Lleida s’omple d’animació

La 28a edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, se celebra a Lleida del 15 al 18 de febrer

Els fans de l’animació estan d’enhorabona. En pocs dies es posarà en marxa la vint-i-vuitena edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que enguany compta amb més d’un centenar de curtmetratges de ressò internacional per a tota mena de públics. Les projeccions es repartiran per diferents cinemes i espais de Lleida del 15 al 18 de febrer. Més enllà dels actes presencials, el públic també podrà gaudir dels curtmetratges en diferit a través de la plataforma Filmin, que els emetrà en línia del 22 de febrer al 3 de març. 

Fotograma del curtmetratge “Not a fairy tale” inclosa dintre de la secció Petit Animac.

La present edició d’Animac, que ha estat presentada sota el lema de “Diversity”, estarà composta d’un seguit de curtmetratges d’animació, repartits en quatre seccions oficials diferents. L’animació és precisament el que constitueix el segell de la mostra, que entén que, per mitjà d’aquesta tècnica, els creadors tenen al seu abast un gran ventall expressiu. És l’animació la que permet donar un caire més personal a totes les històries presentades, alhora que facilita l’experimentació estètica i artística en vies de trobar nous llenguatges expressius. Les esmentades seccions en què es reparteixen els diversos projectes d’animació són: la Secció Oficial de Curts, Futur Talent, Petit Animac i Animac Talent.cat. 

A més a més, l’Animac 2024 oferirà una retrospectiva de l’obra de la donostiarra Isabel Herguera, artista visual, directora, productora i docent de cinema d’animació amb una llarga trajectòria internacional, que va ser directora del festival del 2003 al 2011. Entre les peces que es projectaran d’aquesta creadora, destaca el seu primer i esperat llargmetratge, El sueño de la sultana, que ja vam poder gaudir a la passada edició de L’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona.

La directora donostiarra també oferirà una masterclass per al públic d’Animac on repassarà el seu treball dins el món del cinema d’animació. L’actual directora de la mostra, Carolina López, destaca que Herguera “serà la primera espanyola guardonada amb el Premi Honorífic d’Animac, ja que, fins ara, aquesta distinció ha estat per a creadors internacionals de primeríssim nivell”. 

La Secció Oficial de Curts és l’apartat central de la mostra i inclou les animacions més rellevants del festival. Enguany engloba un total de trenta-vuit curtmetratges d’una vintena de nacionalitats diferents, distribuïts en cinc sessions. En aquesta secció hi veurem títols tan destacats com To Bird or Not to Bird, del director Martín Romero, flamant guanyador del premi Goya a millor curtmetratge d’animació; D’une peinture… à l’autre, del director suís Georges Schwizgebel, Premi Honorífic d’Animac 2022, o Drijf, del director belga Levi Stoops, guanyador del Cristal d’Annecy al millor curt d’animació. 

Fotograma de “To bird o not to bird”, guanyadora del Premi Goya a millor curtmetratge d’animació.

A les tres sessions del Futur Talent, secció dedicada als curtmetratges provinents d’escoles d’animació d’arreu del món, enguany hi haurà trenta propostes de dotze nacionalitats diferents. Aquesta secció és un excel·lent aparador per als nous directors acabats de graduar. Aquí hi podrem trobar propostes com La gran cita de Conej del director Pablo Río, un homenatge als grans clàssics de l’animació que va passar per l’Incubator d’Animac de l’any passat i que ara, per fir, arriba a les pantalles del festival. També hi trobarem títols com la producció francesa Stabat Mater, l’alemanya It’s Just a Whole o la britànica The Tornado Outside, entre altres.

L’objectiu del Petit Animac és introduir als infants en el món de l’animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema. Per assolir-ho, l’Animac programa diverses propostes pensades especialment per al públic familiar. La present edició oferirà fins a vint-i-cinc curtmetratges d’una quinzena de nacionalitats dins del Petit Animac. Cal mencionar que, dins d’aquesta secció, s’estrenarà, per primer cop a l’estat, el migmetratge Tabby McTat, un especial de Nadal produït per la BBC i dirigit per Jac Hamman i Sarah Scrimgeour, que adapta el llibre infantil homònim de Julia Donaldson i Axel Scheffler, on se’ns contarà la història d’un talentós músic ambulant anomenat Fred i el seu gat tigrat que també té dots musicals.

Al Petit Animac també es projectarà Tots els meus colors, el nou curtmetratge stop motion dels catalans Marc Riba i Anna Solanas, que explica la història d’una nena que perd tots els seus colors després de la mort de la seva mare, The Goose, de Jan Míka, que té com a protagonista un nen que somia amb convertir-se en un futbolista, i la danesa The Swineherd, que adapta de forma divertida el famós conte de fades El príncep captaire de Hans Christian Andersen

Fotograma de “La gran cita de Conej”, peça que es projectarà dins de la secció Futur Talent.

D’altra banda, la secció Animac Talent.cat, que aglutina els films d’animació d’estudiants d’arreu dels Països Catalans, compta enguany amb la participació de nou centres que han presentat una tretzena de pel·lícules. Un jurat format per professionals del món de l’animació escollirà el millor curt d’aquesta secció. En formaran part la realitzadora i productora Nuria G. Blanco, el dibuixant de còmic i il·lustrador Fermín Solís, autor de la novel·la gràfica Buñuel en el laberinto de las tortugas, finalista del Premi Nacional de Còmic, i l’historiador, comissari i professor de la U-tad, Samuel Viñolo.

Aquesta edició de l’Animac ha rebut 562 pel·lícules en convocatòria oberta de més d’una cinquantena de països, entre les quals destaquen les setanta-nou produccions espanyoles. França, amb seixanta-dos films, els EUA amb quaranta-vuit i Bèlgica, amb trenta-cinc, són els països que més cintes han enviat al festival lleidatà. Més d’un 41% de les cintes presentades provenien d’alguna escola d’animació. Enguany, a l’Animac es podran veure un total de 179 films: vuit llargmetratges, quatre migmetratges i 167 curtmetratges. Tot el programa i les diferents seccions obeeixen al lema d’enguany, que aposta per la riquesa de les diversitats humanes, no tan sols en un sentit cultural, sinó pròpiament humanístic; tenint en compte la varietat d’identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives.

Podeu consultar tota la programació i les sessions de projecció, al web de l’Animac.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació