Gabriel Ventura presenta W, una obra inclassificable que barreja poesia i art

9.03.2017

Edicions Poncianes ha presentant W de Gabriel Ventura a la Galeria Senda de Barcelona amb un diàleg entre l’autor, Albert Serra, Vicenç Altaió, l’editor Jordi Carulla-Ruiz i la intervenció sonora de Mike Landscape. Amb W, Gabriel Ventura ens ofereix una barreja de poesia, ficció i epístola, a cavall entre diversos gèneres i tècniques que parteix del recurs de la capsa trobada per arribar a “una reflexió fragmentària del món que ens envolta, de la mà d’una història d’amor gens convencional”, explica l’editor Jordi Carulla.

Gabriel Ventura | Foto: Ester Roig

El llibre pren el títol del nom del seu protagonista, W, un personatge que es dedica a viatjar per ciutats de tot el món amb una estranya missió: transportar un gripau vermell amb poders misteriosos. W segueix cegament les ordres dels seus caps, uns éssers invisibles i totpoderosos que l’enviaran als llocs més desconeguts i remots del planeta, quasi sempre en habitacions d’hotel de mala mort. Des d’aquestes habitacions W escriu cartes, poemes i tot tipus de reflexions a Anastàsia, la seva estimada, que el lector només coneixerà a través de la veu del protagonista. Cartes, poemes i reflexions que són enviades no només des de diversos racons del món sinó, també, pel que sembla, des d’èpoques diferents: mitjans del segle XIX, principis del XX, en ple segle XXI o, fins i tot, des del segle XXII.

No és casualitat que es triés una galeria d’art per fer la presentació d’aquest llibre, ja que l’art pren un paper important en l’obra en què fotos, imatges plàstiques dissenyades per la companya de l’autor Rosa Tharrats conviuen i es complementen per tal de crear una atmosfera molt especial. En aquest sentit l’editor ha recalcat que a “Poncianes seguim en la línia d’unió entre poesia i art amb aquest volum inclassificable, anticonvencional, alhora objecte estètic i narració literària”. Albert Serra ha remarcat la lluita que es desprèn del llibre entre “la impossibilitat de comunicar la veritat en l’època actual i la voluntat d’expressió del jo existencial que es detecta en tota una generació jove d’artistes i creadors contemporanis”.

La presentació va estar amanida amb els acompanyaments sonors de Mike Landscape que contribuïen a imitar el paisatge surrealista que crea Gabriel Ventura a W. Després del diàleg, l’autor va llegir alguns dels poemes que es poden trobar en el llibre.

Gabriel Ventura (Barcelona, 1988) és llicenciat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament per la mateixa universitat. Ha publicat un llibre, Ignar (Edicions Poncianes, 2013) i una traducció dels poemes anglesos de Samuel Beckett (Edicions Poncianes, 2013). Ha escrit textos i articles per a revistes com Bonart, Núvol, Males Herbes, El Procés i Trevista. Alguns dels seus poemes han estat traduïts al neerlandès i publicats al diari De Morgen o han aparegut a la publicació To Ludd with love (Brusel·les-Barcelona-París, 2013). A més de la seva tasca com a escriptor, ha pronunciat ponències al MNAC, el Museu Arts Santa Mònica o el Teatre Museu Dalí. D’altra banda, ha col·laborat amb el realitzador Albert Serra com a actor i cronista a Singularity (Biennale di Venezia, 2015).