Un matí a l’Arxiu Nacional

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha presentat una exposició i una nova eina pedagògica en una jornada de portes obertes per celebrar la Setmana Internacional dels Arxius.

Coincidint amb la Setmana dels Arxius, l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) va inaugurar dissabte una nova eina pedagògica: AprendreRamon Dalfó ha explicat com és i quines funcions té aquest nou apartat dins el web de l’arxiu. 

Jornada portes obertes © Arxiu Nacional de Catalunya

Des del 2002, l’ANC va començar a desenvolupar aquest vessant educatiu a partir de reflexions i recursos didàctics per a professors. L’any 2008 es va crear l’ANC@ula com a recurs en línia que facilitava la cerca i visualització de documents i es proposava contribuir a la seva utilització en la pràctica docent. Paral·lelament, l’any 2010, es va impulsar el blog SDANC, on també es publicaven recursos didàctics de manera digital. Però aquests dos recursos el 2022 havien quedat desfasats per l’avanç tecnològic. En el marc també del nou Pla estratègic de l’ANC s’ha desenvolupat Aprendre.

Per primera vegada aquest apartat educatiu està tan dedicat a l’alumnat com als docents. Aprendre vol ser un laboratori d’història digital on s’adquireixi coneixement a través de les fonts d’arxiu. Segueix el currículum educatiu actual català a la vegada que aplica el mètode científic per potenciar les habilitats possibles en cada estadi del desenvolupament psicològic dels infants. Per tant, totes les activitats estan marcades per franges d’edat, habilitats treballades, períodes històrics i temàtiques.

Aprendre vol ser una porta oberta que apropi el patrimoni cultural des de la infància i perquè es treballi la memòria històrica. D’aquesta manera es pretén apropar a tota la ciutadania les institucions culturals. També es vol trencar amb l’aprenentatge històric abstracte de memoritzar dates per passar a la pràctica. La història és la reconstrucció constant del passat, és una investigació permanent de noves fonts i reinterpretacions de les existents. 

Aquest recurs web vol trencar amb l’escletxa digital i, per això, el material està disponible per ser descarregat. En grans línies hi ha 5 apartats generals de recursos educatius dins d’Aprendrepropostes de recercadossiers didàcticsrecordem, la maleta didàctica i eines i orientacions. Tots ells estan enfocats per l’alumnat i l’equip docent, menys la maleta didàctica que conté un seguit d’objectes amb els quals es pot desenvolupar una activitat educativa. Per tant, el centre educatiu la pot demanar en préstec i utilitzar-la subjectivament. 

Un cop acabada la presentació d’Aprendre he pogut gaudir de la visita guiada a l’arxiu, ja que era jornada de portes obertes dins del marc del Dia Internacional dels Arxius. Els quatre grans blocs de cinc plantes cadascun són la gran obra d’infraestructura de l’arquitecte Josep Benedito que es va inaugurar l’any 1995. És un espai completament adaptat a la seva funció d’arxiu dividint l’espai en l’àrea de serveis a la ciutadania i l’àrea de dipòsit. 

Actualment, l’ANC és arxiu general de l’administració catalana, i alhora, és l’arxiu històric nacional. Rep documentació pública i també donacions privades (familiars, d’empreses, etc.). En aquest moment està aproximadament al 75% de capacitat, entre tota la documentació. Gràcies a la visita vam poder veure exemples de materials que conserven a l’arxiu, com els coneguts papers de Salamanca. Però no tot són fonts documentals, s’hi poden trobar fotografies, mapes, audiovisuals, documents sonors, etc. 

Avui en dia les fonts tant textuals com no textuals són digitals. És per això que l’ANC ja s’està preparant per afrontar una nova manera de treballar. Els arxius són institucions que estan en constant adaptació, els avenços tecnològics que hi ha hagut al llarg de la història fan que s’hagi de treballar amb suports molt diversos. El que es feia servir cinc anys enrere, com un CD, ja ha evolucionat a un objecte de format més reduït, com pot ser un USB. Els arxius han de mirar cap al futur mentre recopilen el passat. 

En aquest context de digitalització, cada vegada són més els arxius que participen en la iniciativa: Arxius en línia. En aquesta pàgina web es poden fer consultes a l’ANC com a tots els altres arxius participants i visualitzar les fonts en línia.

Dora Maar a Catalunya

Coincidint amb la Setmana dels Arxius també es va inaugurar la mostra fotogràfica Dora Maar. Viatge a Catalunya, que ressegueix la visita de la fotògrafa en 46 instantànies que mostren com va viure i experimentar aquells dies de 1933 a la capital barcelonina i a la Costa Brava. 

Platja Gran de Tossa de Mar amb la torre del castell i muralles al fons © Dora Maar

L’exposició consta de tres espais diferenciats: la gent, la ciutat i la Costa Brava. Quan Dora Maar  feia fotografia de carrer sempre posava l’atenció en els desafavorits: pidolaires, cantants o mares amb fills malvivint. Les fotos que va fer Dora Maar durant el seu viatge a Catalunya no eren resultat de cap encàrrec. Per això les imatges que va adquirir l’arxiu eren inèdites. Es van trobar fa pocs anys dins d’una caixa amb altres negatius de l’artista i, posteriorment, la casa Artcurial de París va subhastar alguns tiratges. Ara aquestes fotografies es poden veure a l’Arxiu Nacional de Catalunya fins al 20 de juliol. Més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació