Les escoles de música demanen entrar al pla de xoc

"Temem que moltes escoles no puguin aixecar la persiana al setembre"

Sergi Diaz Villaloga

President d'EMPAC (Escoles de Música d’Iniciativa Privada Associades de Catalunya)

Tothom sap molt bé que la pandèmia no només ha deixat una capa d’aïllament, pors, malalties i morts -difícils de superar- sinó també una crisi econòmica i social de gran magnitud. Tot i que encetem aquesta estranya i nova normalitat i no sabem ben bé com evolucionarà tot plegat, quan analitzem les nostres activitats professionals quotidianes, veiem que la crisi és d’una profunditat extraordinària. Les institucions públiques han reaccionat com han pogut facilitant indicacions amb major o menor fortuna, moratòries de lloguers, expedients de regulació de la feina, crèdits tous… Des de la nostra realitat com a escoles de música sorgides de la iniciativa social -amb fórmules jurídiques diverses dins de l’àmbit privat- ens cal de manera urgent que puguem disposar d’un mínim de fons que compensin en part les enormes pèrdues que ha tingut el nostre col·lectiu.

Alumnes de l'Escola de Música de Gràcia | Foto: Escola de Música de Gràcia
Alumnes de l’Escola de Música de Gràcia | Foto: Escola de Música de Gràcia

Així ho demostra l’enquesta anònima que hem fet a Emipac sobre 20 escoles associades i que detecta entre el primer i el segon trimestre d’enguany una caiguda d’alumnat d’un 42,4% que en termes de facturació és un 32,13%, mentre que el personal de les escoles afectat per ERTOS és d’un 55,2%. A aquestes xifres caldria afegir l’afectació de l’estiu que preveiem que pugui ser d’un 32%. Son dades preocupants perquè afecten a un col·lectiu d’escoles amb xifres de supervivència, que compensen de manera “justeta” ingressos i despesa. Són, per tant, unes dades preocupants que ja hem posat sobre la taula del Departament, tant del Conseller Bargalló com de la Directora General, Pilar Contreras. Són dades que també hem exposat als parlamentaris catalans, especialment als de la Comissió d’Educació.

En aquesta línia tenim un aval important: en el plenari del Parlament del dia 17 de juny i dins el pla de xoc de cultura que va pactar Ciutadans amb les esmenes de PSC i que va transaccionar amb JXCAT, ERC, PP, es van votar separadament els punts 19,7 i 19.8 on es proposa “dissenyar un pla de xoc per les escoles privades de música per a compensar les pèrdues derivades del Covid 19, basat en una línia d’ajudes puntual extraordinària segons el nombre d’alumnes de cada escola”. Aquesta proposició va ser aprovada amb 122 vots a favor, 12 abstencions i cap vot en contra … 

Aquest acord del Parlament és un recolzament a la nostra reivindicació que el Departament d’Educació i/o Cultura han d’entumar amb diligència. Entenem que hi ha reptes que tenen gran prioritat com les escoles bressol o les beques menjador però creiem que si amb fons estatals i europeus s’amplien en properes setmanes les dotacions econòmiques de les Administracions, les escoles de música sorgides de l’iniciativa social no podem quedar fora del repartiment. 

Coincideix un final de curs estrany, amb un estiu incert. Temem que moltes escoles no puguin “aixecar la persiana” al setembre si no tenim abans aquesta compensació mínima que suposa entrar al pla de xoc. No volem partitures en blanc, partitures de silenci…

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació