Lo riu és vida

Josep Sebastià Cid i Català ha editat una antologia literària que recull les diferents mirades dels escriptors ebrencs sobre el riu

L’Ebre, un riu literari és un bitllet d’anada a unes terres emmarcades per un riu que ens transporta a un món ple de misteri, romanticisme i cultura. En aquesta antologia publicada per la Universitat Rovira i Virgili, el riu és l’autèntic protagonista. No deixa de sorprendre la capacitat que té l’aigua d’inspirar els autors i meravellar els lectors.

jesus-moncada
Jesús Moncada

L’antòleg Josep Sebastià Cid i Català és conscient que la proposta de textos és parcial i limitada, ja que no hi apareixen tots els autors que han parlat del riu Ebre però si que, segons els criteris de l’editor, aquelles obres encarades cap al riu. L’obra incorpora textos que presenten “un calidoscopi de sensibilitats i centres dínterès” a més de crear un itinerari per l’Ebre català. Això s’ha aconseguit limitant els autors al segle XX i combinant autors referents de la literatura catalana com ara Josep Pla o Joan Perucho

L’antologia obre amb dos autors canònics com Jesús Moncada i Artur Bladé Desumvila. Entre els narradors destaquem Pilar Romera, Andreu Carranza, Emili Rosales i Francesca Aliern. Tampoc hi falten poetes com Gerard Vergés, Jesús Massip, Zoraida Burgos i Albert Roig.

Per altra banda, dins de l’antologia podem trobar fins i tot un recorregut de Josep Pla pel riu, desde Móra d’Ebre fins a Tortosa. L’autor empordanès veu en l’Ebre una màgia d’un paisatge canviant gràcies als capricis de la natura. Tant és així que ens presenta aquesta varietat i la seva transformació del paisatge “quan el delta és humit, és una fanguera. Quan el delta és sec, una capa de pols finíssima, de color de fang plomós, ho cobreix tot”. Un riu que decideix, un riu canviant i un riu amb memòria.

Com bé comenta Cid i Català, no totes les obres inspirades per l’Ebre apareixen dins l’antologia, ja que ha limitat la tria a escriptors contemporanis. Tot i això, gràcies a la pluralitat de veus que apareixen dins l’antologia, L’Ebre, un riu literari és un bon recorregut per la màgia que desprèn un mateix paisatge.

La Universitat Rovira i Virgili celebra el seu 25è aniversari amb aquesta antologia que ha editat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació