Uns premis fantàstics

La 3a Edició dels Premis 42 reconeix la millor collita literària de l’any 2023 en els gèneres no realistes.

Ferran Garcia, Santiago Eximeno, N. K. Jemisin, Emily St. John, Mandel, Roser Cabré-Verdiell, Marina Tena Tena, Octavia E. Butler, Albert Font, Víctor Sellés i Rosa Fabregat són les premiades i premiats d’aquesta edició. Per tercer any consecutiu, el Festival 42 de Gèneres Fantàstics ha reconegut la millor collita literària de l’any, en les seves diferents categories, tant en llengua catalana com castellana. Vet aquí els guardonats d’enguany.

Ferran Garcia ha guanyat el premi 42 per la novel·la ‘Guilleries’

● Premi 42 a la millor obra original en català 2023: Guilleries, de Ferran Garcia (Males Herbes), per elevar el nostre imaginari popular a la categoria de mite.

● Premi 42 a la millor obra original en castellà 2023: Lancolía, de Santiago Eximeno (Dilatando Mentes). Perquè és una excel·lent traducción de les nostres estructures socials a un viatge astral ple d’horror i falta de fe.

● Premi 42 a la millor obra traduïda en català 2023: La cinquena estació (La Terra Fragmentada I), de N. K. Jemisin (Mai Més). Per l’habilitat amb què desdibuixa les fronteres entre gèneres i juga amb les convencions de la fantasia i la ciència-ficció.

● Premi 42 a la millor obra traduïda en castellà 2023: El mar de la tranquilidad, de Emily St. John Mandel (Ático), amb la traducció d’Aitana Vega. Perquè descriu l’efecte papallona dels viatges en el temps de manera deliciosa i plena d’autoreferències.

● Premi 42 Revelació en català 2023: Roser Cabré-Verdiell, autora d’AIOUA (Males Herbes). Per l’habilitat amb què fa servir el llenguatge per construir una realitat onírica que qüestiona qualsevol classificació fàcil de gènere fantàstic.

Roser Cabré-Verdiell ha estat distingida amb el premi FInestres i ara amb el premi 42.

● Premi 42 Revelació en castellà 2023: Marina Tena Tena, autora de Nos devoró la niebla (Insólita). Per abordar el dol davant una tragedia familiar i social i crear una atmosfera inquietant que sosté la historia, en la qual res és blanc o negre.

● Premi 42 al millor clàssic traduït al català 2023: Imago, d’Octavia E. Butler (Mai Més), amb la traducció d’Ernest Riera. Per la construcció imaginativa, nova, positiva i desbordant d’ecosistemes i relacions complexes. “Imago és la culminació d’una saga atemporal que posa contra les cordes la moral dels humans”.

● Premi Alba 42 a la millor obra juvenil en català 2023: L’Hereu de la mort, d’Albert Font (Obscura). Per la seva originalitat a l’hora de construir un imaginari mitològic propi i la seva voluntat d’ampliar els horitzons de la fantasia clàssica.

● Premi 42 a la millor obra juvenil en castellà 2023: Fantasmas de verde jade, de Víctor Sellés (Obscura). Per presentar als irregulars de Baker Street passats per un sedàs de màgia I ectoplasma.

● Premi 42 Honorífic 2023: Rosa Fabregat. “Rosa Fabregat és la ‘tres voltes rebel’ del fantàstic: dona, autora de ciència-ficció i en català”. “Rosa Fabregat és una de les pioneres de la ciència-ficció catalana, obridora de portes i impulsora de les primeres passes del gènere al nostre país”.

Rosa Fabregat. | Foto: ACN / Mar Vila

El jurat està format per Inés Macpherson, Miquel Codony, Tatiana Dunyó i Karen Madrid, en la categoria de llengua catalana. I, pel que fa a la llengua espanyola, per Daniel Pérez Castrillón, Leticia Lara, Cristina Jurado i Borja Bilbao.

Aquest dissabte, 11 de novembre a les 11.00 hores, tindrà lloc una taula rodona amb alguns dels guardonats

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació