[Nou ebook] Rebecca Solnit. Els homes m’expliquen coses

L'escriptora i activista americana Rebecca Solnit popularitzà el neologisme «mansplaining»

L’escriptora i activista americana Rebecca Solnit (Bridgeport, Connecticut, 1961) ens delecta amb un dels assaig més polèmics Els homes m’expliquen coses, que ens arriba per primera vegada en català gràcies a Angle Editorial (2016), amb traducció de Marina Espasa. Núvol coedita amb Angle l’edició digital d’aquesta fita del feminisme nord-americà, que els subscripors de Núvol us podeu descarregar aquí. Us podeu fer subscriptors aquí.

Rebecca Solnit és una escriptora i activista americana | Foto: Sallie Dean Shatz / Cortesia de Viking Books

A Els homes que m’expliquen coses, Solnit cus un ric entramat de reflexions, debats i discursos al voltant del feminisme i la violència de gènere. L’autora enceta el seu recull d’assaigs (un total de 9) amb una breu peça que publicà inicialment online el 2008 i que en poc temps es va viralitzar a les xarxes socials.

En aquest primer capítol, que dóna nom al volum sencer, l’autora reflexiona al voltant d’una anècdota personal: la conversa amb l’adinerat amfitrió d’una festa a la què Solnit havia estat convidada. Després de preguntar-li per la seva última publicació, «el senyor Molt Important» parlà a l’escriptora amb to paternalista, autoritari i alhora condescendent d’un llibre d’allò més conegut. L’entès «senyor Molt Important», però, no era conscient que estava alliçonant a l’autora del llibre.Com afirma Solnit, «que ens diguin, de manera categòrica, que ell sap de què parla, i ella no – encara que sigui en la part més petita d’una conversa – perpetua la lletjor d’aquest món i n’oculta la llum».

Emparat pel «deixa que t’ho expliqui», el protagonista de l’anècdota de Solnit és tan sols un mer exemple de violència sexista, obliqua i gairebé invisible, d’una silenciosa «guerra a la qual gairebé qualsevol dona s’enfronta cada dia». Quantes dones no han estat mai víctimes del condescendent «deixa que t’ho expliqui», del «ho entens?» o «no saps de què parles»? Amb la publicació de l’assaig Els homes que l’expliquen coses, es popularitzà el neologisme «mansplaining», (compost en anglès d’«home» i «explicació»), que ràpidament es va estendre a les xarxes socials per a referir-se al paternalisme amb què molts homes tracten a les dones en converses intel·lectuals. Si bé Solnit no empra el neologisme a la seva obra, d’alguna manera n’ha estat la propulsora. És, però, el mansplaining quelcom nou o una mera etiqueta per posar nom a una estesa, perpetuada i subtil forma de violència? No és el mansplaining tan sols una de les moltes cares de violència sexista?

El relat anecdòtic de Solnit dóna el tret de sortida a un enfilall de reflexions al voltant de la violència de gènere, la seva perpetuació i invisibilització. Cada peça del recull deixa al descobert un solc de brutícia, ben amagada sota la catifa del silenci. Solnit furga entre les escletxes del que ella mateixa anomena «Masclistan»: carrega contra la invisibilització i el sensacionalisme per part dels mitjans, contra l’assetjament laboral, els abusos sexuals o la desigualtat salarial, però també de casos anecdòtics i servint-se sempre dels debats i fets d’actualitat com ara el burca, el matrimoni homosexual. Amb gran naturalitat i una dosis d’humor (un pèl agredolç), Solnit ens convida a la reflexió, però també a l’acció: ens agita, ens incomoda, animant-nos a fer el cor fort i alçar la veu. Solnit, a Els homes que m’expliquen coses, ha obert la capsa de Pandora, alliberant escorredisses «idees no poden ser esborrades». Com ens recorda Solnit, de la mateixa manera que «passa amb el racisme, no són les víctimes només les que s’han d’enfrontar a la misogínia. Els homes que ho entenen també entenen que el feminisme no és un pla per menystenir els homes, sinó una campanya per alliberar-nos a tots». O som lliures o som esclaus tots.

Us podeu descarregar l’ebook Els homes m’expliquen coses, de Rebecca Solnit

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació