Variacions i desvaris sobre l’amistat

El Col·lectiu Las Huecas ha estrenat 'De l'amistat' a la Sala Beckett, teatre on són companyia resident

Ana Prieto Nadal

Ana Prieto Nadal

Investigadora teatral

Júlia Barbany, Esmeralda Colette, Núria Corominas i Andrea Pellejero ‒és a dir, el Col·lectiu Las Huecas‒ van estrenar De l’amistat a El Canal de Salt i el presenten ara a la Sala Beckett, d’on són companyia resident aquesta temporada. El dissabte 3 de febrer s’hi podrà veure també la conferència performativa Algo de amor, que ja es va programar al festival TNT de Terrassa.

El Col·lectiu Las Huecas ha estrenat 'De l'amistat' a la Sala Beckett. © Ona Bros
El Col·lectiu Las Huecas ha estrenat ‘De l’amistat’ a la Sala Beckett. © Ona Bros

Després de la celebrada Aquellas que no deben morir, Las Huecas es llencen a explorar el tema de l’amistat en el si d’un col·lectiu artístic. Elles quatre no són sinó amigues que creen juntes, i en alguna  ocasió van témer per la destrucció del vincle a causa de la intensitat i l’autoqüestionament radical que suposa la creació teatral, amb tota la parafernàlia d’egos, frustracions i burocràcia que porta associada. I per posar tot això en escena compten no només amb els còmplices habituals i del tot imprescindibles ‒la il·luminadora Ana Rovira i el dissenyador de so Adrià Girona‒, sinó també amb quatre actrius “convidades”, externes a la companyia: Núria Dalmau, Agnès Jabbour, Blanca Javaloy i Laura Roig.

Las Huecas, aquí entregades a un bucle autoreferencial, són d’una honestedat insòlita. Comediantes i perdulàries, entren en escena carregades de bosses i trastos. L’una s’ha deixat el text; l’altra els tiquets; la de més enllà s’ha adormit a la dutxa. La quarta no pot amb la seva vida. Coses que passen. Sense psicologismes ni idealitzacions de cap mena, es mostren tal com són a la sala d’assaig, on els llaços es refermen però també s’estranyen i deformen. Les creadores s’exposen sense filtres ni miraments, exagerant els seus defectes i ridiculeses, a fi de promoure la identificació i el riure franc, desacomplexat, que produeix l’efecte mirall. En el procés i tràngol de crear es reconeixen: hi ha l’egocèntrica, la intenseta escapista, la que sempre busca la validació dels altres i la victimista passivoagressiva. Incisives i autoparòdiques, parlen de la peça en clau metateatral, comenten notícies aleatòries, incorren en detalls escatològics. Els exercicis inicials d’escalfament cedeixen pas a una evolució coreogràfica més lliure, que s’amplifica en virtut de l’impressionant treball lumínic i sonor.

El Col·lectiu Las Huecas ha estrenat 'De l'amistat' a la Sala Beckett. © Ona Bros
El Col·lectiu Las Huecas ha estrenat ‘De l’amistat’ a la Sala Beckett. © Ona Bros

Tot sembla quotidià fins que comencen les distorsions i s’obre una altra dimensió, també força estripada. Quan s’hi sumen les quatre performers convidades, a la manera de còpies, rèpliques o espàrrings, la perplexitat es multiplica, per convertir l’escenari en un camp d’experimentació del(s) jo(s) i del col·lectiu. Actualitzen amb variacions ‒consignes i tons diversos‒ la conversa absurda en què semblen atrapades: flueixen com un riu ‒extàtiques, sensuals, flipades‒; es lliuren a una coreografia marcial amb efecte slapstick; abracen el musical de melodia apegalosa… Espagats, riures estrafets i truita de xoriço. “Todo por no decir que sufren”.

A partir d’un moment donat, les performers semblen anar per lliure, del tot emancipades de la direcció, i deambulen per l’escena com en un allargassat deliri lynchià, un lliscar oníric i infinitament especular. S’obre el teló i apareix una tarima de músics: no és un acudit, sinó una declaració de principis. L’espectacle amb títol de tractat ciceronià o senequià es clou amb l’energia punk i l’èpica medieval d’aquestes quatre genetes de l’apocalipsi.

Com elles mateixes (es) diuen en més d’una ocasió, gràcies pel compromís.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació