Ràfols Casamada, el poeta pintor

La Fundació Palau presenta l’exposició ‘Ràfols Casamada. El passeig del poeta’, coincidint amb la celebració del centenari del naixement del pintor, poeta i pedagog català

L’11 de novembre, a la Fundació Palau es va inaugurar l’exposició Ràfols Casamada. El passeig del poeta. Comissariada per Bernat Puigdollers, la mostra s’emmarca en la celebració del centenari del naixement de l’artista, que se celebra al llarg del 2023.

Una vista de l’exposició ‘Ràfols Casamada, El passeig del poeta’ © Teresa Costa-Gramunt

Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923-2009) pertany a aquella estirp d’artistes que, comptant amb talents innats, aquests es desenvolupen en diverses facetes creatives. Així, de Ràfols Casamada, conegut sobretot per la seva obra plàstica, cal considerar-ne també la seva vessant de pedagog –va ser fundador i director de les escoles d’art i disseny Elisava i Eina-, així com cal considerar-lo poeta, si bé no va donar a conèixer la seva poesia al públic fins l’any 1974, quan va publicar un primer llibre, Notes nocturnes. En aquest aplec l’artista hi feia convergir la lletra i la pintura en forma de poesia visual, tant a la moda aleshores, i que anava com anell al dit a un autor que des dels seus inicis havia treballat la pintura i la poesia al mateix temps: des dels catorze anys, en plena guerra civil, un jove Ràfols Casamada, d’esperit sensible, va escriure i pintar les seves primeres obres. Un camí en paral·lel que no va deixar mai, per més que una via s’imposés a l’altra, encara que una mirada atenta sobre l’obra plàstica de Ràfols Casamada no hi pot deixar de veure una poètica que en el camp de les lletres es va traduir en imatges.

La poesia visual també es coneix amb la denominació de poesia experimental. Així consta en una publicació de l’Instituto Alemán – Colegio de Arquitectos, entitats que de manera conjunta l’any 1974 (un any abans de la mort de Franco, d’aquí ve que la publicació sigui en castellà), van organitzar l’exposició Poesía experimental. Vistes a distància, les obres reproduïdes en blanc i negre en la publicació no són res de l’altre món per més que les signin Josep Iglésias del Marquet, Guillem Viladot o Joan Brossa, figures rellevants en aquest camp. En aquesta publicació hi ha una obra de poesia visual de Ràfols Casamada: una imatge molt sintètica que cal situar més en el camp del disseny que no pas en el camp de la il·lustració, en el qual l’artista semblava trobar el millor camí per a la poètica que sempre va dominar el seu discurs, tant verbal com plàstic, tal com ara es pot veure en l’exposició Ràfols Casamada. El passeig del poeta.

Una vista de l’exposició ‘Ràfols Casamada, El passeig del poeta’ © Teresa Costa-Gramunt

L’any del centenari del naixement de Ràfols Casamada és una bona oportunitat per recuperar la seva obra poètica, que si bé s’havia anat publicant des del 1974, no serà fins al 1976 que es farà més visible quan va publicar Signe de l’aire a Llibres del Mall. A partir d’aquest moment van seguir altres publicacions com ara El color de les pedres (1989), o Hoste de dia (1994), entre d’altres, fins que Proa va publicar la seva obra completa l’any 2000. A tot aquest volum cal afegir-hi els llibres d’artista, llibres de bibliòfil de curta tirada i encara els llibres objecte, que completen una trajectòria literària encara per valorar en la seva justa mesura.

Aquest és propòsit, l’eix vertebrador, de l’exposició Ràfols Casamada. El passeig del poeta, comissariada per Bernat Puigdollers, que fins a l’11 de febrer de 2024 es podrà veure a la Fundació Palau: mostrar amb peces molt escollides una perspectiva més àmplia del pintor Ràfols Casamada; la del poeta que, en el transcurs de la seva trajectòria com a escriptor, ha passat per diverses fases creatives que van des de la poesia inicial de jovenesa, passant per la poesia visual o experimental, i evolucionant com el mateix Guillem Viladot cap a la poesia discursiva dels darrers llibres. Sempre, però, els poemes escrits per Ràfols Casamada presenten la particular cosmovisió de l’artista plàstic que va elaborar els seus dibuixos i pintures amb una dicció que en podem dir de la celístia: des de l’abstracte formal (influït per Rothko i Klee) amb què es va desenvolupar la seva obra plàstica aquesta expressió aèria l’emparenta a la pintura ingràvida dels artistes del Quattrocento, amb les seves transparents atmosferes de blaus i ocres.

La mostra es podrà visitar de manera gratuïta a la Sala Artigues de la Fundació Palau. El divendres 29 de desembre, a les 19h, es presenta a la mateixa fundació el catàleg de l’exposició Ràfols Casamada. El passeig del poeta, amb la presència de Bernat Puigdollers, comissari de l’exposició i coordinador de l’Any Ràfols-Girona i Antoni Clapés i Alfonso Alegre, col·laboradors del catàleg.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació