de la reivindicació de les comunitats afrodescendents del pacífic colombià que ens brindarà el coreògraf Rafael Palacios, entre altres.

«Tragédie, new edit» d’Olivier Dubois © Francois Stemmer

Les propostes locals

A més de les coproduccions del festival, entre les propostes nacionals destaca el retorn de Paraíso de los negros, un espectacle de flamenc de la prestigiosa bailaora sevillana María Pagés. Estrenada al Grec Festival 2021, l’obra parteix de la novel·la homònima de l’escriptor estatunidenc Carl Van Vechten, del poemari Poeta en Nueva York de Federico García Lorca, de la filosofia de la negritud de Leopold Sedar Senghor i de la reivindicació del desig negre de Nina Simone per contar una història sobre la perpètua cerca de la felicitat.

També és rellevant la nova incorporació del Programa d’Alt Rendiment en Dansa (PAR) dins la programació del Dansa Metropolitana. Es tracta d’un projecte formatiu de La Factoria Cultural de Terrassa per a joves ballarins d’entre 16 i 22 anys que enguany ha seleccionat alguns dels seus intèrprets per ballar Les sílfides, un ballet romàntic de Chopin amb coreografia de Mikhaïl Fokín, i El triomf d’Afrodita, una coreografia d’estil neoclàssic creada per Rodolfo Castellanos a partir de la música de Carl Orff.

En el marc del festival també podrem veure, per primer cop a Catalunya, la darrera creació de Pablo Messiez: Los gestos, que va exhaurir entrades al Centro Dramático Nacional fa un parell de mesos. I podrem recuperar Rel i Grapa, del ballarí Víctor Pérez Armero, una proposta estrenada a la passada Fira Mediterrània de Manresa i que és fruit del Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel. Igualment, gaudirem de nou del talent de companyies consolidades com Big Bouncers, Animal Religion o HOTEL Col·lectiu Escènic que, aquest cop, col·laborarà amb la coreògrafa Lorena Nogal, i d’artistes com Núria Guiu, Joan Català o Sara Manubens.

I en un edició focalitzada en les danses urbanes, no podia faltar la companyia barcelonina Brodas Bros, especialitzada en hip-hop i cultura urbana i que presentarà fins a tres obres al llarg del festival: la peça de carrer Sliders i les propostes familiars Around the World i DOJI, creada en col·laboració amb els artistes visuals de Desilence. No seran, però, els únics espectacles familiars del Dansa Metropoliana perquè també hi trobarem obres com Macarron Power de Sol Picó, les Bombolles de paper de Múcab Dans o El cometa de Roser López Espinosa, entre altres.

«Around the World» de la companyia Brodas Bros © IMATGE BARCELONA

Peces per a espais no convencionals

L’any passat, el Dansa Metropolitana va presentar el Projecte Liminar, una programació de dansa ideada per l’arquitecte Núria Moliner i el coreògraf i arquitecte Toni Mira que va omplir de propostes deu espais arquitectònics metropolitans en procés de transició, recuperació o transformació. Enguany, en la mateixa línia de vinculació d’arquitectura, dansa i urbanisme, es presenta el projecte Artèries.

Es tracta d’un projecte comunitari i transversal de dansa urbana ideat per la coordinadora artística del festival, Giulia Poltronieri. El coreògraf Kader Attou, responsable de l’espectacle inaugural del festival, va coordinar una trobada sobre el seu món creatiu amb una sèrie de coreògrafs i ballarins locals que, al seu torn, han transmès la seva manera de veure i entendre la dansa als alumnes de les diferents escoles de dansa urbana dels dotze municipis on se celebra el festival. Finalment, aquests alumnes han fet una reinterpretació personal de tot allò que han après a través dels coreògrafs locals.

A cada ciutat del Dansa Metropolitana es durà a terme un doble programa que inclourà una mostra dels artistes professionals que van participar en la trobada amb Attou, i les diverses versions o reinterpretacions de les escoles de dansa que hi han participat. Aquest circuit ha estat possible gràcies al suport de coreògrafs com Adrián Vega, Aina Lanas, Sheila Ortega o la companyia de breakdance Iron Skulls.    

Les peces del projecte Artèries es presentaran en espais com el barri de La Teixonera de Barcelona; la plaça Salvador Seguí de davant de la Filmoteca de Catalunya; l’antic edifici de l’Escorxador de Badalona; la plaça dels Jardins de la Pau del Prat de Llobregat; la plaça Victòria dels Àngels de Sant Cugat del Vallès; la plaça Argub de Sabadell; el Centre Cultural La Bòbila de l’Hospitalet de Llobregat; la plaça de l’Església de Granollers; el parc Europa de Santa Coloma de Gramenet; la plaça Roc Blanc de Terrassa o el Windoor Realfly de Cornellà de Llobregat.

Podeu consultar tota la basta programació del festival al web del Dansa Metropolitana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació