La biblioteca Starbucks

Aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona el congrés anual de Metropolitan Libraries (METLIB12), una trobada per discutir com seran les biblioteques del futur.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

El futur de les biblioteques sembla difícil de qüestionar, atès l’èxit que aquests serveis tenen entre els usuaris. Però sí que és objecte de debat el model de biblioteca que s’acabarà dibuixant arran dels canvis que ens sobrevenen amb la digitalització i el canvi d’hàbits dels usuaris.

Aquesta setmana s’ha celebrat a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona el congrés anual de Metropolitan Libraries (METLIB12), una trobada organitzada per Biblioteques de Barcelona, que és membre de la International Federation of Libraries Association (IFLA).

Enguany s’han debatut els canvis que els nous temps exigiran en l’organització de les biblioteques. Francisco Longo, professor d’ESADE, pronostica que “les biblioteques del futur necessitaran un personal flexible, multidisciplinar, políglota, capaç de reciclar-se tota la vida”.  Louise Guillemette, de Montreal, afirma que “les biblioteques necessitaran persones més innovadores i creatives”. La formació TIC i el tractament de la informació seran essencials, però també la capacitat d’atendre els usuaris més enllà del taulell. Caldrà fer dinamització cultural i  difusió de les activitats. “L’hospitalitat és cada vegada més important a les biblioteques. Si no ets capaç de treballar amb ciutadans de tota mena i condició, més val que no treballis en una biblioteca pública”, sosté Louise Guillemette.

Elisabeth Aldsted, de les Biblioteques de Stockholm, sosté que cal parlar amb els usuaris per tal de saber quines són les seves necessitats. Liv Saeteren, d’Oslo, sosté que “en el futur els que treballin en biblioteques no en tindran prou de saber biblioteconomia. També hauran de saber explicar contes, actuar, editar, ensenyar, etc.”

Cada vegada es valorarà més la flexibilitat. Valerie Siew explica que a Singapur, per optimitzar recursos, hi ha directors i bibliotecaris que treballen per dues biblioteques alhora. Els bibliotecaris de Montreal i Amsterdam tenen la possibilitat de traslladar-se de biblioteca dins la seva xarxa. La mobilitat incrementa la innovació i el sentiment de pertinença a l’organització.

Thomas.W. Galante, de Nova York, i H. Koopman, de Rotterdam han parlat de la gestió de les biblioteques en aquests moments de dificultats econòmiques. Tots dos apunten al fet que en el futur aquests serveis seran difícils de sostenir sense el suport de la comunitat. El futur passa per la cooperació amb els agents de l’entorn. Es veu cada vegada més com una necessitat posicionar la biblioteca com un lloc de trobada de la comunitat amb espais flexibles, adaptats a les necessitats de cada moment. Les biblioteques del futur seran ben diferents de les que tenim ara. Ja no seran un espai únic silenciós dedicat a l’estudi. Hi haurà espais de lectura, sí, però també s’hauran d’habilitar àrees per a la formació, aules per a la creació, sales de reunió, etc. Això serà factible en bona mesura perquè la progressiva digitalització dels fons bibliogràfics alliberarà espais per a la socialització.

El METLIB12 es va tancar amb la presentació del projecte de la nova Biblioteca Central Urbana de Barcelona per part de l’arquitecte Josep Maria Miró, que ja recull en la seva proposta bona part de les exigències que hauran de satisfer les biblioteques del futur.  L’any passat Miró va guanyar el concurs públic d’adjudicació d’aquest nou equipament. El treball de Miró va ser escollit entre més de setanta projectes d’estudis internacionals d’arreu del món que es van presentar a concurs. Fa un mes Miró va lliurar al Ministeri de Cultura el Projecte Executiu de Biblioteca Central de Barcelona. Miró ha explicat en el marc del METLIB12 que el seu projecte de biblioteca proposa un espai obert i flexible. L’edifici d’aquest nou equipament, que s’ubicarà al costat de l’estació de França, rebrà tota la llum del Parc de la Ciutadella. El consum de llum i calefacció està pensat des de criteris d’estalvi i eficiència. Il·luminació i ventilació natural. El projecte ha estat concebut perquè la biblioteca sigui un punt de trobada. “Ha de ser com un centre cívic. Per a totes les edats. Obert a tot l’espectre social”, diu Miró. “La biblioteca ha de ser com un Starbucks”.

L’autor agraeix els tweets dels congressistes del METLIB2012: @BibliotequesBCN, @CarmeFenoll, @burguillosmf, @IgnasiBonet, @Geek_Teca, @immasabater, @bauen, @miro_nitidus

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació