Fabià Puigserver amb veu de dona

La segona edició del Festival Fabià Puigserver se celebrarà en espais no convencionals de l’Alt Empordà, del 7 al 8 d’octubre, amb set peces teatrals creades per dones

L’estiu passat va fer trenta anys de la mort d’un dels fundadors del Teatre Lliure de Catalunya, l’escenògraf i director de teatre, Fabià Puigserver, promotor de les arts escèniques i de la cultura catalanes. D’aquí va sorgir la idea de crear un projecte que retés homenatge a la seva figura i també al lloc de desconnexió de tota una generació d’artistes que van reformular les bases del teatre català. La primera edició del Festival va tenir lloc a Vilajoan, el primer poble on es va instal·lar Puigserver en arribar a la comarca gironina en Vespa des de Barcelona. Aquesta segona edició, que compta de nou amb la direcció artística d’Àlex Mañas, se celebrarà del 7 al 8 d’octubre amb la incorporació d’un altre poble empordanès: Ventalló.

Il·lustració de Sonia Estévez pel 2n Festival Fabià Puigserver
Il·lustració de Sonia Estévez pel 2n Festival Fabià Puigserver

El tret de sortida d’aquesta segona edició del Festival Fabià Puigserver es donarà, precisament, a Ventalló aquest divendres 7 d’octubre al vespre amb la peça teatral Boja, de la jove actriu i creadora catalana Mariona Esplugues. Un monòleg que pretén visibilitzar sense tabús la realitat dels trastorns mentals, trencant estigmes i expressant-los lliurement.

El dissabte 8 d’octubre Vilajoan prendrà el relleu de les activitats acollint una jornada amb diferents obres de petit format que es representaran en espais no convencionals com ara les Quadres de la Masia Ferran Sunyer o els carrers del poble, amb la voluntat d’honorar les passions de Puigserver: la natura, Polònia, l’Empordà i el teatre de formació.

L’espectador podrà gaudir de Sucia en Cercle de l’actriu, dramaturga i directora Bàrbara Mestanza, artista resident d’enguany que, juntament amb la psicòloga Anna Planadevall, presentaran una lectura dramatitzada sobre l’abús. De fet, es tracta d’una adaptació de l’espectacle Sucia que es podrà veure al Teatre Akadèmia de Barcelona a finals de temporada. Una obra creada a partir d’una experiència real viscuda per Mestanza, que es va estrenar al Temporada Alta 2020, i que ja s’ha vist al Teatro de La Abadía de Madrid i al Corral de Comedias d’Alcalá de Henares.

Bàrbara Mestanza a ‘Sucia’ © Luz Soria
Bàrbara Mestanza a ‘Sucia’ © Luz Soria

Al festival també hi participarà l’actriu i creadora Lluna Gay, que parlarà del tabú de la mort a la peça Alavida (o cómo decir adiós), dirigida per Laia Alberch. Tancarà la programació Alharacas, un recorregut de carrer format per quatre peces escèniques connectades, de la mà de les creadores Maria Cano Gil, Marina Guiu, Raquel Arnaiz i Silvia Rodríguez.

El Festival Fabià Puigserver vol reivindicar el “teatre total” de Puigserver i mantenir viva la seva idea de teatre independent, arriscat, eclèctic, personal i, sobretot, lliure. Vol retre homenatge a l’espai on alguns d’aquells personatges van trobar l’oasi per a les seves neurosis o simplement la convivència en comunitat amb els seus amics. I és que l’Empordà va ser un indret que va acollir gran nombre de trobades i on, conscient o inconscientment, es va gestar bona part de la refundació dels valors artístics del teatre català.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació