10 tallers culturals per a aquesta tardor

El canvi d’estació arriba carregat de propostes culturals dels que podeu gaudir als Centres Cívics de Barcelona

L’estiu dóna ja els seus últims espeternecs: els dies són cada vegada més curts, el cel ja no dura assolellat ni dos dies seguits i la rutina amenaça d’engolir-nos de nou a la mínima que ens despistem. Per a fer front a la depressió postvacacional, des de Núvol us proposem 10 tallers culturals de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona, que us permetran allargar una mica més l’estiu i carregar-vos les piles de cara al nou any que, com tothom sap, sempre comença al setembre. Descobriu-los aquí!

El Centre Cívic Casa Golferichs acollirà el taller Com llegir: La transformació de Kafka a càrrec de la periodista i filòsofa Anna Punsoda. “De què ens parla Kafka a La transformació?” serà la pregunta que vertebri aquest curs, dividit en quatre sessions al llarg dels quals els assistents podran llegir el text i aprendre sobre la vida i l’obra de l’escriptor bohemi. Les sessions s’impartiran els dimarts des del 5 d’octubre fins al 2 de novembre des de les 19:00h fins a les 20:30h, i us podeu inscriure a través d’aquest enllaç.

Repensem la ciència: del postmodernisme a l’actualitat és l’altre taller que ofereix el C.C. Casa Golferichs. Els assistents tindran l’oportunitat de reflexionar sobre el discurs científic contemporani amb Sònia Estradé Albiol, científica especialitzada en espectroscòpia de pèrdua d’energia dels electrons (EELS) i en microscòpia electrònica de transmissió (TEM). S’analitzarà la pràctica científica des d’un punt de vista crític, feminista i interseccional, al mateix temps que es reflexionarà sobre el dogma d’imparcialitat de la ciència. Aquí trobareu el formulari d’inscripció per a aquest taller, que tindrà lloc els dilluns de 18:00h a 19:30h des del 27 de setembre fins al 20 de desembre.

Des del seu vessant més dramàtic, Casa Golfereichs presenta Arts escèniques de quilòmetre zero del crític i cronista d’arts escèniques Oriol Puig Taulé. Al curs, organitzat a manera de “club de lectura” teatral, s’analitzaran espectacles representats a teatres petits, alternatius o independents de Barcelona, que cada assistent veurà pel seu compte, i es debatrà sobre els elements principals d’una posada en escena. Aquest curs tindrà lloc els dilluns del 4 d’octubre fins al 13 de desembre de 20:00h a 21:00h. Si esteu interessats, no dubteu a inscriure-us.

El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc tampoc es queda enrere en el que a oferta cultural es refereix. Així, els dijous del 30 de setembre al 2 de desembre, de 20:00h a 21:00h, podreu reflexionar sobre Les grans qüestions de la vida des de la filosofia i la literatura. Què som? D’on venim? Quin és el sentit de la vida?, són les clàssiques preguntes existencials a les quals han tractat de respondre tant la filosofia com la literatura. De la mà del doctor en Humanitats Marcos Yáñez Velasco, tothom que s’inscrigui a aquest taller podrà traçar un recorregut des d’aquestes preguntes i trobar la resposta en les obres on filosofia i literatura es troben.

Yáñez també té una classe per als apassionats de l’art. Història de l’art contemporani és un taller que vol esbrinar com la Segona Guerra Mundial va afectar l’art a través dels moviments artístics que van sorgir després, des de l’informalisme i l’expressionisme abstracte fins al Pop Art i l’art digital. El taller tindrà lloc tots els dilluns del 27 de setembre  al 22 de novembre, entre les 19:00h i les 21:00h. Trobareu el formulari d’inscripció a aquest curs aquí.  

Per la seva part, l’escriptor, periodista, guionista i professor Enric Ros arribarà al Fort Pienc per fer un recorregut per alguns dels grans moments de la història de la comèdia al cinema. Els assistents podran analitzar amb ell els diferents autors, tendències i innovacions que han aparegut al llarg del temps, al taller Gèneres cinematogràfics: La comèdia al cinema, els dimecres del 29 de setembre al 17 de novembre entre les 19:30h i les 21:30h. Us podeu inscriure a través d’aquest enllaç.

Per tal de comprendre millor com ens parlen les imatges, la crítica de cinema Violeta Kovacsics proposa fer ús d’una sèrie d’eines per aprendre a veure les pel·lícules amb ull crític i analític. El curs Crítica cinematogràfica: anàlisi fílmic se centrarà en diferents aspectes del cinema per permetre que els assistents puguin entendre i desenvolupar els conceptes fonamentals de la narrativa cinematogràfica. El curs, que es farà online des dels tallers del Fort Pienc, tindrà lloc els dimecres del 6 d’octubre fins al 24 de novembre, de 18:00h a 19:30h. Si esteu interessats a comprendre millor el cinema i us voleu inscriure, no dubteu en clicar sobre aquest enllaç.

Destaquem també l’oferta cultural del Centre Cívic La Casa Elizalde. Art per la vida: el poder social de l’artivisme reflexiona sobre l’art com a eina d’activisme social capaç de transformar la societat. Des dels hippies dels anys 60 fins als recursos proveïts per la “caixa d’eines” del col·lectiu Beautiful Trouble, s’indagarà sobre el sentit que ha tingut l’artivisme al llarg de les dècades. Julia Ramírez, doctora en Història de l’Art, impartirà aquest taller els dimarts del 28 de setembre fins al 14 de desembre, de 18:30h a les 20:00h. Ja us podeu inscriure aquí.

Si voleu descobrir la petjada de la mitologia clàssica, esteu de sort: Els mites i nosaltres: del seu origen als nostres dies s’impartirà a La Casa tots els dimecres entre el 29 de setembre i el 3 de novembre, entre les 17:00h i les 18:30h. El catedràtic de Filologia Llatina Javier Velaza analitzarà com van néixer i com han perviscut al llarg dels segles alguns dels mites clàssics més cèlebres. Si el voleu acompanyar en aquest viatge a través de la literatura, la pintura, la música i el cinema, podeu fer les inscripcions a través d’aquest enllaç.

Finalment, com a desè taller us proposem una reflexió sobre la religió amb El sagrat avui. Esglésies, sectes i comunitats espirituals que impartirà l’antropòleg Manuel Delgado els dijous des del 30 de setembre fins al 4 de novembre entre les 18:30 i les 20:00h. Al llarg de les sessions es reflexionarà sobre la religió com a instrument de poder, s’introduirà als assistents a nous cultes i déus, i es parlarà del futur de la religió en un món sense Déu. Si és del vostre interès, us deixem el formulari d’inscripció aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació