Fam de circ

Karl Stets dirigeix l'espectacle 'faM' a l'Ateneu Popular 9 Barris, en la 27a edició del Circ d'Hivern

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Les festes nadalenques són temps de torrons, trobades familiars i representacions d’Els Pastorets per tot Catalunya. I circ, és clar! Si hi ha una tradició arrelada a la ciutat de Barcelona, aquesta és la del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris, que enguany arriba a la seva edició número 27. Poca broma. Vint-i-set anys de circ contemporani per a tots els públics i de totes les disciplines, en què han passat per l’Ateneu alguns dels artistes més importants de casa nostra i l’estranger.

Una escena de 'faM', el nou Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris. © Marta Garcia
Una escena de ‘faM’, el nou Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris. © Marta Garcia

L’espectacle del Circ d’Hivern d’enguany serà faM, una proposta dirigida per Karl Stets, artista danès instal·lat a Barcelona des de fa vint anys i un autèntic home-orquestra (en el sentit literal del terme). Stets ha treballat en el món del circ i de la música, tocant a bandes com Gadjo o Always Drinking Marching Band, ha fet més de 400 funcions del seu espectacle Cuerdo i l’hem vist als escenaris en muntatges de Manolo Alcántara, Leandre Ribera (a Rodó, el 10è Circ d’Hivern) o Jordi Oriol (a Europa Bull). A faM veurem objectes que cobren vida per art de màgia, en un espectacle on podrem gaudir de les tècniques de corda llisa, barra fixa, acrobàcia a terra i molt d’humor. I la música en directe, és clar, interpretada pel mateix Karl Stets.  

L’Ateneu Popular 9 Barris és un equipament que té molt en compte l’aspecte educatiu i comunitari dels seus projectes, i faM no n’és una excepció. Durant el procés d’assajos es realitzen mostres per a escoles de barri, i tots els passis escolars ja tenen les entrades exhaurides. Com a tot bon espectacle de circ, la companyia de faM té orígens i perfils molt diversos: Lucas Cantero és de Palència i s’ha format a l’Escola Rogelio Rivel, i aquí el veurem fent barra fixa i acrobàcia; la canadenca Jade Morin ha passat pel teatre de carrer i el Cirque du Soleil, i s’ha acabat especialitzant en els aeris i el teatre d’objectes; Tom Collin és francès i acròbata, especialista en slapstick o, segons la seva definició, en “caigudes i ximpleries”; Maria Celeste és italiana, especialista en corda i en acudits dolents (en soc testimoni); i la ballarina catalana Sarah Anglada va entrar a la meitat del procés d’assajos com a mirada externa, i ha acabat fent d’ajudant de direcció, cosint i muntant coreografies. Tots ells estan instal·lats a Barcelona, i destaquen l’Ateneu com un referent artístic, però també comunitari i social.  

Karl Stets és el director i l'home orquestra de 'faM'. © Marta Garcia
Karl Stets és el director i l’home orquestra de ‘faM’. © Marta Garcia

Tant Stets com tots els intèrprets de faM només tenen elogis per una casa, l’Ateneu Popular 9 Barris, que sempre tracta els artistes estupendament, i que fa una pila d’anys que aposta pel circ contemporani, oferint propostes completament diferents a cada nova edició. Més enllà dels “oooh…” i dels “aaah…” i del simple exhibicionisme tècnic, el Circ d’Hivern ens mostra, any rere any, totes les capacitats poètiques i plàstiques del circ, una art escènica que per definició sempre és multidisciplinària. La faM del títol d’enguany fa referència a tots els tipus de gana, la fam o les ganes de divertir-se, i també es pot llegir com una picada d’ullet a l’acord del “fa menor”. I és que Stets és músic, i com a bon home-orquestra omple de música tot allò que fa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació