Animació i imaginació

L’ANIMAC de Lleida celebra la seva 26a edició del 3 al 6 de març i s’allargarà fins al dia 13 en format digital.

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ANIMAC, torna aquest març amb la seva vint-i-sisena edició, en la qual es podran veure 251 films, que inclouen vuit llargmetratges, cinc migmetratges i 238 curtmetratges. D’aquests, set seran estrenes mundials, cinc internacionals i seixanta-set es projectaran per primera vegada a Espanya. La mostra, organitzada per l’Ajuntament de Lleida, aposta per retornar a la presencialitat amb projeccions, tallers, conferències i activitats paral·leles; també oferirà un format en línia dins del territori nacional, a través de la plataforma Filmin, on es podrà seguir bona part de la seva programació. Entre els guardons de la mostra d’enguany destaquen el Premi Trajectòria 2022, concedit de forma pòstuma al dibuixant Miguel Gallardo, el Premi Honorífic per a l’animador suís Georges Schwizgebel i el Premi Animation Master d’Animac 2022 per a l’estatunidenc Phil Tippett, guanyador de dos Oscars als millors efectes visuals per El retorn del Jedi (1983) i Jurassic Park (1993). També s’ha creat un nou premi: l’Animac Talent.cat, destinat a reconèixer la qualitat de les noves fornades d’animadors de proximitat.

Fotograma de “Mad God” de Phil Tippett, guanyador del Premi Animation Master d’Animac 2022| ANIMAC

Aquesta edició tindrà com a leitmotiv la força de la imaginació; segons Carolina López, directora de l’Animac, «la imaginació és un tema que s’està reivindicant molt darrerament i que, en gran manera, ens ha salvat d’aquests temps difícils; en general sempre ha fet avançar la ciència i ha fet avançar la vida, i si hi ha un lloc on la imaginació pot fructificar de manera evident és al cinema en general i en particular a l’animació, on gràcies a la seva força podem mostrar mons que d’altra manera no existirien». De fet, si parlem d’imaginació en el cinema, una figura clau a tenir en compte és el director txecoslovac Karel Zeman (1910 – 1989), pioner dels efectes especials a escala mundial i del cinema d’animació a txecoslovac. Animac li dedicarà un monogràfic amb la projecció de diversos curtmetratges i del seu llargmetratge Baron Prášil (El baró fantàstic, 1961).

Enguany, la mostra ha programat tres monogràfics més: El gir imaginari, una selecció de tretze curtmetratges que donen a conèixer successos reals des d’una perspectiva única; El teu cos és un camp de batalla, tretze curts amb animacions feministes que aborden diferents representacions del cos, i Happy and gay, una dotzena de curtmetratges de temàtica LGTBI. Animac també se suma a la celebració del 150è aniversari del naixement de Segundo de Chomón, que va culminar a finals del 2021 amb diversos actes commemoratius a la Filmoteca de Catalunya, amb un programa de cinema-concert que tindrà lloc el pròxim 6 de març. Pensat com una proposta familiar, s’oferirà una selecció de curtmetratges d’aquest pioner cinematogràfic en una retrospectiva musicada pel compositor lleidatà Josep Maria Baldomà.

Fotograma de Baron Prášil (1961) del txec Karel Zeman | ANIMAC

A més del llargmetratge de Karel Zeman, l’Animac projectarà set llargmetratges més en aquesta edició; destaquen Mironins, el film de Mikel Mas Bilbao iTxesco Montalt nominat als Premis Gaudí; Mad God de Phil Tippett (Estats Units, 2021), guanyador del Premi Animation Master d’Animac 2022, i La Traversée de Florence Miailhe (França, Alemanya i República Txeca, 2020), un film d’animació sobre vidre pintat que va merèixer el Premi Animation Master d’Animac 2020.

També hi veurem Archipel, de Félix Dufour-Laperrière (Canadà, 2021); Bob Cuspe – Nós não gostamos de gente de Cesar Cabral (Brasil, 2021); Belle de Mamoru Hosoda (Japó, 2021), i Valentina, de Chelo Loureiro (Espanya, 2021), flamant guanyadora del Premi Goya a la millor pel·lícula d’animació que serà projectat dins de l’apartat Petit Animac.El gruix de la programació infantil, formada per una selecció de trenta-dos films, es concentrarà el cap de setmana del 5 i 6 de març, però també es podrà seguir en línia i estarà complementada amb tres sessions escolars adreçades a centres educatius de la demarcació de Lleida.

Fotograma de “La Traversée” de Florence Miailhe, guanyadora del Premi Animation Master d’Animac 2020 | ANIMAC

Pel que fa als curtmetratges, l’ànima del festival, enguany competiran per a tres premis diferents atorgats pel públic: la Secció Oficial de Curts, el Futur Talent i el Petit Animac. Entre els competidors cal destacar la projecció de Bèstia, del xilè Hugo Covarrubias; Affairs of the Art de la britànica Joanna Quinn –Premi Honorífic a l’edició passada–  i Précieux de Paul Mas, nominat als premis César de l’Acadèmia francesa.

Les masterclasses i conferències que es realitzen en paral·lel a la mostra, tornaran a ser exclusivament en format presencial i se celebraran, com era habitual, a la Llotja de Lleida. A més de les lliçons magistrals de Georges Schwizgebel, Premi Honorífic d’enguany, i del també guardonat Phil Tippett, destaquen la presència de creadors i creadores com Rafael Esteban Trujillo “Rafillo”, Mauro Carraro, Alberto Vázquez, Emma De Swaef, Marc James Roels o Javier Mariscal, entre altres. També tornaran l’Animacrea, l’espai on els visitants poden experimentar amb els tallers d’escoles d’animació, i l’Incubator, la secció dirigida a professionals de l’animació on es presenten projectes en estat embrionari amb l’objectiu que un panel d’experts els ajudi a desenvolupar i créixer, així com els tallers educatius en col·laboració amb l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol (EAM) i la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida.

Per a més informació podeu consultar la web d’Animac.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació