30 anys del CCCB

Aquest cap de setmana el Centre de Cultura Contemporània celebra els seu 30è aniversari amb jornades de portes obertes, concerts i col·loquis.

Una generació sencera ha crescut amb el CCCB, un centre fundat el 24 de febrer de 1994. El 1994, el món s’esgarrifava davant de les imatges que arribaven del genocidi a Ruanda i els esdeveniments de la Guerra dels Balcans. A Barcelona, però, l’horror se sentia lluny: una sensació d’esperança s’havia apoderat de la ciutat, a mesura que els principis del boom econòmic i la transformació urbanística, producte dels Jocs Olímpics, conformaven l’Estat i les institucions culturals que avui dia coneixem.

Foto de família de l'equip del CCCB © Guillem Roset ACN
Foto de família de l’equip del CCCB © Guillem Roset ACN

En aquest marc neix el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) com a centre multidisciplinari enfocat a qüestions arquitectòniques i urbanístiques, però amb el temps ha ampliat el seu focus cap a les qüestions candents del món contemporani. I en un context en què aquesta sensació d’esperança, de seguretat en el futur, sembla esvair-se, trenta anys després guanya importància l’existència del centre.

Aquest cap de setmana, el CCCB presenta un seguit d’activitats per celebrar el seu aniversari. En primer lloc, la celebració en si: la DJ Meritxell de Soto ha programat pel divendres, 23 de febrer la festa <3Or (Tresor), dinamitzada per Opi Melissa i amb convidats com LaFrancesssa, Me Siento Extraña i Latineo. El dissabte 24 a la nit tampoc quedarà orfe d’esdeveniments: el Centre presentarà l’espectacle HYPER_O, del qual ja vam poder gaudir a l’última edició del Sònar, amb música de Carles Viarnès i visuals d’Alba G. Corral.

Els visitants diürns podran gaudir de les portes obertes de l’exposició IA: Intel.ligència artificial, accessible, amb prèvia reserva gratuïta, tot el cap de setmana fins a les 23 h de la nit, i del Mirador del CCCB, obert fins a les 20 h, i per al que no és necessària reserva.

Lligant-ho amb l’exposició actual sobre la IA, el dissabte, 24 de febrer veuran la llum les dues instal·lacions artístiques fetes expressament pel col·lectiu Estampa per a l’aniversari del CCCCB,  «La Conferència Infinita» i «Torn de Preguntes». Ambdues fan ús d’un bot d’Intel·ligència Artificial alimentat amb tot l’arxiu de conferències i xerrades del Centre, programat pel col·lectiu Estampa amb aplicacions de codi obert. 

«La Conferència Infinita» proveeix al bot d’un títol i un subtítol escrits per un dels trenta convidats a col·laborar i, en directe, el bot escriurà una conferència al respecte durant 11 hores seguides. L’endemà, es repetirà el procés amb un nou títol i subtítol. Un cop acabades les trenta conferències, els invitats -la llista dels quals inclou noms com Laia Abril, Maria Ptqk, Juan Pablo Villalobos, Marina Garcés, Xisi Sofia Ye Chen o Borja Bagunyà- redactaran la seva pròpia conferència, amb la temàtica que han proposat, per a la qual es podran servir més o menys de la impartida pel seu rival digital.  «Torn de Preguntes», en canvi, permetrà a l’espectador interactuar amb el bot: un micròfon situat al Hall permetrà fer-li preguntes, que el bot s’esforçarà a respondre, citant, a més a més, les conferències de l’arxiu amb què s’ha inspirat per donar la seva resposta. 

El dissabte acollirà també el col·loqui «Viure en temps de desconcert», que ajuntarà dos referents del món de la filosofia i la ciència: Carolin Emcke, filòsofa i periodista hereva de l’Escola de Frankfurt, i Ricard Solé, físic i biòleg, investigador del ICREA (Institut Català de Recerca i Estudis Avançats). A mig camí entre ambdues disciplines, i moderats per Judit Carrera, formularan preguntes relacionades amb la vida i la mort; el llenguatge i la memòria; i la imaginació i la veritat.

Per acabar, en el marc del seu trentè aniversari, el CCCB ha presentat també el seu programa de residències internacionals, fet possible gràcies a la Fundació privada Mir-Puig. El programa acollirà durant els tres anys vinents fins a nou personalitats durant períodes d’un màxim de tres mesos. Els convidats seran seleccionats segons els següents dos eixos de contingut: en primer lloc, figures que hagin contribuït a la pluralitat d’idees i la llibertat d’expressió; en segon, pensadors i creadors de l’anomenat Sud global, per tal d’enriquir l’esfera pública barcelonina amb una major pluralitat de referents.

El primer invitat, que estarà al CCCB els mesos de juny i juliol, serà Patrick Radden Keefe, autor de No diguis res (Periscopi i Reservoir Books, 2020), sobre els Troubles a Irlanda del Nord, i L’Imperi del dolor (Periscopi i Reservoir Books, 2021), sobre la família Sackler i la comercialització del fentanil, i que centrarà la seva estada a Barcelona en l’organització de xerrades en el marc del Dia Orwell. El seguirà Eliane Brum entre els mesos de setembre i desembre. Brum és la reportera més premiada de la història del Brasil, i ja està treballant amb el CCCB per a l’exposició Amazònies. El futur ancestral, que s’inaugurarà el proper 12 de novembre. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació