Aigua, un dret bàsic amb filtre i final

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta l’exposició Aigua, una exposició sense filtre

Obrir i tancar l’aixeta, comprar una nova samarreta o menjar un bon bistec. Són gestos que la majoria fem sense pensar, però acaben generant un gran impacte en el medi ambient i en la gestió de l’aigua. Una aigua que no tota la població té garantida i que és un dret bàsic cada cop més en perill. Per advertir a grans i petits sobre el seu mal ús i reivindicar un consum responsable, arriba al Museu de Ciències Naturals de Barcelona Aigua, una exposició sense filtre, que es podrà veure fins al febrer del 2025.

Entrada de l’exposició. Cedida

La iniciativa sorgeix en el context de la Dècada Internacional per l’Acció – Aigua per al Desenvolupament Sostenible i en el marc dels objectius del 2030 de l’ONU. Compta amb la col·laboració de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) i BCASA (Barcelona Cicle de l’Aigua).  L’exposició s’ha creat a Portugal, al Pavilhâo do Conhecimento del Centre do Ciência Viva de Lisboa, amb col·laboració de centres de recerca i universitats portugueses així com l’ESA (Agència Espacial Europea), l’UNICEF i l’ONU.

Amb més de 30 mòduls interactius, la mostra fa una crida a l’ús sostenible de l’aigua de forma individual, per així assegurar que en un futur totes les persones hi tinguin accés. Per això, es divideix en quatre grans àrees basades amb pantalles multimèdia, panells, imatges i vídeos que comparen la vida amb aigua i sense. Al mateix temps, es reivindica la importància de conservar els ecosistemes i la biodiversitat. 

En un primer estadi, s’analitza el present amb accés a l’aigua amb conceptes com la petjada hídrica o el cicle de sanejament d’aigües. Alhora, s’explora la quantitat d’aigua necessària per al consum de béns o com les accions humanes afecten el cicle de l’aigua. A continuació, s’ofereix el paral·lelisme sobre el present sense accés a l’aigua, una realitat que afecta a prop d’un terç de la població mundial. A través d’interactius com caçar patògens propis d’aigües sense sanejar o posar-se en la pell d’una nena que passa 8 hores al dia per anar a buscar aigua, els visitants poden descobrir solucions enginyoses per adaptar-se a aquestes limitacions d’aigua.

Un dels interactius que conformen l’exposició. Cedida

Tindrem un futur en què ningú no tindrà accés a l’aigua? És la pregunta que obre la tercera part, en què es planteja un futur de gran progrés però també amb petjades irreversibles en el clima i els ecosistemes. Amb les activitats del túnel de la contaminació i el laberint de les decisions, els visitants s’enfronten a les diferents possibilitats de futur de disponibilitat de l’aigua. 

L’últim apartat, tenyit de blau, té un lema clar: només hi ha futur si hi ha aigua. Amb jocs com la solució (no) és la dessalinització, cases amb màxima eficiència energètica o minimitzar les fuites d’aigua. Tot, per proposar solucions individuals i col·lectives per continuar conservant l’aigua i garantint-ne un accés a tothom.

El preu de l’entrada és de 6,5 euros, la reduïda de 4,5 euros i la combinada, que inclou la visita a les exposicions permanents Hi havia una vegada i Planeta Vida, 10,5 euros. Per als menors de 16 anys, l’accés és gratuït.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació