FiM Vila-seca, on tot comença

La dinovena edició de la fira de música emergent i familiar tindrà lloc els dies 4, 5, 6 i 7 de maig

Amb aquesta són dinou les edicions on la FiM procura dur a Vila-seca les millors propostes de música emergent i familiar del país, tot reforçant la projecció del Camp de Tarragona i la Catalunya Sud com a focus creatius i culturals. Ho fa amb un cartell integrat per 42 propostes musicals sota el lema «On tot comença». Totes elles, d’accés lliure i gratuït, conformen l’expositor més atractiu del país a l’hora de donar conèixer les últimes i més variades propostes musicals, a la vegada que es presenten en un context familiar i accessible: els horaris són racionals, les durades dels concerts són aptes, els volums moderats i la logística adaptada a infants i famílies. Aquest any s’ha posat èmfasi en apostar per companyies noves i col·lectius minoritzats. D’aquesta manera la FiM, que amplia un dia la seva durada respecte a passades edicions, busca seguir sent l’aparador de referència de la música en vies d’innovació i descoberta.

Els guanyadors del Sona9 2022, el grup Figa Flawas, actuarà a la FiM 2023

Vuit escenaris diferents de la ciutat tarragonina acolliran les actuacions d’aquesta edició de la FiM, des del Castell de Vila-seca al Parc de la Formiga, passat per l’Auditori Josep Carreras o el Magatzem Cal Perera. Com a novetat, enguany s’incorporen dos nous espais de la ciutat a la programació de la fira: el Celler noucentista de Vila-seca i la Plaça de Voltes.

La FiM té arrelament al territori i vocació de país. Lluny de voler conformar un cartell homogeni, el director de la fira, Martí Marfà, ha reunit el planter més transversal i divers possible de les diferents tendències i escenes que han sorgit darrerament arreu del territori. En el seu vessant més familiar, la FiM comptarà amb música per a tots els públics, aquella que tingui la capacitat de desdibuixar la distinció entre música per a infants i música per a adults, i on totes les edats puguin trobar estímuls i lectures.

Segons Marfà: «La FiM ofereix l’ocasió per a un primer concert davant de públic professional, per a l’estrena del disc de debut, per a la presentació d’un nou espectacle, per iniciar-se en l’ofici de mànager, per descobrir propostes musicals, per encetar una gira, per trobar representant, per incorporar nous grups al roster, per estrenar-se en l’experiència d’anar a un concert en família, per establir noves aliances i complicitats, per començar la temporada de concerts i cultura a l’aire lliure… En definitiva, la FiM pot ser on tot comença.”

La cantant valenciana Maria Bertomeu, coneguda com La Maria, actuarà a la FiM Vila-seca 2023 © Ainhoa Muñoz

La fira arrencarà el pròxim dijous 4 de maig, amb les actuacions matinals. Fins les 17:00 h, el Queralt Albinyana Blues Trio acostarà el jazz i el blues al públic familiar, i també podrem veure el soul i el jazz d’estil mediterrani de Sara Terraza, Magalí Datzira o Saphie Wells. Ben entrada la tarda, pujaran a escena les propostes familiars de El Pony Pisador, El Pony Menut, i el grup vocal a capella The Hanfris Quartet, a més de l’espectacle Sotabosc d’Inspira Teatre, guardonat recentment amb el Premi FETEN a Millor Espectacle per a la Primera Infància a la Fira de Xixón (Gijón); també el rap rural de Bewis de la Rosa i l’aproximació indie festiva al hip-hop de BOYE.

L’endemà, divendres 5, comptarem amb la música en viu de les cantants valencianes ESTHER i La Maria, la primera amb una aposta pel pop més contemporani, i la segona per una revisió en clau contemporània del cant tradicional d’estil valencià. Durant el matí, també gaudirem de la barreja entre l’electrònica i el flamenc de La Prenda Roja; la percussió corporal i el claqué de Woodbeats a l’espectacle familiar La Gran Fuga!, o de les propostes per als més menuts de la companyia Capgira, Rebobina!, i de Pau Elias, amb un concert fet amb ampolles, llums i colors titulat Aquafonia.

Divendres a la tarda, la FiM rebrà les propostes més intimistes del pop d’Eloi Duran o de Socunbohemio; el punk rock per a infants del grup valencià Ramonets; la cançó d’autor i la bossanova del barceloní Hugo Arán; el rap clàssic i combatiu de Masta Quba; l’experimentació musical d’Amas; el soul pop d’Uxue; l’elecro rap més queer de Las Bajas Pasiones i la DJ nicole.aiff. (nom artístic de Nicole Torrealba Pérez) que ens oferirà una sessió on mesclarà R&B, house, funk i groove.

De cara al cap de setmana, podrem gaudir amb Orkrestònia, la instal·lació interactiva amb instruments musicals creada per La Cresta. El dissabte 6 d’abril, també ens esperaran a la FiM el pop enèrgic de Pale Moon, Microhomes i Sybille’s On Jupiter; el jazz familiar de la Big Band de Granollers; el rap llatí de Meli Perea; el rock i la psicodèlia de la Remei de Ca la Fresca; el synth i el dream pop de l’andorrana Julia Amor; i l’exploració electrònica del flamenc de Miranda Fernández.

El mateix dissabte, l’OMAC Juvenil ens presentarà un recorregut històric per la música de ball a la proposta Transatlàntic, i podrem gaudir del trap festiu del grup guanaydor del concurs Sona9 del 2022, els Figa Flawas, el duo format per Xavier Cartanyà i Pep Velasco. També hi haurà espai per a propostes de proximitat, com el projecte educatiu de La Clika o l’espectacle Quan el sol se’n va a la posta de la companyia tarragonina Matito, que explora la música més tradicional de la mà d’en Sisquet, un vell que reparteix sifons i gasoses.

Ambauka
El grup familiar Ambauka claurà la dinovena edició del FiM Vila-seca

El dissabte la FiM de Vila-seca també acollirà la quarta edició del concurs KLK, on poden participar totes les propostes de música urbana feta en català, prenent el relleu així de municipis com Amposta (primera edició del 2020), Lleida (2021) i Reus (2022). La jornada es clourà amb una sessió de DJ a càrrec de Lupita, amb una barreja de música disco, afrobeat i grans hits.

Finalment, la FiM clourà el diumenge 7 de maig amb l’espectacle musical per a tota la família d’Ambauka. Des de l’organització han creat una llista de Spotify que arreplega un resum de les propostes de músics emergents, així com una llista de YouTube amb vídeos dels artistes de proposta familiar que participaran a la FiM.

Paral·lelament a tot plegat, la FiM pretén convocar més de 400 professionals del sector musical català, andorrà i valencià mitjançant un programa acurat de showcases, reunions ràpides, pitchings, mentories exprés… en aquest sentit, l’espai anomenat FiM PRO, que s’ubicarà al Castell de Vila-seca, oferirà un espai d’activitats professionals personalitzades per a cada perfil professional. Com a novetat, la FiM acollirà la trobada semestral de Programa.cat, i coorganitzarà el 5 de maig la Jornada Catalan Arts per a Professionals Emergents, una invocació de tota mena d’especialistes del sector musical, així com mànagers, bookers i estudiants de gestió musical.

Tota la informació es troba disponible al web oficial de la FiM.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació