Vida i miracles del president de Barcelona

«El president de Barcelona», del dibuixant Òscar Sarramia i el guionista Ramon Pardina, és el cinquè volum de la col•lecció «Doble Tinta» de Pagès Editors.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

A mig camí del costumisme cultureta de Juanjo Sáez –artífex de sèries com Arròs covat o Roni– i de la quotidianitat de parella de Manel Fontdevila –pare de la cèlebre sèrie La Parejita S.A., publicada a la revista El Jueves entre 1995 i 2014– trobem l’eixerida proposta d’El president de Barcelona, l’àlbum del guionista Ramon Pardina (Barcelona, 1977) i el dibuixant Òscar Sarramia (Lleida, 1972) que constitueix el cinquè volum de la col·lecció gràfica «Doble Tinta» de Pagès Editors. El llibre fa un repàs nostàlgic i ple d’humor al barri barceloní del Raval de principis de segle XXI, i esdevé un testimoni de primera mà dels canvis i reptes als quals s’ha enfrontat la ciutat durant els darrers vint anys.

Vinyeta del còmic “El president de Barcelona” d’Òscar Sarramia i Ramon Pardina | Pagès Editors

L’acció ens situa l’any 2003, quan una parella al voltant de la trentena decideix comprar un pis al Raval en plena època de bonança econòmica; un fet del tot inversemblant avui en dia. De mica en mica, els nous propietaris aniran descobrint la idiosincràsia del barri i coneixent els seus nous veïns. Per un atzar del destí, el protagonista de l’àlbum –un alter ego del dibuixant– acaba convertit en president de l’escala del seu nou pis i, al llarg de vint-i-vuit capítols breus, assistim a la seva odissea quotidiana per sobreviure a la burocràcia que suposa gestionar un edifici de veïns en ple cor de Barcelona.

L’àlbum retrata amb encert algunes problemàtiques que avui en dia identifiquem sense problema, però que al tombant de segle tot juts començaven a treure el nas. Una prova fefaent que, en les darreres dècades, els nostres gestors polítics no han pogut, no han volgut o no han sabut esmenar-ho. Des de la pressió immobiliària que sempre ha assetjat el barri, fins a les onades turístiques que cada any inunden la ciutat.

Pàgina del còmic “El president de Barcelona” d’Òscar Sarramia i Ramon Pardina | Pagès Editors

La delinqüència, el consum de drogues i la precarietat fan acte de presència al llarg del volum, però també la picaresca i la solidaritat veïnal: trets distintius d’un dels veïnats més multiculturals i amb més personalitat de la ciutat. En aquest sentit, el volum recorda als relats a peu de carrer que la periodista i escriptora Júlia Bacardit va publicar regularment a Núvol entre el maig de 2022 i el maig del 2023 sota el títol El Raval a deshora. Amb vint anys de decalatge, el testimoni de Bacardit presenta molts paral·lelismes amb el de Sarramia i Pardina.

Dibuixant i guionista ens ofereixen un retrat quotidià i costumista, ben amenitzat amb altes dosis d’humor blanc i uns quants retalls d’història de la ciutat. Hi destaquen els episodis de la vida de barri, com el de la petita botiga de joguines o les converses al bar de tota la vida, que cada cop costen més de trobar en una Barcelona que expulsa els seus ciutadans gairebé de forma sistemàtica. En certa manera, l’àlbum s’erigeix en testimoni de la resistència ciutadana que encara ara es nega a cedir el cor de la ciutat als turistes i els expatriats, tal com afirma l’Aleix Sarri en aquesta entrevista d’en Gerard Furest: «pels empedrats de Ciutat Vella desenes de generacions de catalans han construït la nació, l’han viscuda i l’han fet sobreviure contra tot pronòstic».

El traç esbossat de Sarramia s’avé d’allò més bé amb la doble tinta –en aquesta ocasió, negre i blau celestí– que és la marca inconfusible de la col·lecció gràfica de Pagès Editors. L’única pega del volum, però, és el descurat tractament de la relació i el conflicte de parella entre els dos protagonistes, amb una resolució precipitada i inversemblant, i una composició massa esquemàtica, que fa que quedi relegada per la resta de temàtiques de l’obra. No obstant això, la lectura és ben amena i compagina cada capítol amb vinyetes de pàgina sencera que esdevenen postals entranyables del Raval i amb petites auques –amb homenatge inclòs al 13, Rue del Percebe de l’enyorat Ibáñez– que conviden a conèixer millor la fauna i flora del barri.

Pàgina del còmic “El president de Barcelona” d’Òscar Sarramia i Ramon Pardina | Pagès Editors

«Doble Tinta» es va iniciar el març de 2021 amb el còmic documental 8Hores, de Pepe Gálvez i Alfons López i, segurament, El president de Barcelona és, ara com ara, el títol més lúdic de la col·lecció. La desimboltura amb què exposa les situacions conflictives, amb girs i contragirs humorístics propis d’un guionista com Ramon Pardina –col·laborador habitual d’Andreu Buenafuente, sotsdirector del difunt Zona Franca i guionista de programes com Polònia i El Foraster– l’allunya de la densitat dramàtica o de la intimitat entendridora d’altres títols de la col·lecció com el recull Padrines o les adaptacions gràfiques de Cavalls salvatges de Jordi Cussà, a càrrec del conegut dibuixant Kap, i Una gossa en un descampat de Clàudia Cedó, a càrrec de Nono Moreno.

El president de Barcelona ofereix una petita immersió nostàlgica i jocosa a les essències d’un barri sempre canviant i ens demostra que les problemàtiques actuals venen de lluny, però que, malgrat tot, sempre cal provar de lluitar contra els gegants.    

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació