Guanyar la terra, fer el país

Torna l’Acampallengua després de més de deu anys per reivindicar la llengua i la cultura.

El primer cap de setmana de juny de l’any 2012, se celebrava a Manacor una de les activitats més emblemàtiques de l’associació Joves per la Llengua: l’Acampallengua. Aquest era un espai que aplegava milers de joves d’arreu de Mallorca per reivindicar l’ús del català a través d’unes jornades de tallers, concerts, xerrades i activitats culturals.  Va ser el darrer, i, amb aquest, es posà fi a una etapa. 

Foto: Irene Francis
Foto: Irene Francis

Una etapa que, aquest 6 i 7 de maig, es tornà a encetar. Així, després de recuperar l’any passat el Correllengua amb molt èxit, Joves per la Llengua ha agafat embranzida per fer real, després d’11 anys, el retorn magistral de l’Acampallengua. S’ha celebrat a Sa Pobla i ha estat un cap de setmana ple d’il·lusions, nostàlgies i de lluita. 

La primera jornada arrencà ben aviat al matí amb el muntatge de tendes a les zones d’acampada, que acabarien acollint a 1.200 acampats al llarg del vespre. 

Tot seguit, s’iniciaven els tallers i activitats, repartits arreu del poble entre el poliesportiu, l’escola, el centre cultural, el museu i les places. 

Durant el matí es van dur a terme tornejos de bàsquet i futbol, xerrades d’ecologisme, sexualitat i sociolingüística i tallers de tir de fona, mural, autodefensa feminista, truc i castellers, entre d’altres. 

Després d’una pausa per dinar, es va seguir amb una xerrada de l’associació Pa i Mel, un debat sobre l’associacionisme juvenil i més tallers de glosa, de senalles i de ball de bot, tot apropant els participants a diferents àmbits de la cultura mallorquina. 

A les 17 h es començaren a aplegar tots els assistents a la Plaça Major, on es van dur a terme una glosada popular i una ballada a càrrec d’Es Gall de sa Pastera. Els nervis pel vespre començaven a aflorar mentre s’iniciava la cercavila cap a la zona de concerts amb els Gegants, els dimonis d’Albopàs i la Banda de música de Sa Pobla.

Foto: Irene Francis
Foto: Irene Francis

Tot sent fidels al lema d’enguany El país es fa de dia, però també es fa els vespres – una frase de Josep Maria Llompart –  a les 20:30 ja s’iniciava una llarga i intensa vetllada. La felanitxera Mar Grimalt estrenà l’escenari amb Espurnes i Coralls, el seu àlbum debut. 

Aviat seria l’hora del moment més esperat: el darrer concert de la gira d’Antònia Font a Mallorca.  A partir del primer Un Minut Estroboscòpica s’acumularen unes 5.000 persones per veure als adorats mallorquins. Acabaren amb Viure Sense Tu amb una mica d’ajuda de la meteorologia, que va permetre cantar “Que surt es sol i encara plou, que t’estim massa i massa poc”  sota una pluja suau i tornar a estar a eixuts deu minuts després.

El vespre continuà amb les actuacions d’Auxili, Plan-ET i Antònia Found System. 

Foto: Irene Francis
Foto: Irene Francis

L’endemà, es passà la ressaca amb més activitats i tallers, un dinar popular i es tancà el cap de setmana amb una altra ballada popular a càrrec de Ramellets i Rissaga. 

Amb tot, no es va perdre el clam de tothom que hi participà: poder viure plenament en català. Va quedar palès el compromís del jovent mallorquí, mentre els organitzadors animaven a “ no cedir ni un pam de terra més”  i a “avançar, avançar i avançar”

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació