Sis micropobles en cerca d’espectacle

Del 8 al 18 de juliol, el FASTT, el Festival d’Arts Escèniques de Teatre i Territori de l’Empordà, recuperarà algunes joies escèniques dels darrers anys.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Els mesos d’estius són sinònim d’un fervor cultural irrefrenable: els festivals de música i d’arts escèniques es multipliquen arreu, les propostes de cinema o de concerts a la fresca i les visites guiades pel patrimoni del país es disparen i tothom té una lectura estiuenca o altra entre mans. Més enllà dels grans festivals de renom –com el Grec, el del Castell de Peralada, el Cruïlla o el Porta Ferrada– hi ha altres festivals menys coneguts que piquen molta pedra per fer arribar la cultura arreu del territori. És el cas del FASTT, el Festival d’Arts Escèniques de Teatre i Territori de l’Empordà.

Imatge de ‘There was a fiesta!, At Carnegie Hall’, un espectacle de la companyia La Copla de Wisconsin

El FASTT va néixer el 2013, de la mà d’una associació d’amics de les arts escèniques, i durant cinc edicions va omplir l’Era del Mas Gironí, al municipi de Garrigàs, d’una multitud d’espectacles. Després d’una aturada de dos anys, el 2020, enmig de la pandèmia, el festival va renéixer amb un nou format i un equip renovat liderat per Rebecca Alabert.

El nou FASTT és un festival d’arts escèniques que aposta per la descentralització de l’exhibició cultural i l’apropament de les arts escèniques a les zones rurals. La seva voluntat és diluir el concepte de municipi en el marc del festival perquè la xarxa de micropobles que el desenvolupen uneixin esforços a l’hora d’oferir serveis culturals de qualitat als seus ciutadans i, de pas, atraure visitants a aquestes localitats de menys de 500 habitants. A l’edició d’enguany, que se celebrarà del 8 al 18 de juliol, hi participaran sis micropobles de l’Alt Empordà: Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia, Siurana, Sant Mori, Vilamacolum i Vilaür.

Com va assegurar Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, durant la presentació de la present edició: “no tots els municipis poden tenir un gran teatre, però tots han de poder tenir cultura de primer nivell”. I això és precisament el que ofereix el FASTT. Tanmateix, el festival no es limita només a l’exhibició d’espectacles, sinó que a través de l’activitat Micropobles a Escena implica els seus veïns i veïnes en la creació escènica mitjançant un taller participatiu que, enguany, es vehicularà a través de la proposta coreogràfica Dispositivo LABranza, un projecte de dansa comunitària capitanejada pel Colectivo Lamajara.

La creació comunitària serà la protagonista del FASTT de Dia mentre que la programació escènica brillarà amb llum pròpia durant el FASTT de Nit: sis propostes diverses, una per a cada municipi participant, que faran les delícies dels espectadors. La inauguració del festival anirà a càrrec de les humoristes Ana Polo i Oye Sherman, que visitaran Siurana amb un show inspirat en el seu podcast OYE POLO que s’emet a Ràdio Primavera Sound.

Per Palau de Santa Eulàlia hi passaran Los Galindos amb MDR (Mort de Riure), la seva darrera creació estrenada a principis de maig al Trapezi de Reus; el nostre cronista escènic, Oriol Puig Taulé, el va descriure com “un dels espectacles més divertits i més salvatges que he vist en molt de temps”, després d’assistir-hi com a públic a la Mostra d’Igualada de fa tot just un mes.  

Dins de la programació del FASTT també hi trobarem propostes consolidades i de llarg recorregut com la versió de Fuenteovejuna de la companyia Obskené, que no ha parat de girar per mig món des de la seva estrena al Festival d’Almagro de 2013, recollint nombrosos premis, entre els quals el Premi Max 2015 a la millor adaptació teatral per la dramaturga Anna Maria Ricart, o la petita perla musical There was a fiesta! At Carnegie Hall, un espectacle de La Copla de Wisconsin estrenat al Teatre Tantarantana el 2016, que hauria encantat a Xavier Cugat segons va afirmar, en el seu moment, el mateix Puig Taulé, ja que pren com a fil conductor les cançons de l’únic concert que Patty Lemon i Martin Benne van oferir al mític Carnegie Hall de Nova York l’any 1959. La primera obra es veurà a Vilamacolum i la segona a Garrigàs.

El FASTT també recuperarà les darreres produccions de la companyia LAminimAL, Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de PHILLIPE THE SIXTH, que recalarà a Vilaür, i de la productora  Sixto Paz Produccions, Les coses excepcionals, un text de Duncan Macmillan interpretat per Pau Roca que es podrà veure a Sant Mori.

Totes les funcions del FASTT de NIT començaran a les 22 h, però a partir de les 19:30 h s’oferirà la possibilitat de sopar al mateix espai de la funció gràcies a la col·laboració del grup Sa Muga que hi farà arribar la seva Bistrovan o Food Truck. Durant dues setmanes, de dijous a diumenge, aquests municipis de l’Alt Empordà s’ompliran de bona gastronomia i excel·lents espectacles.

Les reserves d’entrades per a les diferents activitats ja es poden fer a través de la web del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació