Nodrir el patrimoni

El Departament de Cultura ha presentat una nova línia d'adquisicions dedicada a l'art de postguerra i segones avantguardes per tal d'omplir els buits de la Col·lecció Nacional.

Santi Dommel

Santi Dommel

Historiador i periodista.

La consellera de cultura, Natàlia Garriga, juntament amb la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, han presentat una nova línia d’adquisicions dedicada a l’art de postguerra i segones avantguardes per tal d’omplir els buits de la Col·lecció Nacional. Des del Departament de Cultura, es pretén nodrir els inventaris dels museus de Catalunya amb les obres que siguin representatives d’artistes i etapes situades entre els anys 40 i 80. La iniciativa destinarà 300.000 euros que se sumaràn als 2,6 milions de pressupost del Departament. Un grup d’experts provinents de diferents equipaments seran els encarregats de gestionar el pressupost, construir un relat patrimonial i adquirir les peces d’acord uns criteris preestablerts.

L’any passat, el MNAC i el Museu de l’Empordà de Figueres van presentar una exposició que recollia l’obra de la fotògrafa Mey Rahola. Pionera i capaç de retratar la quotidianitat com ningú, Rahola va recuperar un espai que, a causa de les vicissituds del destí i la dictadura, mai havia pogut ocupar. Gràcies al contacte amb la família i la tasca de conservació que van fer de tota la seva trajectòria, el MNAC i el Museu de l’Empordà van poder apropar al públic una autora desconeguda, exemplificant d’un període i capaç de retratar la vida amb totes les seves complexitats. Sense voler-ho, la descoberta de Rahola va sentar una sort de precedent que, enguany, recobra el Departament de Cultura per mitjà d’una nova línia d’adquisicions que vol recobrar la memòria d’artistes ostracitzats.

L’objectiu rau en recuperar les obres d’artistes que no tinguin prou presència a les exposicions, que entre els anys quaranta i vuitanta es van convertir en abanderats d’un període i que, d’una manera o una altra, no compten amb un pes prou rellevant a la Col·lecció Nacional – el compendi de totes les obres i béns mobles que pertanyen a la Generalitat i formen part del patrimoni públic-. A partir d’aquesta nova línia d’adquisicions, Garriga espera poder nodrir amb nou patrimoni les col·leccions i equipaments públics de Catalunya amb les obres «de dones artistes, d’artistes que no tenim, o d’artistes que sí que es preserven algunes obres, però no de períodes concrets de les seves etapes creatives». La iniciativa, assegurava Pepe Serra, descobrirà artistes desconeguts fins ara i ja ha confirmat la compra d’obres d’artistes com Josep GuinovartNorman Narotzky o d’Aurèlia Muñoz. Per la seva banda, Hernández preveu que de cara a finals d’estiu ja es puguin anunciar totes les incorporacions patrimonials.

Un equip de fins a vuit experts serà l’encarregat de gestionar l’adquisició d’obres, establir contactes i comprar a galeries, col·leccions particulars o a subastes, aquelles peces que s’acomodin a uns criteris públics i establerts entre el Departament i el grup. D’acord aquests principis, s’adquiriran aquelles peces que necessitin estar més ben representades a les col·leccions públiques; que la qualitat artística de les obres triades respecti la memòria de l’artista i que la seva exposició generi un impacte positiu en el públic; que siguin representatives del context polític, social i artístic en què van ser creades, o que destaquin per la seva originalitat; i que exemplifiquin l’obra de l’autor i l’estil del moviment artístic, els fenòmens socials i culturals del moment. També s’adquiriran obres seguint criteris d’igualtat i de perspectiva gènere, de diversificació d’artistes, museus i territori, i que necessitin ser protegides degut al seu estat de conservació. Seguint aquests criteris, es donarà prioritat a les obres dels anys 40 i 50 per evitar la precarietat de la conservació, la dispersió provocada per la possible mort de l’autor i les valoracions econòmiques baixes o vendes descontrolades.

La comitiva la formaran Àlex Mitrani, en representació del MNAC; Antònia Maria Perelló, del MACBA; Jordi París, director del Museu de Valls i membre de la Xarxa de Museus d’Art; Manel Guerrero, en representacó de la direcció general de Promoció Cultural i Biblioteques; juntament amb quatre experts externs: Conxita Oliver i Susanna Portell, a més de Sonia Blasco i Núria Padrós, provinents dels serveis museístics.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació