Identitat, bruixeria i transformació al Mercat de les Flors

El Mercat de les Flors presenta un cap de setmana amb tres produccions que sacsegen la tradició: À vue, de Bridgitte Seth i Roser Montlló, i un doblet d’èxits d’Israel Galván.

La dansa com un acte de metamorfosi. Un canvi insondable que fa mudar el cos i l’ànima, que despulla la identitat i ens desfà. La transformació és l’essència de tres produccions que el Mercat de les Flors acull aquest cap de setmana: À vue, de Toujours Après Minuit, de Brigitte Seth i Roser Montlló (dissabte 15 i diumenge 16) i un doblet de dos èxits d’Israel Galván El Amor Brujo (dijous 13 i divendres 14) i Mellizo doble, amb el Niño de Elche, el dissabte i diumenge. Els tres espectacles juguen amb les possibilitats híbrides de la dansa, el teatre i la identitat.

À vue, de Toujours après Minuit / Roser Montlló i Brigitte Seth. Foto: Mercat de les Flors

Les cares d’Israel Galván

Els primers espectadors de Mellizo doble van ser uns comensals d’un tablao japonès al cor de Tòquio. Van convidar el bailaor i coreògraf sevillà Israel Galván, Premio Nacional de la Danza 2005 i un dels grans referents del flamenc actual. Ell va demanar a Francisco Contreras, conegut com a Niño de Elche, que l’acompanyés amb la veu. Diu Galván que aquesta fusió, ideada a un avió, va fer sorgir l’essència més pura de la dansa. Van decidir que no calia pensar gaire. Simplement sentir, connectar amb el fons més natural de la tradició flamenca: l’emoció. Dos creadors còmplices, que comparteixen la valentia per revolucionar el flamenc, per fragmentar-lo i reconstruir-lo a nous imaginaris. El resultat va ser una transformació de la tradició, una reformulació de la identitat, cos i ànima. Mellizo doble transforma el flamenc convencional. En competència oberta amb la tècnica, Galván i el Niño de Elche oferiran dues versions de si mateixos (com a ballarins i cantants, d’aquí els bessons dobles) el 15 i 16 d’octubre en un espectacle que transcendeix el flamenc i troba la veritat a l’escenari de la forma més nua: la dansa.

Mellizo Doble, amb Israel Galván i Niño de Elche

Aquesta mateixa setmana, els dies 13 i 14 d’octubre, Israel Galván reinterpretarà l’emblemàtica partitura de Manuel de Falla i ballarà El Amor Brujo, Gitanería en un acte i dos quadres. La recerca al ball és, per a Israel Galván, la transformació. A El Amor Brujo, els antics mestres li donen la clau per canviar cos i ànima, un bailaor nou davant del públic i el mirall. Una interpretació crua, austera, sense orquestració ni cossos de ball, acompanyat de piano i veu. Galván assegut a l’escenari i vestit de dona, transmutat en la seva tieta -real o fictícia- Eduarda de los Reyes, per ballar el procés de transició musical amb algunes peces descartades de Manuel de Falla. Essència pura. Diu Galván que en el seu ball li roba l’energia a la dona: “M’agrada que el ball em faci sentir. L’Amor Brujo em menja, em canvia el cos, i aquí està la bellesa”. A l’escenari del Mercat de les Flors, Galván oferirà aquesta cerca d’identitat i el procés de metamorfosi.

Amor Brujo, d’Israel Galván

Hibridació i metamorfosi en directe

À vue (A la vista) està protagonitzada per dos homes interpretats per Brigitte Seth i Roser Montlló i Guberna, autores, coreògrafes i intèrprets. Aquests dos homes, Gabriel Mora (Roser) i Raphaël Leininger (Brigitte), es transformen en directe i es converteixen en dones. També hi participa una dona (Michèle Prévost), interpretada per Sylvain Dufour. Durant els desplaçaments, d’aquestes metamorfosis sorgeixen múltiples variacions de les quals neixen éssers híbrids… Una peça sobre el gènere i identitat múltiple, que aprofita el potencial de la dansa per canviar el cos a partir d’una sensació interior i profunda, que, segons Roser Montlló, neix de les entranyes. Les autores demostren que té més pes la forma de l’ànima que la que percebem a la vista, i qüestionen tot el que ens defineix a la cerca de la identitat i l’expressió híbrida de dansa i teatre.

À vue, de Toujours après Minuit / Roser Montlló i Brigitte Seth.

Transformació, canvi d’identitat, de cos. D’home a dona i viceversa, fins que es difuminen les barreres del gènere. Seth i Montlló espolsen les percepcions visuals i de significat, posen en dubte la línia entre la culpabilitat i el victimisme, la joventut i la vellesa, la vida i la mort. “Realment estem segurs d’estar vius ara mateix?” es pregunta Montlló. Diu Bridgitte Seth que el gènere és una mentida que només existeix a la nostra ment. D’aquí que a À vue es trastoquen els punts de vista tradicionals, les relacions entre persones i es qüestionen… Què és el que ens pertorba? Què es revela? Què s’inventa?

À vue es podrà veure el 15 i 16 d’octubre a les 19h.

Més informació sobre la programació i els espectacles en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació