Una família d’assassins (literaris)

Columna recupera els emblemàtics grups literaris Germans Miranda i Germanes Quintana amb dues antologies de relats criminals: 'Assassins' i 'Assassines'

Els Germans Miranda i les Germanes Quintana tornen a les llibreries un quart de segle després de l’aparició del primer llibre d’aquests dos grups literaris. L’editor i impulsor d’aquell projecte, Piti Español, juntament amb l’editorial Columna, han recuperat part dels equips que van fer possible aquella experiència i hi han sumat nous membres. Español ha explicat que en aquesta ocasió es tracta de dues obres que, sota el títol Assassins i Assassines, ofereixen vint relats “potents” que recreen “crims esfereïdors, de broma, històrics, salvatges, rurals, i, en definitiva, de tota mena”. Els reculls van publicar-se el 23 de gener i s’han editat amb la voluntat d’esdevenir el preludi d’una nova tongada d’èxits d’aquests germans literaris.

Una fotografia de grup dels Germans Miranda i les Germanes Quintana © ACN/Norma Vidal

En una roda de premsa a la llibreria Ona de Barcelona, els Germans Miranda i les Germanes Quintana s’han retrobat per presentar el seu nou treball. El guionista Piti Español ha explicat que és una mena d’homenatge a aquests dos grups literaris que fa més de dues dècades van captivar milers de lectors. Ha recordat que sota el segell de Columna aquests autors van publicar nou llibres de relats sobre temes molt diversos i ha destacat l’obra Aaaaaahhh: dotze contes eròtics, publicada l’any 1998, i que va aconseguir vendre 50.000 exemplars.

Español ha relatat que la idea de tornar a reunir els autors va sorgir després de la publicació del llibre Sant Cugat confidencial: “Un dels relats era el del Quim Oristrell i anava sobre un assassinat que em va semblar espectacular”, ha indicat Español, que ha assegurat que la forma en què el va atraure aquest conte va dur-lo a pensar en demanar als Germans Miranda i les Germanes Quintana que s’unissin de nou per fer un llibre sobre aquest gènere. La proposta ràpidament va convèncer a l’editora del projecte perquè era una temàtica amb què Columna “hi tenia la mà trencada” i que, a més, “té molta sortida”.

Els dos llibres s’han concebut com un tot de forma que puguin llegir-se un rere l’altre. De fet, presenten una portada molt similar, en què l’únic tret diferencial és la gama cromàtica. A banda, tenen el mateix llom i estan pensats per posar-se junts en el punt de venda.

Crims de tota mena

Español ha posat en valor la capacitat narrativa dels diferents “sicaris literaris” que s’han sumat al projecte i ha assegurat que tots s’han mostrat totalment receptius al llarg del procés de creació dels llibres. “Alguns han hagut de reescriure el relat fins a cinc o sis vegades”, ha comentat el guionista, que ha dit que, tot i que totes les històries giren a l’entorn d’assassinats, s’han trobat amb pocs treballs amb orientacions similars. “Hem procurat d’endreçar-los de forma que els que poden assemblar-se estiguin separats”, ha indicat.

En aquest sentit, ha afirmat que l’única condició que va exigir als escriptors va ser que “presentessin assassinats originals, intrigants, emotius, impactants i, sobretot, que deixessin molt de rastre”. El resultat són vint històries “històriques, de fantasia, de broma, d’assassinats per gelós, salvatges, rurals i, en definitiva, de tota mena”.

La perspectiva femenina

Carmen Fernández, una de les darreres incorporacions a l’equip de les Germanes Quintana, s’ha referit a aquesta diversitat i ha remarcat que “l’aproximació que les dones poden fer al món del crim és diferent a la dels homes”. Ha considerat que el sexe femení té una forma de matar particular en què hi ha “menys sang i fetge i la forma de ser dolentes és diferent”. “No hi ha tanta pulsió sexual, tot i que la sexualitat juga un paper important perquè molts cops nosaltres som víctimes i per això matem”. Jo Alexander també s’ha expressat en aquesta línia i ha assegurat que el llibre recull perspectives ben diverses: “Crec que seran un èxit, no només perquè la temàtica és un must, sinó perquè la idea de posar un grup de dones en la pell d’una assassina és brillant”.

Per la seva part, Quim Oristrell s’ha referit a la seva capacitat de posar-se a la pell d’un assassí i ha dit que no ha estat gens complex perquè forma part de la rutina a la qual estan acostumats els guionistes. Ha expressat que assassinar “és una de les velles arts” i ha avisat que “l’assassinat és una moneda de canvi de cada dia perquè hi ha molta gent assassina que ocupa llocs de poder a la societat”. Altrament, David Cirici, un dels membres més antics de Germans Miranda, ha assegurat que la qualitat del treball és molt elevada, ja que al llarg dels anys els autors han anat millorant i superant algunes de les limitacions que tenien en els seus inicis. “Tenim una història de la literatura darrera d’aquests llibres”, ha opinat.

Els nous Germans Miranda estan formats per Quim Oristrell, Piti Español, Sergi Belbel, Pep Bras, Enric Gomà, Jordi Galceran, Matthew Tree, Jordi Lara, Lluís Arcarazo i David Cirici. Pel que fa a les Germanes Quintana, estan integrades per Jo Alexander, Mar Bosch, Maria Climent, Carmen Fernández, Mercè Ubach, Gisela Pou, Mercè Sarrias, Carmen Abarca, Carla Nigra i Míriam Iscla.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació