Renunciar a ser artista

Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani organitza dues taules de debat al voltant de l’exposició “Tot ordre es vol pur” de Núria Güell.

A Tot ordre es vol pur, l’artista Núria Güell posa de manifest la deriva moralista i totalitzadora de l’esfera pública actual mitjançant un recull singular dels seus projectes anteriors. Güell es pregunta pel paper de les institucions culturals i, més importantment, dels artistes, en aquesta deriva de l’opinió pública. Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, on es pot visitar l’exposició fins al 9 de gener de 2022, organitza dues taules de debat entorn aquest projecte.

“La banalitat del bé”, el tercer acte de l’exposició “Tot ordre es vol pur”, de Núria Güell

“La meva pràctica artística és una pràctica anticultural. En el sentit que el que m’interessa és posar en joc, repensar, qüestionar les convencions morals i culturals establertes”, explica Núria Güell, “el que fa el museu és capturar la potència subversiva que l’obra d’art podria tenir. Ara bé, sent conscients d’això quan entres a treballar en una institució, el meu desig com a creadora sempre és subversiu, sinó per mi no tindria sentit crear”. Aquesta és la premissa de Tot ordre es vol pur, que Joan Burdeus defineix de trolejada en aquest article perquè, tot i ser una retrospectiva, no recull ni una sola obra anterior de l’artista. Repassant els interrogants que al llarg dels anys ha plantejat a burocràcies, nacions i religions, Güell vol dirigir les forces de la seva retrospectiva contra el puritanisme que, segons ella, està tornant de manera preocupant en tots els àmbits de la societat.

L’exposició estè enfocada com una crítica sorneguera al moralisme buit que empara des de les esquerres institucionals fins a l’Església i les institucions culturals. “El museu riu perquè aconsegueix exhibir una artista contestatària penjada com un trofeu en les seves institucionalíssimes parets. L’artista riu perquè s’escapoleix, sabedora que ni tota la xerrameca del circ cultural és capaç de fagocitar la seva crítica sense que tremoli alguna cosa. I nosaltres no sabem si som hoste, presa o paràsit, però també riem perquè les obres toquen fondo amb molta gràcia”, explica Burdeus. Sobre tot això es reflexionarà a les taules de debat que organitza la Fabra i Coats.

La primera trobada se celebrarà el dimecres 24 de novembre de 18 a 20 hores. Hi participaran Jesús Hdez-Güero i Raychel Carrión, moderats per Levi Orta, per reflexionar entorn el que va passar el passat 11 de juliol a Cuba. Companys d’estudi a l’Havana, tots tres han desenvolupat els seus projectes des de l’interès sociopolític, abordant malentesos ideològics i sempre des de l’esquerra esperançada i amb vistes a un futur millor.

La segona trobada tindrà lloc l’1 de desembre de 17 a 21 hores. En aquesta taula debatran Núria Güell, Laura Llevadot i Neus Carbonell entorn la “banalitat del bé”. Partint del concepte arendtià de la banalitat del mal (Eichmann a Jerusalem), s’abordaran qüestions com ara què hi ha darrere dels conceptes de Mal i Bé? S’utilitza el Bé com a pretext per a justificar pulsions que no hi tenen res a veure? Sobre qui recau la responsabilitat dels fets?

Pots trobar més informació sobre les activitats i la inscripció aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació