“Paraíso de los negros”, a la recerca de la felicitat

La bailaora María Pagés porta al Festival Grec una coreografia que parla sobre els límits de la nostra humanitat a través del flamenc

Orsolya Gazdagi

Orsolya Gazdagi

Periodisme cultural

El Teatre Grec de Montjuïc serà l’escenari on els propers dies 13 i 14 de juliol la bailaora, coreògrafa i directora María Pagés (Sevilla, 1963) representarà Paraíso de los negros, un espectacle de flamenc que es nodreix dels mites platònics, el poemari Poeta en Nueva York de García Lorca i la novel·la homònima de l’escriptor nord-americà Carl Van Vechten per contar una història sobre la perpètua cerca de la felicitat.

María Pagés, representant Paraíso de los negros

L’obra, dirigida a quatre mans per Pagés i l’escriptor marroquí El Arbi El Harti, està construïda entorn d’una coreografia, una música i un relat dramatúrgic que transmeten la tensió que generen els límits i les fronteres que ens fan veure “l’altre” com a un enemic, un antagonisme que ens allunya de la felicitat que tant anhelem trobar.

Fins i tot el ritme de l’espectacle es basa en l’arrítmia i el desequilibri que ens provoca aquesta angoixa vital que tots arribem a sentir, que sorgeix de les nostres mateixes contradiccions i que, en última instància, ens condueix a reivindicar la llibertat d’ésser viu. Malgrat els recursos de desordre presents a l’obra, tot conflueix en l’assossec i l’harmonia que experimentem quan trobem, per fi, la felicitat.

Paraíso de los negros és, després d’Una oda al tiempo (2018), la segona part d’una trilogia en la qual María Pagés parla sobre les ombres i la decadència de la humanitat, i forma part de la programació d’enguany del Festival Grec de Barcelona.

L’artista flamenca compta amb una consolidada reputació internacional, amb obres com Óyeme con los ojos (2016), Yo, Carmen (2020) i Alas rotas (2020), entre d’altres. Va obtenir el Premio Nacional de Danza l’any 2002 i la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes el 2014, i des del 1990 compta amb la seva pròpia companyia, amb la qual ha donat a conèixer la seva concepció del flamenc, que connecta tradició i contemporaneïtat per reflectir el seu compromís amb el món en el qual vivim.

L’espectacle començarà a les 22 h i tindrà una durada de 80 minuts. Podeu adquirir les entrades a través d’aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació