La Fira del Llibre del Pirineu es compromet amb el català

Jesús Alturo i Tània Alaix inauguraran la fira amb una conferència sobre els primers escrits en català

El cap de setmana del divendres 1 al diumenge 3 de setembre el centre històric d’Organyà acollirà la 27a Fira del Llibre del Pirineu. Hi haurà una gran varietat d’activitats que aniran des de presentacions editorials, a la l’emblemàtica Carrerada de Llibres, un concert de Roger Mas i una entrevista a Josep Vallverdú, entre d’altres. Organyà és el reconegut bressol de la llengua catalana gràcies a les homilies. Tanmateix, aquest any el catedràtic Jesús Alturo i la investigadora Tània Alaix han descobert que el Fragment dels jutges que es conserva al l’Arxiu del Bisbat d’Urgell s’hauria escrit entre el 1060 i el 1080. Per tant és un segle més vell del que es creia i seria anterior a les homilies, i per tant el text en català més antic, escrit per un escrivent també vinculat a Organyà. Per això, Alaix i Alturo han estat els escollits per a inaugurar aquesta edició de la Fira amb la conferència «Els primers homes de lletres d’Organyà i els primers llibres escrits en català» el divendres 1 a les set de la tarda.

Carrerada Organyà 2022
Carrerada Organyà 2022

El poble se sent compromès amb la promoció de l’ús de la llengua, per això, el mateix dia 1 al matí, hi haurà la jornada de la salut de la llengua catalana «De les Homilies d’Organyà al TikTok». La xerrada comptarà amb la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, que presentarà els seus tres programes: Correllengua, Xerrem Junts i Garbells de Llengua; i el Consorci per a la Normalització Lingüista parlarà dels programes Voluntariat per la Llengua i Clubs de Lectura Fàcil. Després d’una pausa, els ponents participaran en una taula rodona sobre l’ús social de la llengua conduïda per la periodista Noemí Rodríguez.

El convidat d’honor de la fira és Josep Vallverdú, del qual enguany la Institució de les Lletres Catalanes commemora el seu 100è aniversari. Fa poques setmanes el president Pere Aragonès va atorgar-li la medalla del centenari en una celebració al Palau de la Generalitat en què es va reivindicar la figura de l’autor lleidatà com un fidel defensor de la llengua. L’Any Vallverdú també busca reivindicar les seves diferents facetes literàries més enllà de la literatura infantil i juvenil, ja que també té una abundant producció com a poeta i ha escrit sobre llengua i ficció per a adults. El diumenge Vallverdú participarà en un col·loqui i seguidament es farà una lectura dramatitzada d’alguns dels seus textos a càrrec de Terra Escrita. 

El grup Terra Escrita -format per Maria Besora, Josep Maria Vigo, Maite Díaz Moliné, Montse Riu Piqué, Marta Jordana, Joan Graell, Paula Martínez i Jaume Invernon- parteix de la lectura com a acte social, i participa cada any a la fira fent lectures dramatitzades. Enguany presenten El gust és meu (Pagès editors, 2023), de Jaume Aubanell, guanyador del LVIII Premi Recvll de Narració Joaquim Ruyra 2022 i també del premi Núvol de contes 2021 amb el relat I pebrot escalivat. Al mateix temps, l’autor cuinarà un plat en directe, tot acompanyat per la viola de Jordi Macaya, membre fundador del grup El Pont d’Arcadís. 

Terra escrita_2022
Terra escrita_2022

Més de quaranta autors presentaran les seves obres entre dissabte al matí i diumenge al migdia. Una gran majoria dels llibres presentats guarden alguna relació amb el Pirineu com pot ser Pau de Gósol, una obra on l’autor, Iñaki Rubio, ens transporta en el temps per descobrir el viatge que Pablo Picasso va fer a Gósol. En aquesta estada, sota la identitat de Pau, va gaudir de la vida del Berguedà i va trobar inspiració per obres com Les senyoretes del carrer d’Avinyó. Pep Coll també ha situat la seva darrera novel·la, La llarga migdiada de Déu, als Pirineus. Es tracta d’una novel·la coral on els seus protagonistes fugen del nazisme a través de la muntanya en el context de la França del 1940. Una de les altres presentacions destacables és L’estiu passat de Joan Safont, un recull dels llocs d’estiueig i narracions que ens mostra com eren les vacances d’una cinquantena d’artistes com Jacint Verdaguer, Carles Riba o Pau Casals.

El poeta d’Organyà Joan Graell presentarà dues obres el diumenge al matí. En primer lloc, Alfabet de l’ombra (Pagès Editors, 2023), el seu sisè poemari amb el qual va guanyar el Premi Benet Ribas de Poesia 2022 dels LVIII Premis Recvll de Blanes. Aquest recull aborda el patiment de veure la pròpia terra sent despoblada i la força espiritual i incertesa que desperta la natura. També presentarà la plaquette Els planells magnètics (Fonoll, 2023), Premi Carles Hac Mor, que també presentarà el 22 d’agost als Rentadors de Juneda, en el marc de la Nit Poètica. Es tracta d’un full de mida ultragran, imprès a color per les dues cares i doblegat en 8 parts. A banda de l’escriptura subversiva de Graell, en aquesta plaquette hi trobareu també els collages de Francesc Gelonch.

L’activitat més emblemàtica de la Fira és la Carrerada de Llibres, una lectura simultània de centenars de persones a peu de la carretera C-14, que es farà dissabte al migdia. El dissabte el grup Terra Escrita intervindrà en el Recorregut literari per l’Organyà antic llegint fragments ambientats en la vila, activitat en la qual els acompanyarà el Duet Daura. El mateix dia hi haurà la lectura de les homilies modernes pronunciades per l’escriptor i periodista Martí Gironell i pel paleògraf Jesús Alturo. Tot seguit es lliuraran els Premis Literaris Homilies d’Organyà. Durant el cap de setmana hi haurà els concerts de Muntanyes de vida per La Sonsoni i el concert de Noè Rivas. A part de totes les activitats esmentades, també hi haurà Contacontes per als nens i nenes.

La cloenda del festival serà El Viatge de Roger Mas, acompanyat per Xaver Guitó i Arcadi Marcet, dos companys d’escenari que fa un temps que l’acompanyen. El concert va ser inaugurat al festival Barcelona Poesia i les peces no sonaran igual quan la interpreti a Organyà, ja que la improvisació de tots els músics és un element més de l’obra. Per això també és fonamental la sincronització i la complicitat de tot el grup, com va explicar Tina Vallès al Vilaweb: «el joc de mirades entre ells per avisar-se, per anar alhora, per deixar-se espai, per trenar ritmes i tons, era digne d’observar».

Podeu consultar la programació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació