Contingut educatiu també en català!

Neix el projecte Via Ràpida de creació de vídeos curriculars en català

Àurea Grau Loire

Àurea Grau Loire

Antropòloga i periodista

Per parlar en català, s’ha d’aprendre en català, i davant la manca de vídeos educatius en català a internet, el nou projecte Via Ràpida ofereix vídeos curriculars oberts a tota la ciutadana, amb la intenció que facin servei tant a professors com a alumnes. El projecte està impulsat per una associació sense ànim de lucre formada per professors de secundària i el canal de YouTube ja compta amb cinc vídeos publicats. El seu objectiu és difondre tot el temari d’història de l’assignatura de socials del primer cicle d’ESO durant l’any 2024.

Fragment del vídeo ‘Mesopotàmia en 12 minuts’ |Canal de YouTube de Via Ràpida
Fragment del vídeo ‘Mesopotàmia en 12 minuts’ | Canal de YouTube de Via Ràpida

Els vídeos divulgatius que hi ha a internet són, des de fa anys, un complement habitual en l’ensenyament obligatori, emprats tant per docents a classe com per alumnes a l’hora de repassar continguts. Via Ràpida vol que aquests vídeos siguin en català. “Creiem en ensenyar continguts específics, ben ordenats i que tots els alumnes haurien d’estudiar independentment del centre on vagin, i per desgràcia això no està gaire de moda”, diuen els impulsors del projecte en el seu vídeo explicatiu de llançament.

Els vídeos en qüestió segueixen un format de pissarra blanca: els alumnes van veient en imatges dibuixades aquella explicació que la veu en off els està donant. Aquests vídeos temàtics es publiquen sencers a YouTube, i per parts a Instagram i TikTok. Cada vídeo va acompanyat d’un document amb exercicis i de qüestionaris interactius de Kahoot i Blooket per tal de posar en pràctica allò que s’està aprenent mirant el contingut.

‘La prehistòria en 10 minuts” | Canal de YouTube de Via Ràpida  

A més, aquests vídeos seran especialment útils per als estudiants perquè s’adaptaran als currículums i als hàbits docents dels sistemes educatius català, valencià i balear. A hores d’ara, per exemple, al canal de YouTube del projecte ja s’hi poden trobar tres vídeos en format de concurs per aprendre’s les comarques i capitals catalanes, valencianes i balears.

Les persones interessades a reforçar el contingut en català per als estudiants, poden donar-li suport fent-se’n mecenes del projecte a patreons: https://www.patreon.com/viarapidavideo o fent un donatiu a la seva associació sense ànim de lucre mitjançant un Bizum al 08324.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació