Mal Pelo: “La música de Bach no ens necessita”

La companyia Mal Pelo, capitanejada per Pep Ramis i María Muñoz, estrena 'On Goldberg Variations / Variations' al TNC.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

El 28 de març s’estrena a la Sala Petita del TNC l’espectacle On Goldberg Variations / Variations, de la companyia Mal Pelo, capitanejada per Pep Ramis i María Muñoz. Aquesta és la segona part de la trilogia dedicada al compositor alemany que es va iniciar amb Bach, el solo creat i interpretat per Muñoz que, al cap dels anys, ha traspassat a la ballarina genovesa Federica Porello (Premi Ciutat de Barcelona 2017). Aquest espectacle és una peça més complexa, amb set intèrprets en escena, i on la música de Bach s’uneix a la reinterpretació que en fa el jove compositor francoamericà Dan Tepfer i als poemes del John Berger, llegits pel mateix autor. On Goldberg Variations / Variations forma part del festival Dansa. Quinzena Metropolitana, i ja té totes les entrades exhaurides.

“Les Variacions Goldberg són la gran catedral gòtica de la música per a teclat del segle XVIII”, va afirmar Xavier Albertí, només iniciar la presentació de l’espectacle. Compostes el 1742, quan Bach feia de kantor a la ciutat de Leipzig, aquesta peça va suposar una revolució en el món del clavicèmbal i el piano. Segons la llegenda, el comte Kaiserling les va encarregar a Bach per tal que les interpretés el clavicordista de la cort, Johann Gottlieg Goldberg, i el noble aconseguís d’aquesta manera agafar el son, a les nits. Les Variacions Goldberg són conegudes, sobretot, per l’enregistrament que en va fer Glenn Gould, on es pot sentir el pianista cantussejant i taral·lejant algunes de les melodies. María Muñoz confessa que aquesta és una peça molt utilitzada al món de la dansa, ja que permet fixar-se en elements com ara el tempo, el contrapunt o els accents.

Aquesta peça neix de diversos laboratoris que la companyia ha realitzat amb ballarins, de diferents edats (dels 24 als 56 anys), orígens i formacions. Les peces de les Variacions són curtes, compacte, i s’inicien i es tanquen amb gran coherència. Pep Ramis destaca que el més important que s’ha de fer amb la música de Bach és escoltar, ja que les Variacions contenen “molta música en molt poc temps”. A l’espectacle podrem sentir 14 peces de Bach i 8 improvisacions del jove compositor (i astrofísic) Dan Tepfer (1982), que les apropa al món del jazz. La posada en escena no serà tan híbrida com hem vist en altres ocasions en les creacions de Mal Pelo, però també hi haurà lloc per la poesia, en aquest cas amb la veu en off de John Berger llegint els seus propis poemes. L’espectacle compta amb l’equip artístic habitual de la companyia, amb la il·luminació d’August Viladomat, l’espai sonor de Fanny Thollot, el vestuari de la dissenyadora gironina CarmePuigdevalliPlantés, o l’escenografia de Kike Blanco.

Les matemàtiques de Bach, el treball contrapuntístic i els cànons inclosos a les Variacions Goldberg hi segueixen essent, però Pep Rais destaca que cada intèrpret ha acabat trobant la seva pròpia musicalitat. “Quan ballem és molt important escoltar la música”, diu. “Ballar Bach no és gens fàcil”, continua Muñoz, afirmant que “la música de Bach no ens necessita, per tant has de dialogar amb ella des d’un lloc molt humil”. El Bach Project es va iniciar amb el solo Bach, que a hores d’ara encara gira pel món, interpretat tant per María Muñoz com per Federica Porello, i l’espectacle que ara s’estrena neix d’un encàrrec de la Filharmònica de París. El tercer s’estrenarà el 2021, al Mercat de les Flors, amb la col·laboració del violinista vigatà Joel Bardolet.

Preguntat sobre la presència de la dansa al TNC i la seva continuïtat, Xavier Albertí recalca que aquesta temporada s’hauran vist quatre espectacles de dansa al teatre nacional (Cuculand Souvenir, NOM, On Goldberg Variations / Variations i Kind) i expressa que les portes del TNC seguiran obertes a la Quinzena, si és que l’ajuntament sortint de les pròximes eleccions municipals segueix creient en el projecte. Albertí desitja, igualment, que tant de bo aquest festival serveixi per assolir l’objectiu pel qual va ser creat: perquè les companyies de casa nostra aconsegueixin més bolos, per crear nous públics i perquè puguem veure les millors produccions internacionals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació