Setmana Puig Antich

L’Ajuntament de Barcelona commemora el 50è aniversari de la mort de Salvador Puig Antich amb un ampli programa d’activitats.

Del 2 al 7 de març la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica ha programat un seguit d’actes que engloben des de la música fins al teatre, passant per projeccions i recitals de poesia, a càrrec d’artistes compromesos amb la memòria històrica com Lluís Llach, Najwa Najjar i Belén Funes, entre d’altres.

Una vista de la presentació de ‘Puig Antich. El compromís vigent’. D’esq. a dreta: David Fernàndez, Jaume Roures i Raquel Gil Eiroà ©Miquel Monfort

La setmana de Puig Antich és una aposta pel compromís i la vigència de la memòria històrica. En la presentació de la commemoració, l’activista David Fernàndez apuntava a la voluntat de “treballar per mantenir la vigència de la memòria a través de les arts i la cultura, sobretot per interpel·lar les noves generacions que s’incorporen als discursos socials contemporanis”.

A la presentació, celebrada a l’antiga presó Model, hi han participat les germanes de Puig Antich, que han agraït als organitzadors “una feina ingent que no es pot pagar de cap manera”. En aquesta línia, Montse Puig Antich deia, manllevant paraules de Lluis Llach, que “hem d’estar tossudament alçats. Que s’estigui reivindicant la figura de Salvador comporta que encara és present entre nosaltres”. 

També hi han assistit personalitats vinculades a la lluita social antifranquista, com la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil Eiroà i l’empresari i productor Jaume Roures. Gran part del programa tindrà lloc a les instal·lacions de La Model, recentment intervenida per tal d’adaptar-se als actes que allotjarà. L’antiga institució penitenciària ha permès reproduir la sala de paqueteria on es va executar Puig Antich. També s’hi podrà visitar una exposició comissariada per Antxón Gómez i Lluís Arcarazo, i un mural, dissenyat per Maria Corte.

Al llarg de la primera setmana de març, se celebraran unes jornades en què assistiran personalitats tan importants com la de l’expresident, activista i exprés polític uruguaià Pepe Mujica, que farà una conferència sobre la repressió i la pena de mort a l’acte inaugural de presentació del programa. El compromís vigent obrirà les jornades i tractarà de posar sobre la taula la vigència dels problemes als quals ens enfrontem en relació a les injustícies penals no resoltes. En aquest sentit, tots els ponents posaran de manifest la voluntat de vincular els esmentats actes amb l’actual situació a la Franja de Gaza. “La justícia no sempre funciona, ho podem veure amb Palestina. Trobem que totes aquestes situacions són paral·leles, tant al que volem presentar amb la setmana Antich, com a la injusta situació que pateixen periodistes com Juliane Assange, empresonats tan sols per haver fet correctament la seva feina, la d’informar a la gent sobre el que passa a les altes esferes. Tots els actes aniran salpebrats amb aquests temes”, apuntava Fernàndez.

El vespre del diumenge 3 de març se celebraran a la Galeria 4 de la Model un seguit de concerts amb Lluís Llach, Anita Tijoux i Borja Penalba , que faran una sèrie d’interpretacions musicals en memòria dels “fets de Vitòria”, que van succeir el mateix dia de la mort de Puig Antich.

El dilluns 4 de març els actes se centraran en el record de Puig Antich en la literatura. A El compromís de les lletres hi participaran veus del periodisme tan importants com Francesc Escribano, autor de Compte enrere, i Jordi Panyella, autor de Salvador Puig Antich, cas obert. Els acompanyaran Laura Restrepo, prestigiosa periodista i novel·lista colombiana; i Núria Cadenes, també periodista, guanyadora del premi Lletra dʼOr 2021 per la seva novel·la Guillem, sobre lʼassassinat del jove antifeixista Guillem Agulló lʼany 1993. Parlaran del procés i l’execució de l’activista català, per tal que actes com aquests no fugin mai de la memoria col·lectiva i dels nostres relats socials.

Germanes de Salvador Puig Antich a la 4a Galeria de la Model © Miquel Monfort.

El dimarts 5 de març, per tal de commemorar l’assassinat, també al garrot vil, del jove activista Georg Michael Weizel, es projectaran una sèrie d’imatges recuperades de La torna, una obra sobre el consell de guerra que va dictar la seva pena de mort, de la companyia Els Joglars. El muntatge va acabar amb un consell de guerra en plena transició; diversos membres dʼEls Joglars foren empresonats a la Model i dʼaltres van acabar fugint del país. En relació a aquesta projecció, Roure apuntava que “les imatges recuperades de La torna són colpidores mostres de totes les coses que es deien ara farà just 50 anys. Es tracta d’imatges molt brutals que posen de manifest el retrocés que patim en els discursos entesos com a políticament correctes. Fa mig segle es deien coses que ara tal volta no es dirien en un context revolucionari, una prova del fet que tornem enrere”.

El dimecres 6 de març els actes se centraran en els aspectes jurídics del cas Antich. David Fernàndez moderarà una taula rodona que reunirà Francesc Caminal, un dels advocats que va defensar Puig Antich; la penalista Olga de la Cruz o el catedràtic en Dret Constitucional Xavier Arbós, entre d’altres personalitats rellevants que van influir en el cas. Després de la xerrada, hi haurà també una connexió en directe amb  Keith LaMar, qui, des de fa trenta anys, espera al corredor de la mort de la presó dʼOhio lʼhora de la seva execució. 

A tall de cloenda, el dia 7 de març es projectarà la pel·lícula Salvador Puig Antich, de Manuel Huerga, que alhora continuarà el seu circuit per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i la Pompeu Fabra (UPF), a més de la Filmotec

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació