Que esclatin els versos!

L’esperada 25a edició del Festival Barcelona Poesia arriba a la ciutat catalana de l’11 al 18 de maig carregada de creativitat i versos fugissers.

Naia Terra

Naia Terra

Estudis Literaris, bibliotecària, lindy-hopper i boletaire.

Després d’una vint-i-quatrena edició del Barcelona Poesia centrada en la contemplació dels versos com a resultat d’una gestació llarga i cuidada, el festival retorna a la ciutat catalana amb ganes de desplaçar la mirada del procés al resultat per anar a trobar la fugacitat del caràcter de la paraula. Veure què ocorre quan no tenim cap pauta per seguir, i preguntar-nos: i si decidim fer cas a la paraula viva i deixar-la anar?

Pau Riba © Ray Molinari
Pau Riba © Ray Molinari

Partint de la potencialitat de la creació poètica en directe, Barcelona acollirà, de l’11 al 18 de maig, més d’una cinquantena d’activitats, que abracen des de jams d’improvisació a glosades i eslams de traducció. La intenció, segons Josep Pedrals i Maria Callís, comissaris del festival, és la de fer possible que “els mots circulin per dins i per fora dels cossos, escampant-se, mutant, viralitzant-se”. Per això la importància del directe, de l’altre, de l’entorn. Que no tot sigui reflexió, sinó també reacció espontània, rapidesa mental. Perquè, de vegades, allò menys treballat és, també, allò més pur, més net, més diferent. Prioritzar, almenys en el marc de l’esdeveniment, la no-repressió dels impulsos en tant que força creadora i reviure la poesia per fer-la dansar: de boca en boca i aquí i ara.

En aquesta voluntat d’immortalitzar el moment, l’edició d’enguany recordarà la pèrdua del cantautor Pau Riba retent-li homenatge amb l’obertura del programa, que constarà d’un pregó i una cercavila a càrrec de la poeta Núria Martínez-Vernis i el grup De Mortimers. Així mateix, es guardarà un lloc d’honor a figures com Joan Fuster, Guillem Viladot, Gabriel Ferrater, o Pier Paolo Pasolini, i se celebrarà, entre d’altres, el vuitantè aniversari del poeta català Narcís Comadira.

La barreja de la poesia amb d’altres gèneres serà, també, molt present. De resultes d’això, podrem gaudir de nits de poesia experimental que inclouran sonoritats poètiques tan actuals com les de Tomochi Adachi, Hannah Silva, Danielle de Piccioto, Pamela Z, Adriano Galante o el grup Saüc en Flor, i assistir a espectacles que acolliran des de rock, al folklore i la música electrònica, passant per l’autogestió i una aposta per la cultura social i solidària (com serà el cas de Remei de Ca la Fresca, The indian Runners i Rodrigo Laviña y su combo).

De manera anàloga, també es farà èmfasi en la relació entre poesia i art, possibilitant el gaudi del projecte expositiu multidisciplinari inspirat en Baudelaire que ha muntat l’artista Tura Sanglas (i que es podrà veure des del 20 d’abril al 20 de maig al Centre Cultural La Casa Elizalde), i del muntatge amb Sebastià Jovani i Roger Fortea, amb un ensaiu teòric performatiu. En col·laboració amb la fundació Tàpies, Rosa Font i Susanna Rafart faran de cicerones per l’exposició Tàpies. Melanconia; i, en l’àmbit teatral, podrem veure l’espectacle Vull subornar la joventut, relacionat amb l’any Ferrater, que es durà a terme a una de les aules de la Universitat de Barcelona, així com la presentació a la Sala Beckett de l’espectacle Mata’m psicosi, una peça dramàtica i poètica que reflexiona sobre la bogeria.

Més enllà dels espais que, fins ara, han acollit sempre els espectacles del festival, enguany podrem comptar també amb llocs de cafè-concerts com El Molino, en el qual s’hi realitzarà, entre d’altres, un espectacle poètic-musical inèdit i d’estil cabareter de La Ludwig Band sobre Serafí Pitarra. Perquè és sobretot entre converses i espais amics que es facilita la improvisació i es produeix la màgia del dir i no-dir. Tertúlies transgressores que ens duran, també, El club de res de res, una obra de teatre a càrrec d’actors amb problemes de salut mental produïda en col·laboració amb el CCCB, la Fundació Els Tres Turons i L’Altre Festival.

Una altra novetat de l’edició seran els Slams de traducció poètica: dues jornades diferents on dos poetes traduiran un mateix poema davant dels seus autors i el públic i discutiran les solucions per les quals han optat. En la primera sessió hi haurà la poeta irlandesa Alibhe Darcy i la poeta russa Vera Pavlova i els seus traductors Xènia Dyakonova, Arnau Barios, Miquel Àngel Llauger i Dolor Udina. En la segona, s’hi afegirà Kim Moore i els traductors Marta Pera, Jordi Fíté, Laia Malo i Miquel Cabal Guarro. A més a més, seguint amb la improvisació, es farà un homenatge a la glosa, arrelada a Mallorca des de temps immemorials a càrrec d’artistes de la talla de Cati Eva Canyelles, Maribel Servera, Miquel Servera o Mateu Xuri.

Per acabar, i com és tradició, el certamen conclourà amb el XXXVII Festival Internacional de Poesia, que tindrà lloc al Palau de la Música el 18 de maig amb un acte que recuperarà vint poetes d’arreu del món d’edats, llengües, cultures i propostes líriques ben diferents: Jordi Pàmias, Hirondina Joshua, Golan Haji, Marta Petreu, Ángelo Néstore, Andríi Antonovsky i Alice Oswald, el qual comptarà amb l’acompanyament musical de Marina Herlop.

Podeu trobar més informació al web del Barcelona Poesia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació