El Quart Paisatge a Granollers

La sisena edició del festival Panoràmic de Granollers explora fins el 27 de novembre els paisatges artificials i els entorns digitals

Acaba d’inaugurar-se a Granollers la sisena edició del Festival Panoràmic, una cita anual  de caràcter artístic multidisciplinari que explora la relació entre el cinema, la fotografia i les noves formes visuals que revesteix avui en dia la imatge. Amb una vocació pedagògica adreçada a uns públics cada cop més immersos en entorns visuals, cada any el festival escull un tema al voltant del qual girarà la selecció dels treballs presentats. En aquesta edició, el tema seleccionat és «El Quart Paisatge», en referència als paisatges artificials i els entorns digitals, conceptes debatuts i reflexionats en les diferents creacions artístiques que presenta.

Render del projecte de realitat augmentada “Distòpic” de Gerard Toledano.

En els inicis de la fotografia, el paisatge va ser una temàtica recorrent que, amb els pas dels anys, potser s’ha anat substituint per altres registres. És cert, però, que davant de la crisi mediambiental i la destrucció dels recursos naturals que patim, darrerament s’observa una certa recuperació d’aquest tema en els tractats de fotografia, que tornen a tenir en compte la seva rellevància, si més no per defensar-lo i protegir-lo.

El plantejament general del Festival Panoràmic està inspirat molt directament per en Joan Fontcuberta, explorador, en les seves pròpies paraules, de la postfotografia. I ens permet apropar-nos i tractar de comprendre les noves formes de l’art audiovisual alhora que facilita oportunitats als creadors per donar a conèixer els seus treballs. Un altre dels aspectes constitutius del festival és la seva mirada cap al panorama internacional, que es concreta en una forta presència d’artistes estrangers. 

L’àmbit expositiu se cenyeix principalment al recinte de la Roca Umbert Fàbrica de les Arts, un ampli espai que ocupa una antiga fàbrica tèxtil construïda a començaments del segle XX i que va tancar a causa de les crisis del sector a principis dels anys noranta. Des del 2004, després de la seva municipalització, l’espai es va transformar en un equipament cultural al servei de processos creatius amb l’esperit d’afavorir el diàleg entre totes les arts i fomentar la cooperació de diverses iniciatives empresarials en aquest sector.

Imatge del llibre “DOUBLE TAKE – Reconstructing the History of Photography” publicat per Thames & Hudson © Jojakim Cortis & Adrian Sonderegger

En una de les antigues naus es presenten quatre dels grans projectes del Panoràmic d’enguany. Una múltiple instal·lació visual a càrrec de la suïssa Ursula Biemann, amb filmacions centrades en l’Amazònia colombiana, al voltant de la seva vida tribal i natural. Els també suïssos Jojakim Cortis & Adrian Sonderegger exposen un altre ampli projecte on refotografien i recreen a l’estudi imatges icòniques de la història de la fotografia.

La mexicana Mayra Martell, per la seva banda, explora la devastació natural d’una ciutat minera del Perú, i el col·lectiu d’artistes RiverBoom ret el seu homenatge al gran mestre del paisatge americà Ansel Adams amb una mirada carregada d’humor. Paral·lelament, la Lucía Morón i la María Gutiérrez ofereixen una àmplia mostra d’edició de llibres de fotografia editats a Sud-amèrica que permet observar, en tota la seva riquesa, els múltiples formats que es poden produir a través de les impressions digitals; avui en dia cada cop més utilitzades pels creadors per mostrar els seus treballs més experimentals.

A l’exterior de les naus es pot descarregar i jugar amb el mòbil amb una aplicació de Realitat Augmentada que Gerard Toledano ha creat expressament per a l’ocasió  i que ens permet navegar per l’espai del pati de la fàbrica en mig dels animals que, per art de màgia, s’han escapat virtualment dels grans murals que decoren les parets de l’edifici.

Imatge de la sèrie “Un domingo cualquiera” © Txema Salvans

Però, com és freqüent en els festivals de fotografia que se celebren en diverses poblacions  de Catalunya –avui n’hi ha censats una trentena–, les exposicions surten d’un únic  espai museístic i s’expandeixen per la ciutat. Es vol contribuir, així, a la difusió de l’art, apropant-lo als ciutadans, que se’l troben de forma inesperada als carrers i locals propers i, alhora, permetre als visitants de fora de la població conèixer una mica millor la localitat i els seus indrets d’interès.

En el cas de Granollers, es poden visitar algunes de les dinou exposicions que el Festival ha repartit per espais tan diversos com el Museu de Granollers, on es presenta Un domingo cualquiera de Txema Salvans, un reportatge de llarga durada sobre la vida quotidiana dels diumenges en un pàrquing de Carrefour; el Teatre Auditori, on es poden veure els fotomuntatges al límit entre fotografia i pintura de Suzanne Moxhay; el Refugi aeri de la plaça Maluquer i Salvador, que presenta imatges de la guerra d’Ucraïna fetes pels professors d’una escola de fotografia de Kíiv; el Cinema Edison, amb les fotografies de maquetes d’escenes de crims, obra de Croinne Botz; o l’espai del subsòl de l’Adoberia, on es poden veure els paisatges de videojocs de l’artista gal·lès Andy Kelly.

L’àrea d’influència del Panoràmic s’estendrà enguany fins a Barcelona, amb presentacions i activitats a l’escola de fotografia Grisart, al Centre de Fotografia KBr i a Foto Colectania, la qual cosa, mostra la bona entesa i estreta col·laboració entre aquests diferents centres que promouen la cultura audiovisual a casa nostra i els organitzadors del festival.

Es pot trobar informació de totes aquestes exposicions i activitats del Panoràmic a la pàgina web del festival.


Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació