S’obre la convocatòria del XLVIII Premi Born de Teatre 2024

El Cercle Artístic Ciutadella de Menorca presenta les bases del XLVIII Premi Born de Teatre, sense variacions respecte l’any passat, amb una dotació total de 14.000 euros

El Cercle Artístic Ciutadella de Menorca ha publicat les bases de la convocatòria del XLVIII Premi Born de Teatre, el més quantiós econòmicament de tot l’estat espanyol en l’àmbit dramatúrgic. La seva dotació total és de 14.000 euros, a més de la traducció i edició de l’obra guanyadora en les quatre llengües de l’estat espanyol: català, castellà, eusquera i gallec.

El dramaturg madrileny Miguel Á. González va ser el guanyador del Premi Born de Teatre 2023 © Javi Verdugo

El premi aposta per la continuïtat de les seves bases respecte a l’edició anterior, acceptant només una peça per autor, sigui desenvolupada de forma individual o col·lectiva. Les dues condicions principals per aplicar al guardó són que l’obra sigui escrita en qualsevol de les dues llengües oficials de les Illes Balears, el català o el castellà, i que no hagi estat premiada, publicada o representada abans del veredicte final del jurat. Continuant amb els requisits de l’any passat, no podran presentar-se aquells dramaturgs premiats en les tres darreres convocatòries, excloent Luisma Soriano (guanyador del premi el 2021), Lluïsa Cunillé (2022) i Miguel Ángel González (2023).

Totes les interessades poden enviar les seves propostes a partir de l’1 de març i fins l’1 de juny a les 23:59h. Un jurat professional, nomenat pel mateix Cercle, anunciarà l’obra i l’autor/a guanyador/a el 21 d’octubre de l’any en curs, a l’acte de lliurament del premi que es celebrarà, com és habitual, al Teatre des Born de Ciutadella. Podeu trobar més informació sobre les bases de la convocatòria al web del Premi Born.

El dramaturg madrileny Miguel Ángel González va ser el guanyador de l’edició de 2023 de forma unànime amb la peça Y que nunca he llorado, una obra a cavall entre la realitat i la ficció que reflexiona sobre la impossibilitat d’escriure en un acte de celebració de la fragilitat humana de la literatura. González aconseguia el primer Premi Born de la seva trajectòria, després de diversos guardons obtinguts en la disciplina, com el Premi Fray Luis de León i el Premi Max Aub.

Paral·lelament al Premi Born de Teatre, el Cercle Artístic convoca la X Residència de Creació Teatral, dirigida tant a companyies teatrals com a projectes i muntatges col·lectius. La residència, amb una durada estimada de dues setmanes entre el 9 i el 23 d’octubre de 2024, oferirà a la proposta guanyadora un espai d’assaig i representació tant per a muntatges de nova dramatúrgia (original i adaptada) com per a muntatges de textos clàssics i contemporanis, així com la possibilitat d’allargar la seva estada a les illes per tal d’assistir als del Premi Born de Teatre 2024. A més a més, el Cercle Artístic cobreix l’allotjament, les dietes i el desplaçament dels residents. Com a acte de cloenda de la Residència, la companyia o projecte guanyador es compromet a fer un assaig obert del muntatge teatral, incloent-hi la realització d’una classe magistral als alumnes d’arts escèniques de l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella.

El projecte guanyador de la convocatòria de residències artístiques del 2022 va ser l’obra Inútils, de la companyia barcelonina La Impura, que explorava la qüestió de la vellesa mitjançant diverses formes d’expressió a través de dues persones joves que no es senten representades per la seva generació mentre descobreixen les vides de la gent gran resident en un geriàtric.

Les bases per participar en la residència creativa es poden trobar en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació