Tot a punt pel festival MOT 2016

John Banville, Amélie Nothomb, Gonçalo M. Tavares, Juan José Millás, Javier Cercas i Maria Barbal són alguns dels autors més destacats que trepitjaran les comarques gironines aquest mes d'abril.

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Aquesta tarda la tercera edició del MOT, el Festival de Literatura que té lloc a Girona i Olot durant dues setmanes. John Banville, Amélie Nothomb, Mia Couto, Stefanie Kremser, Juan José Millás, Javier Cercas, Enric Casasses i Najat el Hachmi són alguns dels noms il·lustres d’un cartell que fa autèntica patxoca. Avui, a la llibreria Altaïr de Barcelona, la comissària del festival Mita Casacuberta ha presentat el tema d’aquesta any, “Vides escrites, escriure vides”, acompanyada dels regidors de Cultura de les dues ciutats protagonistes: Carlas Ribas (Girona) i Pep Berga (Olot). La capital gironina obrirà el foc a les sis de la tarda, a la Biblioteca Carles Rahola, amb un work in progress entre Jordi Puntí i Albert Forns.

Jordi Puntí i Albert Forn seran els protagonistes de la primera conversa del MOT 2016 amb un 'work in progress'

Mita Casacuberta explica que el tema d’aquesta edició del MOT està enfocat al diàleg sobre la construcció ideològica a través de l’escriptura, i que va néixer amb la voluntat d’esdevenir un equivalent al biopic cinematogràfic. Tot plegat, amb la mateix idea de fons que ha consolidat les edicions anteriors: crear una relació entre el públic i els escriptors per tal que els lectors puguin interactuar amb els autors. El MOT és, en definitiva, un festival “per a tothom que viu de i per a la literatura”, tal com ho expressa la seva comissària, i comptarà amb més d’una vintena d’activitats programades: del 7 al 9 d’abril, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, i del 14 al 16 a la sala La Carbonera d’Olot.

La mateixa Mita Casacuberta obrirà el festival just abans de la conversa entre Albert Forns i Jordi Puntí, “Escriure vides”, que precedirà la intervenció de l’escriptora belga Amélie Nothomb. John Banville, Gonçalo M. Tavares, Toni Orensanz, Vicenç Villatoro, Imma Monsó, Najat El Hachmi i Stefanie Kremser seran altres plats forts del primer cap de setmana del festival, que també inclourà la conversa “Vides dibuixades” sobre les biografies en la novel·la gràfica, amb dos personatges tan il·lustres de la nostra història com Andreu Nin i Francesc Pujols.

A Olot, Eva Vàzquez i Cristina Masanés obriran foc amb una conversa titulada “Escriure muses”, entre la biografia i l’assaig narratiu, al voltant de l’obra Cos, pintura, error dedicada a Germain Gargallo, que Masanés ha escrit recentment després da la publicació d’una altra obra sobre una musa il·lustra: Lídia de Cadaqués. Crònica d’un deliri. Juan Antonio Masoliver Ródenas, Juan José Millás, David Foenkinos, Perico Pastor, Enric CasassesMiquel de Palol, Mia Couto i Jordi Nopca, entre d’altres, també deixaran petjada a la capital olotina, que comptarà, així mateix, amb una conversa entre Alícia Giménez Bartlett i Martí Domínguez sobre els maquis del Maestrat.

Javier Cercas i Maria Barbal, per la seva banda, seran els protagonistes del diàleg “Escriure impostors”, que segons Casacuberta “serà molt important des del punt de vista de la crítica literària”. Tant l’un com l’altra han convertit Enric Marco en protagonista dels seus respectius llibres, El impostor i En la pell de l’altre. La literaturització d’aquest personatge, que s’havia fet passat per un deportat al camp de concentració de Flossenbürg (Alemanya), centrarà la seva conversa en relació amb el repte narratiu que suposa.

Najat El Hachmi | Foto Tatiana Pagà

Però el festival també compta amb un altre atractiu, els Ver-MOT (o vermots), una combinació de conversa i lectura sobre les vides escrites de Pablo Picasso (dissabte 9 a Girona) i Jacint Verdaguer (dissabte 16 a Olot), programades al migdia, a l’hora del vermut. El Ver-MOT gironí el presentarà Toní Puntí, mentre que Xavier Albertí serà l’encarregat de conduir el que tindrà lloc a Olot.

La cloenda del MOT 2016 anirà a càrrec del gran Quico Pi de la Serra (en companyia de Julià Guillamon i Joan Sala), que cantarà l’hagiografia que li va dedicar Alejandro Crimi, Jo no hi era però me’n recordo. L’Escola Municipal d’Humanitats de l’Ajuntament de Girona i l’Institut de Cultura d’Olot coordinen un festival plenament consolidat que continua apostant per la literatura de qualitat.

Més informació a festivalmot.cat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació