Deu anys de novel·la negra

Crims.cat és una col·lecció de novel·la negra en català pertanyent a l'editorial Alrevés i dirigida per Àlex Martín Escribà

Alba Mas-Sala

Alba Mas-Sala

Filosofia i estudis literaris


Fa deu anys, fent unes cerveses prop de la mítica llibreria Negra i Criminal, va sorgir el projecte de Crims.cat, una nova col·lecció de novel·la negre en català. El panorama del sector, en aquella època, era desolador: la fi de Cua de palla i de La negra, col·leccions de Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster respectivament, havien deixat un desert al camp de la literatura negre. Així doncs, calia encetar un projecte de qualitat que promogués i vetlles per aquest gènere en la llengua catalana. 

Àlex Martín Escribà | Foto: Arxiu personal Àlex Martín Escribà

Una dècada després, Crims.cat, dirigida per Alex Martín Escribà i pertanyent a l’editorial Alrevés, ha publicat més d’una seixantena de llibres. Les línies que guien el projecte són clares: per un costat, hi ha la voluntat de promoure els autors locals i, en aquest sentit, és una “col·lecció d’autors, no pas de títols”; per l’altre, es dedica a la traducció d’autors estrangers i a la recuperació d’obres descatalogades.  

Crims.cat és una col·lecció que, talment com la novel·la negra en general, tendeix a l’eclecticisme i l’hibridisme. El futur de la novel·la negra, prediu Martín, és deixar de ser un gènere i estendre’s a la literatura en general. En aquest sentit, fa un parell de mesos es va publicar Somia Philip Marlowe amb xais elèctrics?, una antologia cyberpunk, un subgènere que combina la novel·la negra amb la ciència-ficció. Actualment la col·lecció està treballant amb una altra antologia, aquesta cop de steampunk que, a diferència del cyberpunk, duu la mirada enrere en una espècie de ‘retrofuturisme’. 

Aprofitant l’aniversari, Crims.cat enceta nous projectes interessants. Ilya Pérdigo, director d’Alrevés, explica que s’està apostant per una línia de novel·la gràfica en català –ja siguin traduccions com creacions pròpies–, per tal d’acostar-se al públic jove on actualment hi ha una llacuna pel que fa a l’oferta en llengua catalana. Per altra banda, Alrevés ha decidit sumar esforços amb l’editorial Sajalín, per tal de treballar plegats en la recuperació i publicació anual d’una obra en català i castellà. 

Arran dels temps que estem vivim, de l’època “de màxima deshumanització” en què ens trobem, els lectors de novel·la negra i els seus subgèneres i híbrids han augmentat considerablement. Addicionalment, influenciats pels mitjans i els programes de televisió, la novel·la de “true crime” també està a l’alça. Amb prospectes esperançadors per al futur de la col·lecció, Martín afirma que “ha estat, és i espero que continuï sent una aventura literària”. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació