De Leal per a Loxa

La bailaora Leonor Leal ret homenatge a Juan de Loxa a l’obra ‘Loxa’, programada del 10 al 13 de febrer al Mercat de les Flors.

Feia temps que el Mercat de les Flors seguia la pista a la bailaora Leonor Leal i, finalment, han aconseguit programar per aquesta setmana la seva última creació, Loxa, un homenatge al poeta granadí Juan de Loxa i a la seva feina. Amb la consciència que no pot abastar tot el que va suposar Loxa, Leal se centra en el programa de ràdio Poesía 70, que el granadí va conduir durant vint-i-cinc anys. En l’obra hi intervenen guions originals de Juan de Loxa per al programa i fragments del pròleg de l’antologia poètica Jondos 6, escrit per Miguel Romero Esteo el 1975, “un text preciós i molt encertat sobre el jondismo, el penúltim ismo d’avantguarda; l’Andalusia pura i dura, contemporània i actual”, afirma Leal. L’espectacle es podrà veure del 10 al 13 de febrer.

‘Loxa’

La bailaora va estrenar Loxa a l’última Bienal de Flamenco de Sevilla, una presentació que va tenir unes quantes complicacions i incerteses provocades per la pandèmia. A això es va sumar l’embaràs de la bailaora, que va haver d’anar adaptant i concebent l’espectacle a partir la seva condició. Pel Mercat de les Flors, amb el cos ja recuperat, Leal ha optat per reformular certes parts de la seva dansa.

Leonor Leal va conèixer Loxa quan estava investigant per una conferència sobre ball. La seva relació va durar uns tres anys, quan el poeta granadí va morir, però va suposar un abans i un després per la bailaora: “Conèixer certes persones et pot obrir una finestra, una porta o el cap si és que hi ha un click. Juan de Loxa correspon a això últim per a mi. Conèixer-lo em va fer sentir com a casa, va ser un amic tardà i fugaç, però em va deixar les neurones ballant”. La proposta neix del desig de “seguir conversant amb ell d’alguna manera, encara que ja no hi sigui, per conèixer-lo més; no només per recordar-lo, sinó per continuar creant des d’ell.

L’equip de col·laboradors de l’obra inclou un gruix important de gent i és un dels motius pel qual Leal ha mogut menys aquest projecte, que compagina amb altres com Nocturno. La bailaora està molt orgullosa de l’equip que l’acompanya, amb el qual ja havia treballat anteriorment. El defineix com un grup molt coral, on cadascú té una funció determinada. A l’escenari està acompanyada pel duo del Proyecto Lorca: compost pel percussionista Antonio Moreno i el saxofonista Juan Jiménez; el cante va a càrrec de Tomás de Perrate i María Marín, també guitarrista. Leal valora especialment la participació de Salvador Gutiérrez, un guitarrista que va acompanyar a Mario Maya, molt vinculat a Loxa, tocant les mateixes músiques. Acompanyada de tots ells, la bailaora també es considera a si mateixa músic.

Per construir l’espectacle, Leal ha comptat amb la complicitat de Pedro G. Romero en la mirada i els textos i amb la col·laboració de María Muñoz i Pep Ramis (Mal Pelo), que coneix des de fa dos espectacles. El treball amb Muñoz ha estat d’uns tres anys, un procés per fases que l’ha ajudat a tenir un canvi de visió, tant d’ella mateixa, com del seu projecte i també dels altres membres de l’equip. Una de les coses més importants que ha après d’ells, explica, ha estat treballar l’espai: “pensava que no era possible crear més dinamisme en el moviment i l’espai sense deixar de fer flamenc. Ha estat un treball molt tècnic, però també han aportat moltes més coses”.

L’espectacle tindrà lloc del 10 al 13 de febre al Mercat de les Flors, i el dia 11 de febrer hi haurà una conversa postfunció que consistirà en un diàleg entre Leonor Leal i María Muñoz. Pots trobar més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació