Vetllar per la sostenibilitat del patrimoni cultural

Durant els dies 7, 8 i 9 d’octubre, se celebren les Jornades Europees de Patrimoni amb més de 400 activitats arreu de Catalunya

Quin serà el paper del patrimoni cultural del nostre país en un futur sostenible? Enguany les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) conviden a reflexionar sobre la sostenibilitat del patrimoni -material, immaterial i natural- català, sobre la seva protecció i sobre l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació.

El castell de Gelida és un dels monuments que es podrà visitar durant les Jornades Europeed de Patrimoni. Foto: Wikipedia
El castell de Gelida és un dels monuments que es podrà visitar durant les Jornades Europeed de Patrimoni. Foto: Wikipedia

Des del 1991, les Jornades Europees de Patrimoni -una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea– s’han celebrat ininterrompudament a Catalunya. Les JEP són una de les activitats participatives més importants d’Europa en relació amb el patrimoni cultural i obren la porta a conèixer la riquesa i l’atractiu del patrimoni cultural català.

Durant els dies 7, 8 i 9 d’octubre, arreu de Catalunya s’han organitzat més de 400 propostes per gaudir del patrimoni cultural del nostre país. Sota el lema “Patrimoni sostenible” s’ofereixen des de portes obertes i visites guiades i teatralitzades fins a
espectacles i tallers familiars, entre d’altres. Enguany, en un context marcat pel latent i creixent canvi climàtic, les iniciatives culturals inscrites en les JEP 2022 tindran el denominador comú de contemplar l’efecte ambiental amb la finalitat de reduir o moderar el consum de recursos i la despesa energètica i minimitzar l’impacte ambiental en la programació i en els diferents projectes patrimonials. Podeu trobar la vostra activitat més propera a través de la pàgina d’activitats de les Jornades, on podreu filtrar la cerca per lloc i data.

Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022

En les Jornades Europees de Patrimoni 2022 hi haurà una protagonista especial: Igualada, la Capital de la Cultura Catalana 2022. En el marc de les JEC, Igualada comptarà amb RECorreguts, un projecte que consta d’un seguit de rutes que permeten descobrir el patrimoni industrial del barri del Rec d’Igualada. Aquesta iniciativa, realitzada amb la col·laboració del Museu de la Pell d’Igualada i l’ajuntament, té l’objectiu de donar a conèixer el valor patrimonial del barri del Rec, un conjunt arquitectònic que va ser declarat Patrimoni Industrial de Catalunya. Amb aquest objectiu, s’ha fet difusió de recursos i materials per a tots els públics: un mapa-guia amb una selecció dels elements patrimonials més destacats; s’ha obert el web recigualada.cat, fet amb la complicitat del teixit associatiu del barri; i, també, s’ha publicat un vídeo promocional del barri del Rec.

A més, al barri del Rec, també s’hi han programat dues activitats més en el marc de les JEP. D’una banda, es farà un taller d’estampació gràfica a càrrec del col·lectiu Renec!. D’altra banda, es farà un homenatge en el 10è aniversari de la mort de l’activista social i cultural Manel Caro, que va tenir un paper clau en la defensa i preservació del valor patrimonial del barri del Rec.

La Capital de la Cultura Catalana 2022 comptarà amb una altra activitat durant les jornades. Catalonia Sacara ha organitzat una visita guiada a l’orgue de la basílica de Santa Maria d’Igualada a càrrec de l’organista Jonatan Carbó.

La ciutat d'Ibèrica d'Ullastret és un dels jaciments que participen en les Jornades Europees de Patrimoni
La ciutat d’Ibèrica d’Ullastret és un dels jaciments que participen en les Jornades Europees de Patrimoni

Jornades amb visites accessibles

Aquest any, l’agenda de propostes de les JEP també compta amb visites accessibles. El Palau Moja, actual seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha programat una sèrie de visites inclusives realitzades per persones sordes signants en Llengua de Signes Catalana, una activitat que és part del projecte SignemMuseus.

En el marc del projecte POCTEFA-ARTIS, també s’ha elaborat una guia d’anticipació de la visita al Palau Moja per persones amb necessitats de suport amb la col·laboració d’Aprenem Autisme. L’objectiu d’aquest material adaptat és facilitar la participació a les persones amb diversitat cognitiva a aquestes visites culturals que es realitzen al Palau Moja.

D’altra banda, la Roca dels Moros (El Cogul, Garrigues), Sant Pere de Rodes (Alt Empordà), el monestir de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), el monestir de Santes Creus (Alt Camp) i la Cartoixa d’Escaladei (Priorat), també compataran amb visites guiades amb intèrpret de llengua de signes en català.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació