Les lliçons de vida des de la sala d’autòpsies

Tura Soler i Narcís Bardalet presenten el llibre Rigor mortis (La Campana), on reflexionen sobre la vida i la mort a partir de casos que han marcat la seva trajectòria.

Àurea Grau Loire

Àurea Grau Loire

Antropòloga i periodista

La periodista de successos i investigació Tura Soler i el forense i pediatre Narcís Bardalet han compartit molts casos i investigacions policials que han ocupat les portades dels diaris, i és gràcies a l’estreta i extremadament respectuosa relació que han anat forjant que sorgeix Rigor mortis: Els casos del forense Narcís Bardalet (La Campana). En el llibre, que es llegeix com una novel·la, Bardalet planteja una sèrie de reflexions sobre la mort i la vida a partir de casos reals amb els quals s’ha trobat al llarg de la seva trajectòria professional. De la mà de Tura Soler, el llibre rememora una història personal i professional fascinant, de vegades tendra i d’altres estremidora, on descobrirem la cara més humana de la mort i moltes lliçons de vida. Soler reivindica el llibre com una creació pròpia on “expliquem els casos i estem fent història”.

Narcís Bardalet | Foto: Agus Izquierdo

Al doctor Narcís Bardalet se’l coneix com el “confident de la mort” o “l’home que parla amb els morts” i és innegable la seva professionalitat i popularitat. Tura Soler confessa que va quedar impressionada quan: “una persona que conec em va arribar a dir que si moria o el mataven, volia que li fes l’autòpsia en Narcís”. Entre els milers de casos de la seva carrera com a forense recorda l’amarga tragèdia de Tailàndia on va anar a reconèixer desenes de cadàvers morts a causa del tsunami a l’oceà Índic el 2004. Amb més estima recorda l’embalsamament de Salvador Dalí i l’autòpsia del General Prim. Després de tota aquesta carrera Bardalet diu regir-se per tres principis: “primer, fugir de la política, segon, no saber res de la religió i, en tercer lloc, saber diferenciar el que és cert, del que és probable o possible”. A través dels casos viscuts coneixem aquest forense, que des de la sala d’autòpsies ens revela què li han ensenyat els morts per entendre millor la vida.

La relació entre Soler i Bardalet és fruit d’una sinergia absoluta entre la confiança i el respecte personal i professional mutu, i ells mateixos afirmen que “el llibre podria tenir cent planes més d’històries que no es poden explicar, aconseguir informar mantenint el secret de sumari és de ser uns equilibristes totals”. La presentació del llibre se celebrarà el 4 d’octubre al Tanatori de Figueres.

Narcís Bardalet també ha avançat que El forense, la sèrie documental que preparava TV3 de la mà de les seves reflexions, podria arribar a finals d’octubre o principis de novembre, en un format de sis capítols conduïts per Manel Alías.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació