La memòria d’un poble: el retrat de Vicent Andrés Estellés

A 'La veu d’un poble' (Sembra Llibres), Pau Alabajos explora la identitat col·lectiva a través de la biografia del poeta, marcada per l’esperança i la resistència.

Edgar Caride

Edgar Caride

Músiques, cultures i altres bombolles

Amb el vers “Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble” Vicent Andrés Estellés  dedicava a Raimon unes paraules sobre la importància de la identitat col·lectiva. Amb el vers “Escolta, ací, Joan Fuster: raonen les veus que arriben del carrer, perdudes”, Estellés interpel·lava a l’escriptor coetani oriünd de Sueca. I amb els versos “Seràs la clau que obre tots els panys / seràs la llum, la llum il·luminada” del poema M’aclame a tu, Ovidi Montllor musicava i complementava el llegat d’Estellés. Amb les veus de diferents emblemes artístics i culturals del segle XX, totes les parts del llibre La veu d’un poble (Sembra Llibres) de Pau Alabajos, conformen el significat del sentiment d’un poble acostumat a la derrota col·lectiva i la lluita contínua.

Vicent Andrés Estellés | Imatges cedides de l’arxiu familiar

Alabajos celebra el centenari del naixement d’Estellés amb la publicació de la primera biografia del poeta de Burjassot. L’obra fusiona cròniques, relats i poemes fonamentals per definir el panorama artístic i sociocultural del segle XX al País Valencià i per construir la memòria col·lectiva d’una regió marcada per la dictadura franquista i les seves conseqüències.

Pau Alabajos fa un profund homenatge a la cultura valenciana amb la figura de Vicent Andrés Estellés com a eix central. El músic intenta prescindir de peces àmpliament populars per donar lloc a angles menys reconeguts de la vida del poeta, configurant un llibre que no és ni una biografia ni un poemari a l’ús: és una mirada emocional i no lineal a través de fets, anècdotes i poemes que representen punts d’inflexió en la vida d’Estellés, estructurats en 16 capítols carregats d’històries personals i alhora socialment transcendentals. Cada capítol té el nom d’un poble o ciutat rellevants en la vida d’Estellés, des de la seva Burjassot natal, on apareixen els primers versos amb mencions als pares i a l’ofici familiar de forner, fins a la València de l’època franquista, on cercava la protecció de casa seva per lliurar-se de les urpes de la censura a les exaltacions col·lectives. Els espais físics són fonamentals per definir l’obra d’Estellés i el paper de les ciutats és cabdal en l’estructura del llibre, atorgant la possibilitat de concebre visualment com era la València dictatorial i post franquista com si passegéssim agafats de la mà del poeta.

És destacable la virtut del llibre per connectar de forma fresca i original diferents generacions amb una devoció i estima remarcables cap a una figura que amb els seus versos va esdevenir clarament la veu d’un poble. El seu conjunt suposa un viatge diacrònic que enllaça l’abans amb l’ara i justifica la trajectòria artística del Pau Alabajos. El llibre arrenca amb una anècdota personal d’una tarda plujosa a Alginet, on és a punt de cancel·lar un concert a causa de les condicions meteorològiques, per després dibuixar la vida del poeta que ha estat la seva principal font d’inspiració. Durant tota la seva trajectòria, Alabajos ha estat estretament vinculat a Vicent Andrés Estellés, i aquí el commemora alhora que fa un homenatge a les seves pròpies cançons, que són en la seva majoria un compendi de versions musicals dels seus poemes.

Pau Alabajos durant la presentació de ‘La veu d’un poble’ a Ona Llibres

Mitjançant l’obra d’Estellés, La veu d’un poble ens ensenya com les vivències no són sempre lineals, sinó també estructurals. A través d’un profund èmfasi en la relació entre la cultura valenciana i la identitat col·lectiva d’un poble, Alabajos reivindica la importància de preservar la memòria històrica a través de la música i la poesia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació