Hostes i amfitrions a taula

El pròxim dimecres 15 de desembre, Quim Bigas ens convida a reflexionar plegats entorn l’hospitalitat en la tercera edició de 'La Taula' al Teatre Lliure

Alba Mas-Sala

Alba Mas-Sala

Filosofia i estudis literaris

Què vol dir convidar algú? Què implica obrir les portes a l’altre? Qui som quan som hostes? Quins rols s’amaguen rere una invitació? Quim Bigas fa partir la seva reflexió del llibre “Of Hospitality” (De l’hospitalitat) un diàleg entre dos filòsofs, Anne Dufourmantelle i Jacques Derrida, on es desgrana, a través de la conversa, de l’intercanvi de parla i escolta, què vol dir l’hospitalitat.

El coreògraf i ballarí Quim Bigas durant una funció de 'La llista'.
El coreògraf i ballarí Quim Bigas durant una funció de ‘La llista’.

Amb les festes a tocar, el tema de l’hospitalitat i d’obrir les portes de la llar es fa més rellevant que mai: en què consisteix convidar? I, què vol dir ser convidat? Atrapats rere rols inherents a la relació hoste-amfitrió, encasellats dins de codis hostils i, massa sovint, claustrofòbics, la pregunta per l’acte de convidar i el de ser convidat és inajornable. A voltes, fa notar Bigas, acollir els altres ens transforma en ostatges de la nostra pròpia casa, presoners de l’espai que, fins llavors, havia estat familiar i que ara resulta envaït per l’alteritat.  

Quim Bigas duu la reflexió de l’hospitalitat no només al convit quotidià sinó també a les institucions i, especialment, al teatre. La taula, un format original de la companyia Split Britches, vol crear un espai de diàleg democràtic i obert en què, partint d’unes preguntes inicials de l’amfitrió, el públic és convidat a seure a taula i intervenir. Bigas converteix el format en contingut per dur-nos un acte que, més aviat, és un meta-acte: què vol dir convidar al públic a parlar? És possible crear un espai democràtic d’aquesta manera? A qui donem veu?

D’aquesta manera, l’artista  problematitza el mateix medi des del qual parlem per tal de preguntar-se com podem crear un espai obert i permeable de veritat. Aquest ‘de veritat’ no pretén ser una crítica sinó més aviat una cerca de sentit: té sentit l’espai que estem creant? Davant d’una multitud d’iniciatives teatrals que es presenten com projectes socials i democràtics, Bigas demana que ens aturem per reflexionar cap on anem i si estem generant un canvi real en els espais. On queda el subaltern? Crear un espai obert és el mateix que, senzillament, obrir un espai?

Un acte irrepetible perquè es construeix a partir del diàleg espontani del públic i de les reflexions del moment. Podeu consultar tota la informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació