“RaholaFoto2023”: trobar l’extraordinari en les petites coses

S’inaugura a Girona l’exposició “RaholaFoto2023”, una mostra de fotoperiodisme que es podrà visitar fins al 10 de novembre.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local arriben a la catorzena edició amb una mostra d’un total de vint imatges, una selecció d’entre quaranta-cinc treballs fotogràfics que es van presentar als Premis. L’objectiu dels Premis és donar valor a les petites coses, que sovint són les més grans i extraordinàries. L’exposició, organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, es podrà visitar fins al 10 de novembre a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes.

‘Les cures de la Patri’, de Pau de la Calle Argelès. Fotografia guanyadora

Trobar allò extraordinari en allò quotidià; això és el que fan les catorze peces exposades en aquesta mostra. Hi trobem imatges que retraten el món rural català, des de les hortes de Salt i Santa Eugènia amb la foto de Lluís Serrat Masferrer, escenes de caça a Foixà fins a les masies del Gironès que van quedant deshabitades retratades per Martí Navarro Molina, o la degana de pastors Marina Vilalta fotografiada a Bruguera per Jordi Borràs Abelló, imatge finalista d’aquest premi.

La fotografia guanyadora tampoc s’allunya gaire del món de la pagesia. És obra de Pau de la Calle Argelès i es titula “Les cures de la Patri”. La fotografia retrata la Laia, una de les treballadores del Santuari Gaia, curant les úlceres a la Patri, una porca de set anys que viu des de petita al Santuari juntament amb la resta de cinc-cents animals de granja amb qui comparteix casa. La senzillesa i la humilitat que es respira en l’escena, juntament amb la composició i la il·luminació, fan d’aquesta foto un retrat molt íntim que capta alhora la cruesa i la delicadesa de l’escena.  

Altres fotografies de l’exposició mostren diferents actes propis de la cultura popular catalana, com la dansa de la mort de la processó de Verges, fotografia de Glòria Sánchez Bartolomé, o el correfoc de la Plaça de Sant Domènech del novembre passat, obra de Toni Vilches Moreno. Les obres seleccionades també mostren els canvis que els nostres temps estan provocant a l’entorn: les construccions urbanístiques a Sa Riera capturades per Miquel Riera Planas o el foc a Riudellots del juliol de 2022, capturat per David Aparicio Fita.

Miquel Noguer i Jordi Grau a l’acte d’inauguració de l’exposició | Foto: Miquel Millán

Com ha afirmat a l’acte d’inauguració de l’exposició Jordi Grau, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, aquestes fotografies permeten posar atenció a grans esdeveniments que es produeixen en el dia a dia i que passen desapercebudes a l’ull del ciutadà. Els fotoperiodistes, en canvi, hi paren atenció. “Molt sovint no fa falta que hi hagi un fet extraordinari per aconseguir captar una imatge extraordinària”, ha explicat Grau. El president també ha remarcat que només dues dones han participat als Premis, una altra de les mancances que també té la professió.

Després de tantes edicions, els Premis Carles Rahola de Comunicació Local ja s’han convertit en un referent per als professionals del fotoperiodisme. El Premi vol ser un reconeixement a la feina dels fotoperiodistes, una dignificació d’una professió que a vegades no tenim prou en compte. L’exposició s’integrarà posteriorment en el programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Girona, de manera que voltarà per diferents poblacions de les comarques gironines.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació