Xulio Ricardo Trigo entre les ombres

Alrevés publica una nou títol de la col·lecció crims.cat, una novel·la de Xulio Ricardo Trigo

Àngels Masqué

Àngels Masqué

Periodista i filòloga catalana

Després de l’èxit L’objectiu del crim, Xulio Ricardo Trigo publica la seva segona novel·la negra, Entre les ombres (Crims.cat). De nou, la fotògrafa Erika Ernemann es veurà implicada en la investigació dels assassins que fa anys que persegueix. Ens trobem davant d’una novel·la que és un compendi entre el gènere negre i l’històric. Trigo sempre se serveix del recurs de la història retrospectiva, és a dir, ubica l’acció en anys que ens són propers en la història. En aquesta ocasió, la trama ocorre a París als anys seixanta, i sobretot se centra en el maig del 68.

Xulio Ricardo Trigo | Columna Edicions

El que fa especial l’obra de Xulio Ricardo Trigo és el diàleg que estableix entre la literatura i la fotografia. Ell trobava a faltar aquest diàleg, i buscava llibres que es vinculessin amb la fotografia. L’autor sosté que “la literatura deu un homenatge a la fotografia”. A partir d’aquí es va decidir a escriure recreant mons que fossin fotogràfics. En aquesta ocasió ha situat l’acció al París dels seixanta, una “època fantàstica per fer films i de maduresa analògica amb les càmeres clàssiques Leika, Nikon i Canon”. X. R. Trigo, que s’identifica amb el personatge de l’Erika, escriu des de la mirada fotogràfica. Fa que l’Erika visqui des d’aquesta mirada, i sovint en el llibre els lectors ens trobarem vivint i accedint a la trama a través de l’objectiu. L’autor explica que “volia que el lector visqués en primera persona l’experiència de la fotografia”. A més, cal dir que aquest art no hi té un paper anecdòtic, sinó que juga un paper clau en al resolució de la trama.

Amb Entre les ombres, l’autor ha volgut retratar el món de les revistes de moda dels anys seixanta, i de l’explosió de fotògrafs com Man Ray o Irving Penn. De fet, la trama comença amb la desaparició sospitosa de tres models de la revista Vogue. A més, l’ambientació de la novel·la en ple maig del 68 no és casual. Aquell desig de llibertat i l’esperança de poder construir un sistema diferent és l’esperit que també podem captar en la protagonista Erika, que vol alliberar-se d’un passat que li pesa.

La col·lecció Crims.cat aposta des de fa deu anys per “autors en català, autors estrangers –a poder ser inèdits– i per la recuperació de títols clàssics”, segons ens explica Àlex Martín, director de la col·lecció. A més, Martín afegeix que ja feia temps que perseguien Trigo per publicar-lo: “Amb aquest binomi de novel·la policíaca i històrica, omple un forat que fins ara havia estat ocupat per dos autors: Lluis Bosch Albert, autor d’Aire brut, i Silvestre Vilapana, autor de Els ossos soterrats”. Entre les ombres, doncs, és la continuació de la trama d’Erika Ernemann, ara amb un nou cas a resoldre, que va començar amb L’objectiu del crim, i que continuarà en altres escenaris, com Xile.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació