El teatre del tabú

Paco Bezerra impartirà un taller avançat de dramatúrgia a l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett, del 12 al 17 de juliol.

Orsolya Gazdagi

Orsolya Gazdagi

Periodisme cultural

El teatre hauria de ser perillós? O s’ha de conformar amb ser un objecte de consum més, sense assumir riscos ni fer dubtar a l’espectador? Aquestes qüestions motiven l’obra del dramaturg Paco Bezerra (Almeria, 1978), que impartirà un curs avançat de dramatúrgia a l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett del 12 al 17 de juliol. “Taller Tabú” pretén partir de tot allò que està prohibit fer o dir en la nostra societat per fer un teatre irreverent, provocador i sorprenent.

Paco Bezerra

Aquesta activitat forma part de la programació del XVI Obrador d’estiu de la Sala Beckett, un dels esdeveniments més importants de la proposta artística i formativa de l’equipament escènic del Poblenou. Enguany, tindrà lloc del 4 al 30 de juliol i, com sempre, aplegarà activitats ben diverses com lectures dramatitzades, conferències, cursos i talles, alguns dels quals seran impartits per personalitats del món del teatre com el director Mohamed El Khatib, el dramaturg Simon Stephens o la Companyia ATRESBANDES a més de noms coneguts com Àlex Rigola, Pablo Messiez o Victoria Szpunberg.

Bezerra diu que el teatre “és el millor escenari per reflexionar i fer pensar a la gent”. La clau per aconseguir-ho és plantejant un conflicte que generi una pregunta que no té una resposta clara. El públic ha de sentir-se incòmode, ha de reflexionar i replantejar-se les seves idees bàsiques sobre un tema per tal que, finalment, acabin convençuts que allò que defensaven ferventment no és tan sòlid com pensaven, i a la inversa. De fet, qui participi en el curs de Bezerra, el primer dia haurà de portar una idea o una escena escrites a partir d’aquesta premissa del tabú, d’aquesta concepció d’idees inamovibles.

El taller en si serà un “cos a cos”, tant amb el dramaturg com amb la resta de participants, i es vertebrarà entorn de les idees que aporti cadascú a la primera jornada. “En el teatre és molt important veure qui és l’altre, veure com escriu”, explica Bezerra. “Vull deixar que els assistents em parlin de les seves idees i sobre què entenen ells per tabú”. Les experiències i pensaments individuals són tan o més importants que el coneixement teòric que Bezerra pugui transmetre.

Paco Bezerra ha estat guardonat amb nombrosos premis entre els quals destaquen el Premio Nacional de Literatura Dramàtica 2009, el Premio Eurodram 2014 i el Premio al Mejor Autor Dramático dels XXI Premios GETEA de Buenos Aires. Entre les seves obres destaquen Dentro de la tierra (2007), Grooming (2012), El pequeño poni (2016) i la versió de Las criadas de Jean Genet que es podrà veure al Teatre Goya del 25 de juny a l’11 de juliol en el marc del Festiva Grec de Barcelona.  

El curs “Taller Tabú” es durà a terme durant sis dies de 10 h a 14 h, i la inscripció costa 240€. Si esteu interessats en participar-hi, us podeu inscriure a través de la pàgina web de la Sala Beckett. Per a més informació podeu contactar amb [email protected].

Per acabar, podeu seguir aquí una altra classe magistral de Bezerra impartida a TransDrama l’any 2018, en el marc de l’Encuentro Iberoamericano de Experimentació Dramatúrgica y Creación Escénica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació