La Fundació Carulla ofereix cinc beques per a les arts de carrer

Dotades amb 6.000€, la tercera edició de les beques SOS Cultura de la Fundació Carulla s'alia amb el Teatre Lliure i FiraTàrrega

La Fundació Carulla ha obert el termini per presentar-se a la tercera edició de les Beques SOS Cultura, una convocatòria que finalitzarà el pròxim 30 de març. En aquesta nova edició, la Fundació impulsa per primera vegada una aliança publicoprivada amb dues institucions de referència en l’àmbit de les arts escèniques: el Teatre Lliure i FiraTàrrega. L’objectiu de les beques és facilitar la creació de noves propostes d’arts de carrer que reflexionin sobre els reptes socials actuals.

Escena de la proposta “Vitamina Aire” de Joel Álvarez, guanyador d’una de les Beques SOS Cultura 2020. Foto: Fundació Carulla

El programa consta de cinc beques de 6.000€ cadascuna per a la creació i posterior exhibició de projectes artístics inèdits que tinguin una clara intenció transformadora i reflexionin sobre reptes globals com són l’emergència climàtica, el despoblament del món rural i la sobrepoblació de les àrees urbanes, l’auge de l’individualisme i la progressiva deshumanització o la dependència digital, entre altres.

Per presentar-se a la convocatòria, la Fundació Carulla demana que els projectes presentats es comprometin a fer una presentació pública de la creació. A més a més, és un requisit que la llengua catalana estigui present tant en el procés com en el resultat final de la creació.

A part de l’aportació econòmica, tots els projectes becats podran gaudir d’una residència artística al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, amb un màxim de quatre persones per equip. També se seleccionarà un dels projectes becats perquè formi part del programa de Suport a la Creació 2024 de FiraTàrrega, i un altre es convertirà en projecte resident de la temporada 23/24 del Teatre Lliure, en una nova proposta de residències que es crearà expressament per a l’ocasió en el marc de les línies d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila del Teatre Lliure.  

Tant el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel Bayod, com la directora de FiraTàrrega, Anna Giribet, seran membres del jurat de les beques SOS Cultura juntament amb Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i una oficina tècnica especialitzada en arts de carrer. Les propostes guanyadores s’anunciaran durant la segona quinzena del mes de maig del 2023 i s’hi poden presentar tant persones físiques com jurídiques, residents a Catalunya, que poden desenvolupar el seu projecte de manera individual o col·lectiva.

En tot cas, només s’atorgarà una beca per projecte i creador i, en cap cas diversos creadors podran presentar el mateix projecte per desenvolupar en el marc d’un col·lectiu. Per fer arribar la proposta a la Fundació, caldrà que els participants enviïn aquest formulari amb la seva proposta juntament amb un vídeo explicatiu del projecte, de dos minuts de durada com a màxim. Podeu consultar tots els detalls de les bases al web de la Fundació Carulla.

Escena de “24/7: Vintiquatreset” de Sandra Jurado, guanyadora d’una de les Beques SOS Cultura 2020. Foto: Fundació Carulla

Les Beques SOS Cultura van néixer en plena pandèmia Covid-19 com un programa extraordinari d’ajuts per donar suport als i les creadores culturals i fer possibles nous projectes artístics que donessin resposta als efectes provocats per la pandèmia. La convocatòria de l’any 2021 es van buscar creacions artístiques que treballessin per atendre la vulnerabilitat des de l’art i la cultura. Entre les dues edicions s’han rebut més de 500 candidatures i s’ha premiat una trentena de projectes entre els quals hi figuren noms com Clara Manyós, Estel Solé, Vero Cendoya, Antoni Masegosa o la companyia Les Impuxibles.

Des de fa cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat. A més del programa Mutare, com espai per connectar i posar en diàleg la cultura amb diferents reptes de la societat, també coordina un ecosistema de premis i programes d’impuls a projectes culturals transformadors i educatius com són el Premi Lluís Carulla (emprenedoria cultural transformadora), els Premis Baldiri Reixac (cultura i educació), els Premis Francesc Candel (cultura i cohesió social) i les Beques SOS Cultura a la creació artística. També gestiona el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i l’Editorial Barcino

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació