Entre la literatura i el teatre

Teià acollirà la segona edició del festival de teatre Lletrescena del 23 al 26 de març

Darrere d’una obra de teatre sempre hi ha un text. D’aquesta afirmació -que ens pot semblar tan òbvia- va néixer el festival Lletrescena de Teià, que enguany celebra la seva segona edició amb la pregunta: “El teatre és literatura?” El festival explora en profunditat els trànsits entre narrativa i text teatral per fomentar la lectura de les obres de teatre, de la mateixa manera que llegim narrativa. Per fer-ho el festival desplega una programació molt variada formada per converses, representacions teatrals, itineraris literaris o presentacions de novetats editorials. 

Jordi Casanovas | Foto: David Ruano.

El festival aixecarà el teló el dia 23 de març amb un acte inaugural i la xerrada El Teatre també és Literatura?, a càrrec del dramaturg Jordi Casanovas, guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2022 que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Casanovas explicarà com entén la relació entre teatre i literatura i farà un repàs de les seves obres més importants amb una lectura de fragments a càrrec de l’actriu Mercè Pons. El mateix dia a les 21.00 h tindrà lloc el primer espectacle teatral: Hamlet 1.0, un monòleg de Sergi Belbel interpretat per Enric Cambray que ja va comentar Martí Figueras en aquesta crítica. Entre els dramaturgs convidats al festival hi ha també Pau Miró, Mercè Sàrrias o Pere Riera.

Coincidint amb l’estrena del muntatge de Vent de Garbí i una mica de por de Maria Aurèlia Capmany, dirigida per Judith Pujol al Teatre Nacional de Catalunya, el festival dedicarà la jornada del 24 de març a la novel·lista i dramaturga Capmany. Elisenda Guiu conduirà una conversa amb l’actriu Carme Sansa, que celebra enguany els seixanta anys damunt dels escenaris. Sansa té una llarga trajectòria professional, entre les innumerables obres que ha interpretat, l’any 1968 va portar a escena al Teatre Romea Vent de Garbí de la Maria Aurèlia Capmany, a qui va tenir de professora de literatura. Al vespre, la mateixa Carme Sansa protagonitzarà un recital de textos i fragments seleccionats de l’extensa obra de Capmany.

La programació del 25 de març estarà marcada per un gran gruix de propostes més literàries, com els clubs de lectura o el mercat de llibres, que s’estendrà fins al diumenge al migdia. I sobretot, no us perdeu els Itineraris de lectures dramatitzades per racons de Teià amb la col·laboració d’actors i actrius amateurs de La Flor de las Palma. Els subscriptors de Núvol podeu assistir als itineraris de lectures dramatitzades i quedar-vos a dinar pel mòdic preu de 15 euros. Us hi podeu inscriure enviant un correu a [email protected]

Durant tot el dia es celebrarà un extens cicle de converses, algunes conduïdes per la Sala Beckett. D’entre totes les propostes, destaca la conversa de Momo a càrrec de la Cia. Anna Roca, que muntarà l’espectacle de Michael Ende amb direcció de Jesús Arbués al Teatre Nacional de Catalunya i l’estrenarà el dia 3 d’abril d’aquest any.  Arola Editors, Comanegra i la Sala Becket s’uniran en conversa per debatre sobre per què s’edita el teatre i quin és el perfil de les persones que llegeixen teatre. A la tarda, les actrius Marta Marco i Cristina Genebat, traductores i dramaturgues de la versió escènica de La trena de Laetitia Colombani, estrenada la temporada passada al Teatre Goya sota la direcció de Clara Segura, conversaran sobre la motivació i mirada entre la lectura del llibre i la seva posada en escena vestida amb la lectura de fragments del llibre i l’obra.

La darrera jornada del festival estarà marcada per la presentació de Teatre reunit de Toni Cabré, a càrrec de l’escriptor Jordi Boixadós, que anirà acompanyada d’una lectura de fragments a càrrec de l’actor Jordi Boixaderas. La clausura del festival tindrà lloc a la 13.30 h amb un concert a càrrec de la Banda Municipal de Música de Teià, dirigida per Didac Tranis. Lletrescena abaixarà el teló un dia abans del Dia Mundial del Teatre, que se celebrarà el 27 de març. Podeu consultar la resta de la programació del festival i els horaris a la seva pàgina web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació