Emboscada artística a Torelló

Els dies 27 i 28 de maig, els carrers de Torelló es convertiran en l’epicentre de la dansa, la música, el teatre i el circ en la 25a edició del Festus Festival

Núria Escribà Planes

Núria Escribà Planes

Comunicació i pensament contemporani.

Els dies 27 i 28 de maig, Torelló es convertirà en l’escenari de la 25a edició del Festus Festival, una gran celebració a l’aire lliure, on l’art, la dansa, la música, el teatre i el circ passejaran pels carrers de la ciutat convidant-nos a gaudir d’un viatge cultural a l’espai públic. Una emboscada artística que ocuparà els carrers de la capital de la Vall d’en Ges (Osona) amb una vintena d’espectacles que, amb un clar esperit contemporani, tenen la voluntat de reflexionar sobre el món on vivim. Així doncs, l’edició d’enguany, continuarà sorprenent-nos, obrint les portes a la imaginació i sobretot, atiant l’esperit crític a través d’una cita amb l’art i la cultura a peu de carrer.

Los Galindos I © Klara Pedrol

L’efemèride arrencarà el divendres 27 amb propostes escèniques que tracten temes de flamant actualitat on es qüestiona la forma d’afrontar el nostre present, com l’espectacle circense MDR (Mort de Riure) de Los Galindos, on tres pallassos es qüestionen l’arbitrarietat de la justícia amb tocs d’humor en topar-se amb la mort sobtada d’una persona del públic. L’Oriol Puig Taulé el va definir com “un dels espectacles més divertits i més salvatges que he vist en molt de temps” quan el va veure a La Mostra d’Igualada de l’any passat. A més a més, l’espectacle va ser guardonat a la nova categoria de Millor Espectacle de Circ dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques que es van lliurar el passat mes de març. 

Pel que fa a la dansa, podem destacar Echoes, la nova creació de la companyia Moveo, que també reflexiona sobre la nostra realitat i com aquesta interactua amb la ficció qüestionant-se de forma lúdica i irònica el desig d’individualitat i de dependència entre les persones. De fet, Soon Circus Company també explorarà les relacions interpersonals i d’amistat a l’espectacle Gregaris, i la companyia francesa de dansa Bilbobasso s’endinsarà en el pes dels anys d’un matrimoni que conviu entre la crueltat i la violència a AMOR.

Una altra proposta que podem destacar és [The Frame], de Eléctrico 28, una obra inspirada en les observacions urbanes i les ordenacions quotidianes de Georges Perec. Una peça que es planta davant del transcórrer de la vida quotidiana i l’observa, el repensa i el resignifica, tal com ens va explicar Puig Taulé a la seva crònica de FiraTàrrega. També cal remarcar la proposta Ells i Jo, de la companyia Jordi Font, un calaix d’històries fantàstiques que teixeixen un espectacle íntim i personal sobre la infància a casa dels avis i el sentiment de pèrdua.

Eléctrico 28

Com és habitual, la música també ens acompanyarà al llarg del festival ressonant pel fullatge dels arbres dels jardins Vicenç Pujol, l’epicentre musical del festival, on podrem gaudir de talent local com Dan Peralbo i el Comboi Germà Aire, així com de bandes vingudes d’altres punts de l’estat com les valencianes Lisasinson, amb un punk pop fresc i desinhibit, o els bascos Vulk, amb un contundent directe que dona puntades frontals a tot allò establert. També podrem ballar amb la proposta internacional de Zouj, una banda eclèctica i atrevida sense perjudicis alhora de barrejar estils de música que van des del pop, a l’electrònica més experimental.

Una de les propostes més curioses de la programació musical d’enguany, que barreja música i teatre tot acostant els sons de la música medieval cap al present, és el projecte Acte de Fe, una peça ritual d’Adrià Grandia, Estel·la Juvanteny, Carlos Martorell i Marc Vilajuana –que ja vam poder veure a FiraTàrrega– on a través d’una cerimònia litúrgica oficiada per una intel·ligència artificial, s’exploren les relacions que tenim amb la tecnologia i la religió. També podrem gaudir de l’electrònica líquida de Bofirax, qui entre loops de guitarra, sintetitzadors i veu ens acompanyarà durant el vermut de dissabte.

Acte de Fe I © fotografies: Alcover – Aleix Vallverdú, Eufònic, Carlos Martorell

Finalment, en l’àmbit de les arts visuals, podem destacar la participació d’artistes com Laia Solé o el col·lectiu Artistas Salsichas que han teixit les seves propostes al voltant del concepte “habitar”. Una paraula que, com el Festus, ens convida a sortir i ocupar els carrers amb la voluntat de fer-nos gaudir de l’art i de la cultura des de llenguatges diversos i multidisciplinaris que ens ajuden a imaginar noves realitats possibles.

Podeu consultar tota la informació i els horaris del Festus al web del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació