Vincles Polars amb Tinta Fina

L’artista Tinta Fina treballa en El Jardí Interior, un projecte artístic realitzat a les Biblioteques Joan Miró i Poble Sec-Francesc Boix de Barcelona.

Què ens porta escollir un títol concret quan algú ens pregunta quin és el nostre llibre preferit?  La pregunta no té una resposta correcta, però jo crec que aquesta decisió neix dels sentiments que ens ha pogut generar un llibre que hem llegit. Connectem amb les lectures quan un capítol o un paràgraf és capaç de transportar-nos a un moment, sentiment o record vital íntim, i reviure’l. Aquest viatge és el que et fa recordar el títol d’aquell llibre que potser vas llegir fa cinc anys.

© Tinta Fina

El Jardí Interior és un projecte que neix sota el paraigua d’Ex-Libris, un programa creat per Biblioteques de Barcelona i Homesession, una entitat independent dedicada a incentivar la producció d’arts visuals. Ex-Libris ofereix a artistes contemporanis locals una residència de creació artística en una biblioteca de la ciutat per crear un projecte a partir de la investigació a través del fons, de l’entorn i de la comunitat lectora de la pròpia biblioteca i de les connexions que s’hi esdevenen. “Aquest any hem convidat a Núria Inés, Tinta Fina, que ens ha proposat un projecte que parteix de vivències personals lligades a la lectura”, explica Danilo Pioli, coordinador artístic del projecte i dels diferents programes que ofereix Homesession.

Núria Inés, àlies Tinta Fina, es reuneix amb lectores i lectors en l’àmbit d’un club de lectura i els demana que li parlin sobre un llibre en concret que els hagi marcat, un llibre amb el qual puguin establir una connexió emocional que els transporti a algun moment o sentiment concret del seu passat. Fins i tot els pot evocar el record d’un vincle relacional. L’artista escolta aquestes històries i converses que es generen i es comparteixen per així crear una acció de narració gràfica i generar una xarxa col·lectiva d’històries i llibres.

“El que vull és que m’expliquin quina relació íntima o vital tenen amb un llibre per poder crear una xarxa de reculls vitals que puguin generar curiositat a altres lectores i lectors”.

“El que vull és que m’expliquin quina relació íntima o vital tenen amb un llibre per poder crear una xarxa de reculls vitals que puguin generar curiositat a altres lectores i lectors i la facin servir com a referència bibliogràfica a l’hora d’escollir un llibre”, m’explica Tinta Fina. L’artista entén com a jardí interior aquesta xarxa que connecta experiències reals, una bibliografia i una tercera persona que s’acabarà interessant per un llibre concret. “El projecte porta el nom de Jardí Interior perquè m’ho imaginava tot com una escena utòpica, molt bonica, que només passa a les biblioteques”.

Des del juliol fins avui, l’artista s’ha reunit amb lectores i lectors en el context de clubs de lectura de la Biblioteca Joan Miró. A mitjan estiu es va reunir amb dos clubs de lectura especials coorganitzats amb l’associació TRACE, Associació Catalana de Traumàtics Cranioencefàlics i Dany Cerebral, i més endavant amb un club de lectura general de la mateixa biblioteca. “Les trobades amb persones amb danys cerebrals van ser molt boniques. Recordo un moment que va sortir el nom d’un llibre que van llegir l’any passat sobre una història d’amor i es va crear una conversa on tothom parlava sobre com s’havia enamorat de les seves parelles”, recorda Núria Inés.

Ara, però, l’artista fa un pas endavant i traspassa les fronteres dels clubs de lectura per oferir a un altre públic l’oportunitat de participar en el projecte. El pròxim 3 de novembre a les 18:30 Tinta Fina s’instal·larà a l’espai de La Capella per celebrar el taller Vincles Polars. La idea d’aquest taller és generar una col·lecció única amb els títols que aniran sortint durant la sessió amb la premissa comuna de convertir el llibre en una vivència. “És un taller per venir a compartir, però també a dibuixar. Utilitzarem la gràfica com una eina més per materialitzar aquestes reflexions individuals, però alhora compartides”, comenta la Núria. “El punt d’aquestes trobades és canviar la dinàmica que es pot generar en un club de lectura i fer que les persones en siguin les conductores, compartint entre totes les seves vivències”, afegeix Laura Pla, coordinadora dels clubs de lectura de Biblioteques de Barcelona.

Un cop realitzat aquest taller, l’artista farà una última trobada amb un club de lectura juvenil del Poble-Sec per acabar de recollir el material necessari. La fase final del projecte serà una instal·lació artístico-gràfica que ocuparà la biblioteca Joan Miró i recollirà totes aquestes històries per crear una gran bibliografia i col·lectivitzar els vincles generats durant les sessions de recerca i documentació. “Les situacions generades en els tallers m’han donat i em donen els guions per traslladar les il·lustracions o seqüències narratives a aquesta instal·lació que es presentarà al desembre”, explica Tinta Fina.

El Jardí Interior és un projecte més que serveix per obrir el món de les biblioteques al públic. Perquè sí, les biblioteques també són un lloc de creació, tant individual com col·lectiva. Un lloc on poder crear xarxa i un espai on descobrir nous mons que potser desconeixes. “Totes les històries són vàlides i tenen cabuda en la meva instal·lació”, recull Núria Inés. Us podeu inscriure a l’acte de La Capella del divendres 3 de novembre en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació