L’Odissea en primera persona 

L’adaptació del poema èpic a càrrec de Meritxell Blay i la il·lustradora Genie Espinosa ens presenta una ‘Odissea’ com no te l’havien explicada abans

Àurea Grau Loire

Àurea Grau Loire

Antropòloga i periodista

«Vull començar dient el meu nom: soc Ulisses, fill de Laertes, de l’illa d’Ítaca. I aquesta és la meva història». Així comença L’Odissea, el cèlebre poema èpic escrit per Homer fa uns tres mil anys, abans que els grecs sabessin llegir i escriure. Una obra fundacional que Meritxell Blay i la il·lustradora Genie Espinosa recuperen ara amb una nova adaptació dirigida als més petits de la casa, la qual ofereix un Ulisses que ens parla directament i un tipus d’història pensada per ser llegida en veu alta. Un relat per reivindicar la importància de l’oralitat en el traspàs de les històries i per intentar tornar a l’origen dels clàssics èpics: històries per ser explicades i escoltades.

La il·lustradora Genie Espinosa © Ferran Cornellà

L’Odissea explica la història d’un retorn a casa. Després de combatre la guerra de Troia, Ulisses vol tornar a la seva illa amb els seus companys i retrobar Penèlope i Telèmac, la seva dona i el seu fill, però no tot surt com esperaven. El viatge serà molt més llarg i difícil que no es pensava. Ulisses es quedarà atrapat en llocs llunyans, plorarà, lluitarà i haurà de ser astut per sobreviure. Perquè en les seves aventures, més que la força i la valentia, la virtut decisiva és la intel·ligència. Ulisses és un heroi enginyós, amant d’explicar històries reals o inventades, i això és el que el salvarà. 

Aquesta edició de l’Editorial Inuk, confeccionada en col·laboració amb La Casa dels Clàssics, atrau des del primer moment, i no només per les espectaculars il·lustracions d’Espinosa, que ha sabut captar la grandiloqüència de la història amb una estètica contemporània, sinó perquè l’adaptació de Blay converteix els capítols en aventures curtes que no pots deixar de llegir, sense perdre l’èpica de la història. 

El llibre està recomanat a partir de dotze anys, però pot ser una molt bona lectura de nit per parlar amb els més petits dels temes que tracta en cada capítol. L’Odissea no deixa de ser la mare de totes les històries i un bon punt de partida per endinsar-se en la literatura. Però no ens deixem enganyar per l’etiqueta de lectura juvenil, perquè és molt recomanable per tots aquells no tan petits que es vulguin reconciliar amb l’obra, o la seva única referència sigui el capítol de L’Odissea de Els Simpson

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació