L’orgue de Capellades és un festival

Cada diumenge de maig, l’església de Santa Maria de Capellades acollirà un concert d’orgue.

L’orgue Freixas Vivó, de l’església de Santa Maria de Capellades, sonarà en concert els dies 8, 15, 22 i 29 de maig, per la setena edició del Festival d’Orgue de Capellades. El primer concert anirà a càrrec de l’organista Juan de la Rubia, acompanyat del clavecinista Dani Espasa, que oferiran un diàleg amb les Variacions Goldberg de J. S. Bach. En el concert de segona setmana, l’igualadí Joan Paradell presentarà Del barroc als nostres dies i la tercera sessió serà Magnífic Bach! a càrrec de Jonatan Carbó, juntament amb el Cor de Cambra de Granollers i sota la direcció de Marc Diaz. El festival finalitzarà amb una improvisació de l’organista Monica Melcova sobre la banda sonora de The Kid, de Charles Chaplin.

Juan de la Rubia
Juan de la Rubia

El primer concert, aquest diumenge 8 de maig a les sis de la tarda, uneix l’orgue amb un clave gràcies a la complicitat entre Juan de la Rubia i Dani Espasa. Els dos instrumentistes dedicaran la sessió a Bach i interpretaran les Variacions Goldberg, originalment pensades per a clavicèmbal de dos teclats. Les variacions han estat interpretades nombroses vegades per instruments diferents: per claves, per pianos, per orgues, per quartets de corda… però la combinació orgue-clavicèmbal és certament inèdita; segons Espasa és molt probable que s’hagi fet altres cops, per la popularitat de la peça, però no en té constància.

En aquest concert els dos instrumentistes oferiran les trenta-dues variacions que recullen les Variacions Goldberg. Daniel Espasa explica que encara ho estan acabant de cuinar, però la intenció és oferir un concert ple de sorpreses i molt joc. Un dels punts més evidents del concert és el diàleg entre l’orgue i el clavicèmbal, però De la Rubia i Espasa no se centraran només en això: hi haurà variacions en què només intervindrà un instrument, moments en què els dos músics tocaran el mateix instrument o en què s’intercanviaran els papers. La intenció és treure un nou suc a les peces, arribar on un instrument per si sol no arriba i ressaltar o subratllar el que considerin.

En el concert de Del barroc als nostres diesJoan Paradell oferirà un repertori barroc que inclou la Fantasia en Re Major de Johann Christian Kittel, una ària de Händel, una fantasia de Telemann i el Preludi i Fuga en la menor de Bach. El concert de mica en mica es va traslladant cap als nostres dies, amb peces com el Prélude, Fugue et Variation de César Franck, la Toccata in mi minore de Joseph Callaerts, la Saeta n. 4 d’Eduardo Torres i Fiesta d’Emma Lou Diemer

El tercer concert del festival, Magnífic Bach!, oferirà un repertori extens que finalitzarà amb una versió molt especial del Magnificat en Re Major de Bach. Un seguit de peces corals a capella i una peça per orgue sol, el Preludi Abacial sobre la signatura musical “G-As-C-H” del compositor català Andreu Diport, precediran el Càntic a Maria. 

El darrer diumenge de maig el concert Improvisació sobre el film mut “The kid” comptarà amb la projecció de la pel·lícula, escrita i dirigida pel mateix Chaplin ara fa cent anys (1921). The kid va ser el seu primer llargmetratge, amb un fort caràcter autobiogràfic, ja que situa l’acció en un ambient tan pobre i descoratjador com el que va viure de petit a Londres. Melcova improvisarà la banda sonora amb l’orgue Acitores (2015).

En aquesta ocasió el festival ofereix la possibilitat de comprar un abonament per tots quatre concerts i les entrades es podran comprar abans de cada concert. Per més informació i entrades podeu visitar la web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació