A la biblioteca tots som prescriptors

La biblioteca és cada vegada més un punt de trobada per a la prescripció cultural. Tot i que els professionals milloren i adapten aquesta funció, no són els únics que hi poden intervenir: els propis usuaris també hi tenen molt a dir.

La biblioteca és cada vegada més un punt de trobada per a la prescripció cultural. Tot i que els professionals milloren i adapten aquesta funció, no són els únics que hi poden intervenir: els propis usuaris també hi tenen molt a dir. 

Darrerament la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha posat la prescripció a l’abast tant dels bibliotecaris com dels usuaris a través de la Biblioteca Virtual.

La prescripció bibliotecària

Els bibliotecaris han estat durant molt de temps una referència per al públic que es vol deixar recomanar, de la mateixa manera que els llibreters han fet aquesta funció. Ara és més senzill recuperar les prescripcions a través de diversos canals, més enllà de la forma presencial i oral: les trobem a diferents eines com xarxes socials, blocs, pàgines web, i altres canals. A més, el bibliotecari s’especialitza cada cop més en la prescripció a través de la formació per oferir una major qualitat de servei.

A l’apartat “Els bibliotecaris recomanen” totes les biblioteques de la Xarxa hi participen de manera rotatòria, i tots els professionals hi estan implicats. També s’ofereixen novel·les segons l’estat d’ànim per a aquells qui vulguin guiar-se segons les seves sensacions.

Els usuaris com a prescriptors: un valor afegit.

L’usuari juga un paper important: sovint aporta informació sobre el que ha llegit i fa les seves pròpies crítiques. El problema és que gran part d’aquesta informació entre l’usuari i el bibliotecari sovint es perd perquè no arriba a la resta del públic.
Com deixar que l’usuari sigui prescriptor? Posant-li les coses fàcils i oferint-li opcions dins i fora de la biblioteca.

Dins de la biblioteca, a través d’espais de col·laboració per penjar crítiques i recomanacions, clubs de lectura i espais de l’edifici que es converteixen en punts de trobada i d’informació entre usuaris.

Fora de la biblioteca, en el que anomenem biblioteca on-line, trobem un gran ventall, com ara  blocs i diverses xarxes socials. Com a novetat dins del catàleg de la Xarxa de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona, a l’Aladí hi trobem la funció de poder comentar i valorar qualsevol títol de les biblioteques. Així, la informació que ofereix el catàleg creix i la veu de l’usuari forma part de la qualitat que ofereix la biblioteca.
Aquest és una informació valuosa tant com per a la resta d’usuaris com per als propis bibliotecaris.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació